Kunfehértó Előre Horgász Egyesület

A Kunfehértó Előre Horgász Egyesület és a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2018. október 6-án rendezte meg az eseményt a kunfehértói Tófürdő területén. A versenyre 18 csapat jelentkezését tudtuk fogadni, a versenypálya befogadóképessége ennyit tett lehetővé. Reggel elfoglalták helyeiket a horgászcsapatok, akik a délelőtt folyamán kiegészültek főzőmestereikkel, szakácsaikkal, majd a közös ebédre meghívott vendégeikkel. Kora délelőtt kezdetét vette a horgászverseny, ezzel egyidejűleg a vízparton elkészültek a halászlevek is. A kéttagú zsűri – Sós Dezső és Hári Tibor – akkurátusan értékelte a leveket, melyeket arany, ezüst és bronzmedállal és oklevéllel díjaztak. Kiemelten díjazták a helyi termékeket is használó szakácsokat, mert fontosnak gondoltam azt is, hogy minél több helyben megtermelt alapanyag kerüljön a halászlevekbe. A horgászok is kitettek magukért. A horgászversenyen közel 100 kg halat zsákmányoltak a kétfős csapatok. Az összetett első helyet – mindössze 30 dkg különbséggel – az Ökördi Ádám, Kocsis Márk alkotta csapat húzta be, Grácz Fecó aranyérmes halászlevével a háttérben. A második a Bogdán Bálint, Bogdán József alkotta csapat lett, Bognár Zoltán bronzérmes halászlevével kiegészülve. A harmadik helyen a Molos-csapat ért célba: amíg Molos Tamás és Molos Dominik 13.355 gr halat horgászott össze, addig id. Molos Tamás aranyérmes halászlevével járult hozzá a dobogóhoz. A legnagyobb halat a legkisebb horgászunk, Ocskai Erik és csapata terelte szákba (3865 gr-os amúr). A versenyt követően a csapatok családjukkal, barátaikkal elfogyasztották a finom halászleveket, a rendezvény – a csodás környezetben, kellemes őszi napsütésben – jó hangulatban zárult. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy volt igény egy nagyobb léptékű gasztronómiai és szabadidős közösségi rendezvényre, a kifogott egy mázsa hal pedig azt igazolta: bizony van hal a strandban. A szervezésben és a megvalósításban sokan részt vállaltak, segítségüket ezúton is nagyon köszönjük

Link:

https://www.facebook.com/pg/kunfehertoielorehe/photos/?tab=album&album_id=1135610676607609&__xts__%5B0%5D=68.ARBGGBRsJrzE7gCYHBXanqzO_dmnuXGDsZWEkHMsnrx7X51uvIPeDaXdyD-mCJIzRcY0Vj8Ed2AXLC90VAZf4P2qh4DCD7yzAE_Z5uVqW8w5sb5_iUpXR7wQ2_6HqlHOwFbHsWwdK6NkCJZsPKcc4xIV6BIpRv_WR1jY20K7iiXefdp3BEj4r9nK2YvlcH8AmZ-YY0BLUc6RE1u2fm6tBij5EAPb2HXRcoWdXJ8VXQnFI_Rl3lMb7H0Z-RABHDAixcmcssaGD5u53ro_nd0nUzgNUVciodwIUCIs78OU5HdUOJViLYCcoYj6jBrN-zWuyhTfv4I&__tn__=-UCH-R

Csávoly – CQB airsoft 2018.11.18.

 A Szent László Határrendész Közhasznú Egyesületen belül működő, Johnfishtoday airsoft szakosztály, már többször megmérette magát különböző rendezvényeken. A jó csapat szellem és játékkedv késztette őket arra, hogy a saját pályájukon is játékot rendezzenek. Így került sor 2018.11.18-án a CQB (épület harc-zászlórablás-területfoglalás-adj király katonát)-airsoft Csávoly elnevezésű airsoft játékra.
Izgalommal és kíváncsian várták a napot, hogyan sikerül és hányan vesznek részt rajta.
A hűvösre forduló időjárás miatt a vártnál kevesebben gyűltek össze a pálya kapujában.
Reggel 8 órakor tereprendezéssel  és pályaépítéssel kezdtek a szervezők, közben érkeztek a játékra jelentkezők. 9 órakor a szakosztály vezetője ismertette a játékszabályokat, majd megkezdődött a harc. Igaz, épületjátéknak hirdették, de annyira beleélték magukat a játékosok a csatába, hogy birtokba vették az egész területet.
 A 18 éven aluliak, csak szülői nyilatkozat ellenében vehetnek részt a játékon, de ezt a szabályt is betartva, 17-50 év között csatáztak a játékosok. Többen  kisebb-nagyobb szünetekkel  indultak a „csatamezőre” a „katonák”.
16 órai kapuzáráskor jó hangulatban, elégedetten, s a következő játékot várva távoztak az airsoft játék szerelmesei.
 Résztvevők száma: 11 fő

Temesvári Magyar Napok 2018.09.27-30.

