Külföld

Külföldi hírek

Leminősítette Spanyolországot az S&P

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

sajtoLeminősítette Spanyolországot pénteken a Standard & Poor's, a spanyol gazdaság bizonytalan növekedési kilátásaira hivatkozva.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője pénteken hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "AA"-ról egy fokozattal "AA mínusz"-ra csökkentette a Spanyolországra érvényben tartott hosszú futamú besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.
    Az S&P az osztályzatrontás indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy bizonytalanok a spanyol gazdaság növekedési kilátásai, emellett megvan a valószínűsége a pénzügyi rendszer további eszközminőség-romlásának is.
    A Standard & Poor's ez utóbbi tényezővel kapcsolatban felidézte, hogy a héten gyengébb országkockázati csoportba sorolta át a spanyol bankrendszert, ezt a döntést is azzal a véleményével indokolva, hogy erősödnek a spanyol gazdaságot terhelő kockázatok.
    Az S&P a minap közölte, hogy nyilvántartásában az eddigi 3-as kockázati csoportból a 4-esbe kerül át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).
    A cég által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.
    A spanyol bankrendszer az átsorolás nyomán mások mellett Csehországgal, Szlovákiával, Izraellel és Mexikóval került azonos BICRA-csoportba.
    A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.
    A spanyol bankrendszer visszasorolásához fűzött elemzésében az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a spanyol gazdasági növekedési kilátásai "egyre korlátozottabbak". A cég az idei év egészére 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést jósol Spanyolországban.
    A péntek hajnali szuverén leminősítéshez fűzött elemzésében azonban a Standard & Poor's felvázolt egy gyengébb forgatókönyvet is, amelyben jövőre recesszió szerepel, a spanyol hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékos reálcsökkenésével. Az S&P szerint e forgatókönyv megvalósulása felvetné az újabb leminősítés lehetőségét.
    A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Spanyolországot. A Fitch a hosszú távú spanyol államadós-besorolást "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton.
    Indoklásában a Fitch Ratings az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemelte azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire.
    A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.
    Nem sokkal korábban a Moody's Investors Service agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal Olaszország kormánykötvény-besorolását rontotta, egyebek mellett az Olaszországhoz hasonlóan nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.
    A Moody's "Aa2"-ről - a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával - "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is negatív kilátást hagyott érvényben.
    A múlt hónap végén a Standard & Poor's is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1882
  Cikkek
  809
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  994292

  Ki van jelen

  Oldalainkat 83 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • juibuzz15garthce
  • ijizomyk
  • thinkge44aciph
  • pen94bu1
  • chipar43handping

  AZ ÖN IP CÍME