Déli Tüzek Őrzői 2019.06.21. – 2019.06.23. Aracs – Délvidék

2019. Aracs nyári napforduló és középkori piknik
A Déli Tüzek Őrzői ismét képviselték a barantát az aracsi pusztatemplomnál
Részt vevő csapatok: Szekszárd, Kalocsa,Bácsalmás, Temesvár, Ada


Baranta szó jelentése: harcra, hadjáratra való felkészülés, törvényesen alkalmazható erőszak, ill. az erőszak alkalmazása. A kunoknál zsákmányszerző utat jelent. A Somogyvár környékén fennmaradt szokás szerint a barantázók a régi törzsszövetség valamikori bírájának, a régi törvények oltalmazójának (Horka) voltak a felesküdött, különlegesen kiképzett segítői.
baranta az önálló magyar harci irányzat. A környező országokban rablást, fosztogatást jelent. A kaukázusi népeknél a konfliktusok erőszakos, de vér nélküli elintézési formáját, vagy harci vetélkedőt jelképez. 
A tradicionális magyar harcművészetet barantának nevezzük, amíg csupán versengésről, felkészülésről, békeidőszakon belüli gyakorlatozásról szól. Az ellenség megsemmisítésére való törekvés esetén böllönnek nevezzük. A felkészítés során a böllön jellegű elemeket elsősorban hivatásos katonák és oktató szintet elért barantázók sajátíthatják el.
A barantázók egyik legfontosabb célja, hogy a hagyományos magyar harci kultúra elemeinek megismertetésével, a baranta önálló harci rendszerének minél eredményesebbé tételével megismertesse és világszerte népszerűsítse a magyar kultúrát, a természetet és az embert tisztelő magyar énképet valamint, hogy az általuk űzött stílust az egyik legnépszerűbb harcművészeti irányzattá tegyék hazánkban és később a világon is. A terjeszkedés elsődleges irányát Erdély, a Felvidék, a Vajdaság, Kárpátalja és a Közép-ázsiai területeken élő testvérnépek szállásterületei jelentik.Nemzetiségi kavalkád 2019.06.30. KunbajaVasárnap délután a Szabadságtéren felállított színpadon tucatnyi fellépőcsoport mutatkozott be a kulturális műsorban. A helyieken és a környékbelieken kívül a határon túlról is érkeztek vendégek (Bácskossuthfalváról, Bajmokról és Pacsérró). A rendezvényideje alatt (szombaton és vasárnap) az „Összefogás” Közösségi Házban megrendezett kiállításon a kunbajai alkotók és a bácsalmási kékfestő műhely munkáit nézhették meg az érdeklődők.