Orsók

Orsók

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A mai horgászorsók őse az egyszerű forgódobú tárolóorsó. A tárolóorsók elvén alapulnak a legyezőorsók is. Ilyen egyszerű, fékkel sem rendelkező orsókat a mai napig gyártanak a műlegyezőhorgászok számára a drágább modellekre jellemző legmodernebb könnyűfémötvözetekből, egyedi, magas technológiai színvonalú megmunkálással.

A forgódobú tárolóorsó valódi továbbfejlesztése a közel 200 évvel ezelőtt szabadalmaztatott multiplikátoros orsó. Az új vívmány gyorsítóáttételt tartalmazott, lehetővé tette a gyorsabb zsinórbehúzást és a dobást.

.

A sporthorgászatban a múltszázad elején megalkotott peremfutó orsó lett a legelterjedtebb, amit sok millió legyártott és eladott darab fémjelez. A műszaki elv teljesen más, mint a tároló és multiorsóké: a peremfutó lényegében álló dobú orsó, amely a horgászboton a tároló orsókhoz képest kilencven fokkal elfordított szögben áll és így a dob tengelye a horgászbottal párhuzamos.

A fonott zsinórok térhódítása a horgászorsó gyártók elé új követelményeket támasztott. Az ilyen típusú zsinórok szakítószilárdsága azonos vastagságban a monofil zsinórok teherbírásának többszöröse lehet. A fonott zsinór igen nagy szakítóereje ráadásul nagyfokú rugalmatlansággal és minimális nyúlással is párosul.

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2027
  Cikkek
  812
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1018279

  Ki van jelen

  Oldalainkat 268 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • rostfebsicompnavi
  • waregasembverdowb
  • tergakidisseba
  • miadlintherarolpe
  • emlarosredami

  AZ ÖN IP CÍME