Külföld

Külföldi hírek

Budapest kész átláthatóvá tenni Washington számára a magyar törvényalkotási folyamatot

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

parlamentMagyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotási folyamatot - jelentette ki washingtoni tárgyalópartnereinek Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, aki az elmúlt napokban az amerikai fővárosban folytatott tárgyalásairól pénteken számolt be.

A magyar diplomata Philip Reekerrel, az amerikai külügyminisztérium balkáni és Thomas O. Melia emberi jogok ügyében illetékes helyettes  államtitkárával, a tárca stratégiai tervező osztályának munkatársaival, valamint a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős igazgatójával egyeztetett. Látogatást tett a Heritage Foundation kutatóintézetben és az amerikai Helsinki Bizottságnál is.
    Prőhle Gergely kijelentette: az álláspontok különbözősége miatt nagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy Magyarország kész átláthatóvá tenni a törvényalkotási folyamatot, ami a helyettes külügyi államtitkár látogatásának célja volt.
    "Én kezdeményeztem a találkozót Thomas Meliával, amit ő nagyra értékelt is" - mondta Pröhle Gergely.
    Mint mondta, a megfogalmazott kritikák mögött az húzódik meg, hogy az amerikai történelmi tapasztalat nagyon eltér a magyartól. Például az egyházfinanszírozást illetően az Egyesült Államokban nem veszik figyelembe azt, hogy a második világháború után Magyarországon milyen anyagi helyzetbe kerültek az egyházak, ezért szükséges megvilágítani az amerikaitól teljesen eltérő keretfeltételeket.
    A választójogi törvénnyel kapcsolatban Prőhle Gergely tárgyalópartnereinek elmondta, hogy nemrégiben erről konferenciát rendeztek Magyarországon, amelyet az Egyesült Államok ott lévő képviselői is nagyon nagyra értékeltek.
    "A lényeg az, hogy beszélgettünk egymással, odafigyelünk egymás szavára és hogyha a világos érveket sorakoztatunk fel, azok meggyőzőek tudnak lenni" - nyilatkozott Prőhle Gergely.
    A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy Magyarország a törvényalkotás során kész konzultálni nemzetközi szakértőkkel, így nemrégiben Strasbourgan találkozott a Velencei Bizottság főtitkárával.
    Az amerikai tárgyalófelek nagy érdeklődést mutattak az iránt, hogy mi Magyarország álláspontja az európai regionális együttműködés egyes lehetőségeiről, így a visegrádi csoport jelenlegi és jövőbeni szerepéről és lehetőségeiről az Európai Unión belüli érdekérvényesítésben, illetve hogy milyen álláspontot képvisel Budapest a keleti partnerség és a nyugat-balkáni fejlemények ügyében.
    "Azt hiszem, mindenki megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy jelek mutatkoznak Szerbia szándékaiban a törvényi keretek megváltoztatása irányában" - mondta a diplomata a szerb restitúciós törvénnyel kapcsolatos tárgyalásokról.
    Mint mondta, az Egyesült Államok részéről nagyon fontos stabilitási tényezőnek látják az unió balkáni bővítését, amivel kapcsolatban a külügyi vezető megismételte Magyarország elkötelezettségét.
    "Világos az időkeret és ennek a belgrádi vezetés tudatában van" - válaszolta a helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy vajon Magyarország konkrétan a törvény megváltoztatásának elvégzéséhez köti-e a szerb uniós tagjelöltség (decemberi) támogatását.
    Prőhle Gergely beszámolt arról partnereinek, hogy a legutóbbi, Budapesten, illetve Visegrádon megtartott V4-es elnöki csúcs világossá tette, hogy Lengyelország részéről is nagyon hangsúlyozott a közép-európai identitás.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • Novella pályázati felhívás

   Novella pályázati felhívás

  • Megjelentek a műteremlakások pályázatai

   A MANK Nonprofit Kft. a bérlőkijelölési jogával érintett üresen álló műteremlakások határozott időre szóló bérlésére nyilvános pályázatot ír ki. A műteremlakások bérlésére pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.

  • Városligeti Gyermeknap 2018

   A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

  • Műfordítási projektek

   A műfordítási projektek támogatásának fő célja a kulturális és nyelvi sokféleség előmozdítása az Unióban és a Kultúra alprogramban részt vevő országokban, a magas színvonalú irodalmi művek országok közötti forgalmának ösztönzésével, hozzáférésük javításával az Unióban és azon kívül, valamint az új[…]

  • Ne menj el mellette!

   Pályázati cél: Az ifjúság figyelmének felkeltése az örökségvédelem iránt, az örökségi értékek megszeretésének és megbecsülésének kialakítása a települési örökségállomány megismerésén keresztül, a kutatómunka és a népszerűsítő tevékenység fejlesztése, a korosztályok közötti együttműködés erősítése.

  • Én házi kedvencem

   Országos rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány az Én házi kedvencem címmel.

  • Verselj Petőfit!

   Válassz egy Petőfi-verset, és szavald el, zenésítsd meg, rappeld el, vagy csak mondd el, milyen érzéseket vált ki belőled!Mindezt vedd fel videóra és küldd el a szavaloverseny300@gmail.com címre, május 6-ig!

  • KINCSTÁR - alkotáspályázat

   Azt mondják, pénz beszél, kutya ugat - de vajon mit mondhat? Tudjuk, a pénz nem boldogít, de jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Van, aki a fogához veri a garast, más meg elköltené a Dárius kincsét is. Az[…]

  • Kapcsolódj be a közvetítésbe!

   alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára

  • Jam for Nature - Zenei tehetségkutató verseny

   Az elmúlt évek sikerére való tekintettel 2018-ban is megrendezésre kerül a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő keretin belül, fellépési lehetőséget teremtve feltörekvő zenekarok, formációk számára.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2036
  Cikkek
  818
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1035004

  Ki van jelen

  Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • voythatuten
  • gerpstikronci https://image.sendsay.ru/image/wt2hp
  • дверь. томского maximum депрессивное легк https://docs.google.com/open?id=6pivtkc
  • tester77
  • tester55

  AZ ÖN IP CÍME