Meghívó – Szakmai nap – Időpont: 2019. december 9. 13:00 – 15:00

Kedves Partnerek!

Jász-Nagykun-Szolnok megye EFOP-1.3.5. pályázatok megvalósítói számára szakmai napot szervezünk. Várjuk azokat a szakembereket, munkatársakat, akik a projekt szakmai munkájában részt vesznek.

Időpont: 2019. december 9. 13:00 – 15:00

Házigazda: Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft.

Helyszín: Szolnoki Közösségi tér 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 18.

A szakmai nap témái:

–          Új Nemzedék Központ – Erzsébet Ifjúsági Alap szervezeti átalakulás,

–          Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. előadása,

–          Kérdések, felvetések, közös gondolkodás,

–          Aktuális témák:

– önkéntesség,

– fiatalok bevonásának és megtartásának tapasztalatai,

– az IH és a pályázók viszonya.

Kérjük, részvételi szándékát december 3-án, kedden 12:00 óráig szíveskedjen jelezni e-mailben (kedvezményezett szervezet neve, résztvevők neve, projektben betöltött szerepe) a kollar.szandra@unp.hu e-mail címen. További információ kérhető: +36 30 691 7128.

    Kollár Szandra                                         Rezák Tamás                                      Kálmán Noémi

      Ifjúságszakmai koordinátor                  Ifjúságszakmai mentor                      Közösségi tér vezető

Szervezőtársaim nevében üdvözlettel:

Kollár Szandra ifjúságszakmai koordinátor
 Jász-Nagykun-Szolnok Megye
5000 Szolnok, Kossuth Lajos u. 18
Mobil:    +36 30 691 7128Email:    kollar.szandra@unp.huWeb:     www.unp.hu

Kézműves kiállítás 2019.11.22-25 Kunbaja

A Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület és a Nyugdíjasok és Mozgáskorlátozottak Kunbajai Egyesületei 2019.11.22-én kezdődő 4 napos kézműves kiállítást szerveztek. A kiállítás fő célja a hagyományőrzés,a népi hagyományok megismerése , a helyi és vidéki kiállítók bemutatása volt ! A környező településekről is és még messzebbről is érkeztek szép számmal kiállító csoportok. Jelen voltak Újszentivánról a BABAMÚZEUM tagjai a gyönyörű saját készítésű babaruháikkal és babáikkal és kézműves termékeikkel, Bácskossuthfalváról kézművesek, Madarasról gyönyörű “gyufaházikók” készítője Erdélyi László, Vajdaságból Végh Nándor aki hihetetlen ügyességgel szerszámból állatokat, tárgyakat készített, Bácsalmásról Bakos Zoltán a Kékfestő Műhely vezetője és még sorolhatnánk az ügyesebbnél ügyesebb “mestereket” A rendezvényt a 4 nap alatt több,mint 200 látogató tekintette meg. Ezúton köszönjük szépen az érdeklődést és bízunk benne,hogy 2020-ban is újra találkozunk

Bács-Kiskun megyei Civil Információs Centrum Hírlevele

Tisztelt Civil Szervezeti Vezető! Kedves Kolléga!

Kérjük a szervezeteket, hogy az alábbi kérdőívet lehetőségük szerint minél többen töltsék ki, ezzel is segítve a munkánkat!

A Civil Információs Centrumok (CIC-ek) 2012 óta segítik a civil szervezetek működését. A CIC-ek által nyújtott szolgáltatásokról, azok ismertségéről szeretnénk pontosabb képet alkotni annak érdekében, hogy  a szolgáltatásokat továbbfejlesszük.
A jelen kérdőív célja, hogy a CIC-ek a munkájukat még inkább az Ön  szervezetének igényeihez igazíthassák. Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy kitölti az alábbi linken található kérdőívet.
A kérdőív kitöltése teljesen anonim módon történik, semmilyen – akár Önre, akár a szervezetére vonatkozó beazonosítható – személyes adatot nem kérünk. Az Ön által megadott adatokat kizárólag statisztika készítésére használjuk. A feldolgozott adatokból készült összegzéseket és következtetéseket 2020 januárjától Ön is elérheti a Civil Információs Portálon, a http://civil.info.hu/hirek oldalon.
A kérdőív az alábbi linkre kattintva érhető el:https://www.surveygizmo.eu/s3/90182735/Civilszervezeti-kerdoiv

Köszönjük együttműködését! Kitöltésével segíti munkánkat, hogy mi is segíthessünk civil szervezete eredményes működésében!

Üdvözlettel,

Miniszterelnökség
Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya
ésBács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrumcivilbacs@gmail.com78/415-16576/777-517www.recic.hu
www.facebook.com/civilbacs

Youth Hungary – az Új Nemzedék Konferencia-2019. dec 4.


Kedves Partnerünk!

Ezúton szeretnénk meginvitálni az idén is megrendezésre kerülő Youth Hungary – az Új Nemzedék Konferenciára, melynek részletes programját mellékelve találja.

