Külföld

Külföldi hírek

A novemberi G20-as csúcson dőlhet el a világgazdaság jövője

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

g20Az iparilag fejlett G20-as államok vezetőinek november eleji találkozóján alapvetően eldőlhet, hogy milyen irányban halad tovább a világgazdaság, ám kedvező előjelnek tekinthető, hogy az euróövezeti vezetők, vélhetően amerikai és ázsiai politikusok figyelmeztetésére is hallgatva belátták, hogy milyen súlyos a helyzet - mondta Nick Beecroft, a Saxo Bank vezető piacelemzője.

Emlékeztetett: Barack Obama amerikai elnök, és ázsiai politikusok is felhívták több euróövezeti vezető figyelmét arra, hogy az euróövezeti adósságválság az öreg kontinensen kívül is súlyos problémákat okoz.
    A szakember elmondta, a pénzintézet negyedik negyedévi előrejelzésében három lehetséges forgatókönyvet lát az elkövetkező időszakra.
    A legvalószínűbb, 65-70 százalékos eséllyel bekövetkező változat szerint az euróövezeti vezetők megállapodnak az adósságválság kezeléséhez szükséges radikális lépésekben. A piacok által is szorgalmazott forgatókönyv szerint tovább növelik az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) erejét, a bankok feltőkésítésére kerül sor, miközben Görögországban rendezett államcsődöt hajt végre. Mindezt a november eleji G20-as csúcson jelenthetik be - mondta az elemző.
    Beecroft szerint 20-25 százalék eséllyel a "Válság 2,0" jöhet el, amikor is nincs európai megállapodás, a befektetők pedig egyszerűen nem finanszírozzák tovább a bajba jutott államokat. Ekkor - a határozott döntéshozói fellépésének hiánya miatt is - összeomlanak a piacok, a bankok jelentősen csökkentik eszközállományukat, ami ellenben az adósságszintek radikális visszaeséséhez vezet. Kifejtette: "borzalmas 2-3 év következne be, de megfelelő alapokat hozna létre az elkövetkező 10-20 év növekedéséhez".
    A harmadik forgatókönyv, a "japanizálódás" 10 százalékos eséllyel történhet meg, amikor is nincs ugyan markáns euróövezeti megoldás, ám a piacok sem omlanak össze. "Ilyen esetben a világgazdaság élőhalottá válna" - fogalmazott a közgazdász.
    A monetáris politika szerepével kapcsolatosan Beecroft elmondta, a legvalószínűbb változat esetében a központi bankok világszerte folytatnák mennyiségi enyhítési programjukat. Az Európai Központi Bank (EKB) is kivenné a részét a gazdasági válság kezelésében, vélhetően az EFSF erejének tőkeáttételes növelésével. A szakember hangsúlyozta, hogy ehhez az kellene, hogy az euróövezeti tagállamok vezetői "elvégezzék saját feladatukat", amire már Jean-Claude Trichet, az EKB távozó elnöke is számtalanszor felhívta a figyelmet.
    A közgazdász szerint az EKB az év végéig hátralevő két kamatdöntő ülésén összesen 50 bázisponttal 1,00 százalékra mérsékelheti irányadó kamatlábát, s ezzel az új elnök, Mario Draghi is üzenne, hogy hajlandó segíteni a válság megoldásában.
    A megszorítások és a költségvetési kiigazítások politikai kockázataira vonatkozó kérdésre Beecroft elmondta: most változás következett be az euróövezeti színtéren. "Természetes, hogy amikor közvélemény-kutatók megkérdezik a németeket, hogy akarnak-e több pénzt adni Görögországnak, a válaszadók többsége nemmel válaszol, de ugyanúgy nemmel válaszolnak arra a kérdésre is, hogy ki akarnak-e lépni az euróövezetből" - fogalmazott a szakember.  Hozzátette: most van arra politikai lehetőség, hogy a német, francia és holland politikusok amellett kampányoljanak, hogy érdemes az euróövezetben maradni, hogy óriási gazdasági hátrányai lennének az euróövezet felbomlásának.
    A pénzpiacok szabályozásáról, a válság tanulságainak levonásáról szólva kiemelte, a két valószínűbb forgatókönyv más-más jövőképet vetít. Az elsődleges változat szerint a valódi pénzügyi reformokat elhalasztják, és a bankrendszer folyamatos szóbeli felelősségre vonása igenis negatív következményekkel jár.  A "Válság 2,0", a pénzpiaci összeomlás azonban hozhat radikális változásokat, így a bankrendszer visszatérhet valódi funkciójához, azaz, hogy pénzt közvetítsen a társadalomban a megtakarítóktól a beruházók felé - magyarázott a közgazdász, aki megjegyezte, hogy utóbbi forgatókönyv valóban katartikus volna.
    A magyarországi devizahitelezés elszabadulásával kapcsolatosan Beecroft elmondta: ez nagyon markáns példa a társadalmilag elfogadhatatlan banki működésre. Kifejtette: a hitelesek többsége nem tudhatott a devizahitelezés kockázatairól, többségük vélhetően életében nem látott egy frank/forint árfolyamgörbét. "De ez nem magyar sajátosság, hasonló gyakorlatra volt példa az Egyesült Királyságban is a 90-es években, amikor sokan vettek fel jenalapú kölcsönt" - mutatott rá a közgazdász, aki kiemelte, hogy az ilyen bonyolultabb pénzügyi termékek csak szofisztikált hitelesekhez illőek.
    Beecroft szerint a bankok tevékenysége mellett a szabályozói oldalnak is felelősséget kell vállalnia a történtekért. Egyértelmű, hogy nem vizsgálták, hogy helyénvaló-e ilyen termékeket értékesíteni - jegyezte meg a közgazdász.
    A Saxo Bank elemzésében éves szinten 3,8 százalékos negyedik negyedévi világgazdasági növekedést jósol, az euróövezet 1,5 százalékos, az Egyesült Államok 1,8 százalékos bővülése mellett.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • Novella pályázati felhívás