III. Temesvári Magyar Napok 2018. szeptember 27-30

A Déli Tüzek Őrzői ismét meghívást kaptak a Temesvári Magyar Napok rendezvény sorozatra. 10 fővel vettünk részt a programban.
Az elővéd pénteken reggel indult, és részt vett a délutáni ostormenetben, a hagyományőrzők felvonulásán, és a tábori élet megszervezésében. A zöm délutáni indulással, este érkezett meg Temesvárra.
A szervezők az idén nem terveztek baranta bemutatót, ezért „csak” az étkeztetésben, a foglalkoztatók levezénylésében, a hagyományőrző felvonulásokon és a csatajelenet biztosításában akadt dolgunk.
Az elmúlt évekkel ellentétben így nekünk is jutott időnk a gazdag programválasztékból mazsolázni.A lehetőséget kihasználva beszélgettünk, tervezgettünk, a házigazdákkal, és a hagyományőrző csapatok tagjaival. Sok új barátot szereztünk, akikkel további közös rendezvények terveit körvonalaztuk.
A három nap alatt szorosabbra fontuk a Temesvár (Ro), Törökbecse (Srb) és a Déli Tüzek Őrzőinek kötelékeit, új közös rendezvényekről született megállapodás.A megállapodás értelmében, novemberben Törökbecsén tartunk közös vívó szemináriumot, illetve egyeztetjük a bemutatók biztonsági és logisztikai követelményeit.Az idén a Várbástya Egyesület kevesebb pénzből gazdálkodott, ezért különösen jól esett a szervezőknek, hogy Szent László Határőr Közhasznú Egyesület az idén átvállalta a kisbusz üzemanyag költségét.

 

 

Linkek:

https://www.facebook.com/orosz.sandor.3/media_set?set=a.10213274042868013&type=3

https://www.facebook.com/temesvariradio/videos/459279277812248/

https://www.facebook.com/temesvariradio/videos/720597178286110/?hc_ref=ARSCu-Kygk1fdRHmPaSPIMae31XE9TSecmkrCgTMPEOYcesYpt2htqmbiJt9uQeswgI&fref=gs&dti=1571680426482998&hc_location=group

https://www.facebook.com/erdelytv/videos/691791031188684/

Kunbaja – kézműves kiállítás 2018.11.08-2018.11.12.

2018.11.08-án kezdődő 4 napos  kunbajai kézműves kiállítás célja  a hagyományőrzés, a népi hagyományok megismerése és bemutatása volt! A környező településekről és még messzebbről is érkeztek szép számmal kiállító csoportok (Tiszasziget, Csátalja, Hercegszántó stb.). A rendezvényt a helyi viszonyokhoz képest nagy érdeklődés jellemezte. Megtekinthetőek voltak a gyönyörű kézműves csipke terítőktől és díszektől kezdve a ,horgolt asztalterítők, gobleinek, festmények és papírból készült hajtogatott dísztárgyak is. A kiállítást Szabó László a „Nyugdíjasok Kunbajai Egyesülete” és a „Mozgáskorlátozottak Kunbajai Egyesületének” elnöke nyitotta meg.  A rendezvény támogatója a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület volt.

Batyu és Hátizsák – Generációs Bál

Nagy érdeklődés előzte meg a 2018.11.17-én megrendezésre kerülő „Batyu és Hátizsák Generációs bál” elnevezésű rendezvényt, melyet Bácsszőlősön rendezett meg a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület.
A rendezvényt a főszervező SzLHKE elnöke Nothof Zsombor nyitotta meg, majd őt követte Bácsszőlős Község polgármestere Szarvas Róbert Norbert.
A kitűnő zenéről és hangulatról ezúttal egy a településen debütáló ” Color Duó” elnevezésű formáció gondoskodott amit a sztárvendég Matyi és a Hegedűs közel 60 perces fellépése koronázott meg.
Az 
estét további felpezsdült mulatozás követte egészen a bál hajnali befejezéséig.

„Civil Infó – NEA 2019”

2018. november 13. Kecskemét

CIVIL INFO – NEA 2019″ országos tájékoztató partnerségi információs nap.

November 13-án Kecskeméten a Megyeházán került megrendezésre a „Civil Infó – NEA 2019”  című országos tájékoztató rendezvény, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrumszervezett meg. Az eseményre meghívást kaptak a megyében működő civil szervezetek – egyesületek, alapítványok – akik közül közel százötvenen vettek részt a kecskeméti eseményen. A tájékoztató fórumon előadásokat tartottak a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának munkatársai, akik a legfontosabb aktualitásokról, civil szervezeteket érintő változásokról számoltak be.

Elsőként Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, őt követte Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezetője, aki előadást tartott a civil szervezeteket érintő kihívásokról, célokról, változásokról.

Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője a civil szervezeteket érintő jogszabályi változásokról, a várhatóan 2019. januárban megjelenő NEA egyszerűsített pályázati konstrukcióról, valamint a korábban különálló, működési és szakmai programokra kiírt pályázatok helyébe lépő, összevont NEA pályázatokról tartott tájékoztatást.

Furka Ágnes döntéshozatali referens a helyi vagy megyei hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatásáról, valamint a NEA rövidesen bevezetésre kerülő változtatásainak további részleteiről tartott tájékoztatást a nagyszámú érdeklődő előtt.

2018.11.13. Road show.

EPER_palyazoi_felulet_ROADSHOW_uj