A program időpontja: 2019. december 4. szerda

Helyszíne: Budapesti Európai Ifjúsági Központ (Budapest, Zivatar u. 1-3.)

A program során számos izgalmas témával ismerkedhetnek meg a résztvevők az ifjúsági munka, a fiatalok elérése és megszólítása, a közösségépítés, a társadalmi aktivizálás, mediáció, önkormányzati ifjúsági feladatellátás, valamint a digitalizáció témaköréből.

A programra szeretettel várunk minden ifjúsági szakembert, fiatalokkal foglalkozó társterület képviselőjét, pedagógust, közművelődési szakembert, vagy civil szervezetek képviselőjét, tagjait és önkénteseit egyaránt!

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Szeretnénk továbbá felhívni mindenki figyelmét, hogy a résztvevői létszám limitált, ezért érdemes minél hamarabb leadni a jelentkezést.

Jelentkezéssel és a programmal kapcsolatos bővebb információk a konferencia oldalán érhetők el: http://www.unp.hu/hirek/szeretettel-varunk-a-youth-hungary-konferenciara

Jelentkezési határidő: 2019. november 29. péntek 10.00

A személyes találkozásban bízva üdvözlettel,

  Ament Balázs  módszertani és monitoring alprojektvezető  Mobil: +36 30 57 88 566  Email: ament.balazs@unp.hu  Web:   www.unp.huErzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft.DC Offices, 1134 Budapest, Váci út 49.

MEGHÍVÓ: EFOP konferencia – 2019. november 26., Pécs

Tisztelt Érdeklődők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága nevében tisztelettel meghívom az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) éves konferenciájára, amelyre 2019. november 26-án, Pécsett kerül sor a Zsolnay Kulturális Negyed E78 épületében.

Az előző évhez hasonlóan, rendezvényünk célja, hogy bemutassuk az EFOP és az európai uniós fejlesztéspolitika eredményeit és jó gyakorlatait Magyarországon. A résztvevők előadásokat hallhatnak majd a társadalmi felzárkózás, a felsőoktatás, valamint az egészségügy területéről, illetve kiállítás keretében további projektekkel is megismerkedhetnek.

Kérem, hogy részvételi szándékát 2019. november 21-ig jelezze az alábbi linken: eutamogatas.emmi.gov.hu

A konferencia részletes programja, valamint a technikai információkat tartalmazó dokumentum mellékelten található. Kérdés esetén forduljon bizalommal a konferencia szervezéséért felelős munkatársaimhoz az efopkommunikacio@emmi.gov.hu e-mail címen.

Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Tisztelettel:

 Vitályos Eszter
államtitkár
Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkár
 EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
H-1055 BUDAPEST, Szalay utca 10-14.
TEL.: +36 1 474 9313
E-mail: eszter.vitályos@emmi.gov.huwww.szechenyi2020.hu

Sipos János: Fuss,hogy érezd:élsz! – könyvbemutató és “önfejlesztő” előadása 2019.11.11.


A Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület szervezésében 2019.11.11-én hétfőn megrendezett előadás meghívott vendége és előadója Sipos János

– III. Béla Gimnázium: tanár, igazgató (1980-2002)
– Oktatási Minisztérium: közoktatási helyettes államtitkár (2002-2006)
– MNÁMK Pedagógiai Intézete: igazgató (2006-2010)

és nem utolsó sorban a ” Fuss,hogy érezd: élsz! ” című könyv írója. volt.
Az előadáson szép számmal vettek részt a Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium tanulói is. 
A rendezvényt Márai András intézményvezető nyitotta meg.

Az előadás témája már önmagában is magával ragadta a közönséget,inspirálva ezzel a mai fiatalságot az egészséges életre, az egészséges élet szemléletéhez. Rengeteg példát mutatva az író az ő saját életéről a megjelenteknek. Sipos János példája már önmagában is követésre ösztönző, ám az általa hozott és bemutatott valós kisfilmek az életsorsokról és a pozitív eredményekről teljesen magával ragadta a közönséget. A fiatalok igazi beleéléssel és teljes figyelmükkel hallgatták az író prezentációját.Szó esett a helyes táplálkozás fontosságáról, a minden nap egy kis sport egészségre gyakorolt hatásáról és a személyes akaratról a változás és önfejlesztés érdekében is.

Igazán érdekes,tartalmas és magával ragadó előadást ülhettek végig a megjelentek , sokak számára a közel 2 órás előadás csak röpke perceknek tűnt.

Résztvevők száma: 160 fő

Szociális Munka napja – Köszönjük

Tisztelt Civil Szervezeti Vezetők! Kedves Civilek!

Ezúton szeretnénk tolmácsolni Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úr szavait, s egyben köszöntünket kifejezni azért a mérhetetlen sok munka iránt, amelyet a civil szervezeteink végeznek!
KÖSZÖNJÜK!

