Külföld

Külföldi hírek

Budapest kész átláthatóvá tenni Washington számára a magyar törvényalkotási folyamatot

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

parlamentMagyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotási folyamatot - jelentette ki washingtoni tárgyalópartnereinek Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, aki az elmúlt napokban az amerikai fővárosban folytatott tárgyalásairól pénteken számolt be.

A magyar diplomata Philip Reekerrel, az amerikai külügyminisztérium balkáni és Thomas O. Melia emberi jogok ügyében illetékes helyettes  államtitkárával, a tárca stratégiai tervező osztályának munkatársaival, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős igazgatójával egyeztetett. Látogatást tett a Heritage Foundation kutatóintézetben és az amerikai Helsinki Bizottságnál is.
    Prőhle Gergely kijelentette: az álláspontok különbözősége miatt nagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy Magyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotási folyamatot, ami a helyettes külügyi államtitkár látogatásának célja volt.
    "Én kezdeményeztem a találkozót Thomas Meliával, amit ő nagyra értékelt is" - mondta Pröhle Gergely.
    Mint mondta, a megfogalmazott kritikák mögött az húzódik meg, hogy az amerikai történelmi tapasztalat nagyon eltér a magyartól. Például az egyházfinanszírozást illetően az Egyesült Államokban nem veszik figyelembe azt, hogy a második világháború után Magyarországon milyen anyagi helyzetbe kerültek az egyházak, ezért szükséges megvilágítani az amerikaitól teljesen eltérő keretfeltételeket.
    A választójogi törvénnyel kapcsolatban Prőhle Gergely tárgyalópartnereinek elmondta, hogy nemrégiben erről konferenciát rendeztek Magyarországon, amelyet az Egyesült Államok ott lévő képviselői is nagyon nagyra értékeltek.
    "A lényeg az, hogy beszélgettünk egymással, odafigyelünk egymás szavára és hogyha a világos érveket sorakoztatunk fel, azok meggyőzőek tudnak lenni" - nyilatkozott Prőhle Gergely.
    A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy Magyarország a törvényalkotás során kész konzultálni nemzetközi szakértőkkel, így nemrégiben Strasbourgan találkozott a Velencei Bizottság főtitkárával.
    Az amerikai tárgyalófelek nagy érdeklődést mutattak az iránt, hogy mi Magyarország álláspontja az európai regionális együttműködés egyes lehetőségeiről, így a visegrádi csoport jelenlegi és jövőbeni szerepéről és lehetőségeiről az Európai Unión belüli érdekérvényesítésben, illetve hogy milyen álláspontot képvisel Budapest a keleti partnerség és a nyugat-balkáni fejlemények ügyében.
    "Azt hiszem, mindenki megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy jelek mutatkoznak Szerbia szándékaiban a törvényi keretek megváltoztatása irányában" - mondta a diplomata a szerb restitúciós törvénnyel kapcsolatos tárgyalásokról.
    Mint mondta, az Egyesült Államok részéről nagyon fontos stabilitási tényezőnek látják az unió balkáni bővítését, amivel kapcsolatban a külügyi vezető megismételte Magyarország elkötelezettségét.
    "Világos az időkeret és ennek a belgrádi vezetés tudatában van" - válaszolta a helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy vajon Magyarország konkrétan a törvény megváltoztatásának elvégzéséhez köti-e a szerb uniós tagjelöltség (decemberi) támogatását.
    Prőhle Gergely beszámolt arról partnereinek, hogy a legutóbbi, Budapesten, illetve Visegrádon megtartott V4-es elnöki csúcs világossá tette, hogy Lengyelország részéről is nagyon hangsúlyozott a közép-európai identitás.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1788
  Cikkek
  822
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1052115

  Ki van jelen

  Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • taalidisqui
  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi

  AZ ÖN IP CÍME