  November 12. a Szociális Munka Napja, amelyet 1997 óta ünneplünk világszerte. A szociális, illetve a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén dolgozó sok tízezer ember munkájának elismeréseként – Magyarország Kormánya előterjesztésére – az Országgyűlés ezt a napot számukra 2017-től munkaszüneti nappá nyilvánította. Magyarországon a szociális, gyermekvédelmi és esélyegyenlőségi területen mintegy 5000 civil szervezet tevékenykedik, amelyek áldozatos, elkötelezett és magas szakmai színvonalon végzett, nélkülözhetetlen munkájukkal terhet vesznek le az állam válláról. A szociális területen dolgozó emberek ilyen irányú tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar társadalom még inkább szolidáris közösség legyen. A kormányzat támogatja és segíti a társadalmilag beágyazódott, hozzáadott értéket képviselő civil szférát: míg 2010-ben 144 milliárd forint, addig 2017-ben már 284 milliárd forint került szétosztásra a kormányzat közreműködésével a civil szervezetek között, amelyeknek közel 9%-át teszik ki a szociális területen tevékenykedők. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatainak keretösszege szintén évről évre növekszik. Örömteli, hogy 2019-ben több száz szociális tevékenységet végző civil szervezet volt a nyertesek között. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága – egyeztetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságával – a szakmai irányítása alá tartozó Civil Információs Centrumokkal együtt ünnepli meg az idei Szociális Munka Napját, oly módon, hogy valamennyi megyeszékhelyen és a fővárosban is fiatalok bevonásával közösen látogatnak meg civil szervezet által működtetett szociális intézményeket, ahol szociális dolgozók mutatják be tevékenységüket a diákok számára. A Szociális Munka Napja alkalmából Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár úr rövid interjút adott a szociális területen tevékenykedő civil szervezetek vonatkozásában, amelyet alább olvashatnak. A Szociális Munka Napja alkalmából köszönetet mondunk a szociális, gyermekvédelmi és esélyegyenlőségi területen tevékenykedő embereknek, civil szervezeteknek! Áldozatos munkájukhoz ezúton kívánunk további sikereket és eredményeket. Budapest, 2019. október 30. Szalay-Bobrovniczky Vincecivil és társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség __________________________
Interjú Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárral

1.Hogyan értékeli a szociális területen tevékenykedő civil szervezetek munkáját?
Szociális területen csak akkor tudunk jó eredményeket elérni, ha a közösség ügyévé tud válni, ha a helyi igények az önkormányzat és a civil szervezetek összefogásával, állami segítségvállalással tudnak megvalósulni. Ezért fontos a civil szervezetek munkája, mert ma Magyarországon az önkormányzatok, civilek, egyházak vállalják fel a szociális ellátás több mint kétharmadát, ez is jelzi, hogy akkor lehet helyben jó megoldásokat találni, ha a helyi kérdéseket és azokra adott válaszokat az ott élők bevonásával tudjuk megfogalmazni.

2. Fontosnak tartja-e, és ha igen, miért, hogy fiatalok is szerepet vállaljanak az ilyen tevékenységű civil szervezetek munkájában?
A kormány 2016. január 1-jétől vezette be az iskolai közösségi szolgálatot, ami feltétele az érettséginek. Tapasztalatok szerint jelentős számban visszatérnek önkéntes szolgálatra azok közül a fiatalok közül, akik részt vettek a programban. Ez az intézkedés hozzájárult ahhoz, hogy nőtt az önkénteseket fogadó szervezetek száma és több mint félmillióan végeznek önkéntes feladatot. A szociális területén vállalt önkéntesség növeli a szolidaritást és az empátiát a fiatalokban, és ezzel fontos készségek fejleszthetőek, mint például az együttműködés vagy a problémamegoldás.

3. A jövőben növekszik-e a szociális tevékenységet végző szervezetek állami támogatása?
Jövőre több támogatást kapnak a civil szociális intézményfenntartók. Biztonságosabb és kiszámíthatóbb lesz az önkormányzati, egyházi és civil fenntartású szociális intézmények működése, ugyanis a minimálbér-emelkedésből eredő munkáltatói többletteher az állami átvállalással törvényi garanciát kap. Ugyanis jövő évtől már szerepel az erre a célra szánt mintegy 40 milliárd forint a költségvetésben.

4. Van-e olyan ellátási típus, amelyben különösen fontosnak tartják a civil szervezeti jelenlétet?
A civil szervezetek sok esetben az érintettek tenni akarásának köszönhetően jöttek létre, az ő elkötelezettségük és munkabírásuk kiemelkedő és az ő tevékenységük túlmutat a jogszabályokon. A fogyatékosságügy területen jól látható, hogy mennyi hozzáadott értéke van az ilyen civil szervezetek munkájának, számos olyan kezdeményezést indítottak el, amelyek később fontos részeivé váltak a szociális ellátásnak. A kormány a fogyatékosságügy területén kiemelten fontosnak tartja a „semmit rólunk, nélkülünk” elv érvényesülését, ezért évről-évre támogatja az érintetteket képviselő érdekvédelmi szervezeteket.  Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrumcivilbacs@gmail.com78/415-16576/777-517www.recic.hu
www.facebook.com/civilbacs