   Novella pályázati felhívás

  • Megjelentek a műteremlakások pályázatai

   A MANK Nonprofit Kft. a bérlőkijelölési jogával érintett üresen álló műteremlakások határozott időre szóló bérlésére nyilvános pályázatot ír ki. A műteremlakások bérlésére pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.

  • Városligeti Gyermeknap 2018

   A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

  • Műfordítási projektek

   A műfordítási projektek támogatásának fő célja a kulturális és nyelvi sokféleség előmozdítása az Unióban és a Kultúra alprogramban részt vevő országokban, a magas színvonalú irodalmi művek országok közötti forgalmának ösztönzésével, hozzáférésük javításával az Unióban és azon kívül, valamint az új[…]

  • Ne menj el mellette!

   Pályázati cél: Az ifjúság figyelmének felkeltése az örökségvédelem iránt, az örökségi értékek megszeretésének és megbecsülésének kialakítása a települési örökségállomány megismerésén keresztül, a kutatómunka és a népszerűsítő tevékenység fejlesztése, a korosztályok közötti együttműködés erősítése.

  • Én házi kedvencem

   Országos rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány az Én házi kedvencem címmel.

  • Verselj Petőfit!

   Válassz egy Petőfi-verset, és szavald el, zenésítsd meg, rappeld el, vagy csak mondd el, milyen érzéseket vált ki belőled!Mindezt vedd fel videóra és küldd el a szavaloverseny300@gmail.com címre, május 6-ig!

  • KINCSTÁR - alkotáspályázat

   Azt mondják, pénz beszél, kutya ugat - de vajon mit mondhat? Tudjuk, a pénz nem boldogít, de jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Van, aki a fogához veri a garast, más meg elköltené a Dárius kincsét is. Az[…]

  • Kapcsolódj be a közvetítésbe!

   alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára

  • Jam for Nature - Zenei tehetségkutató verseny

   Az elmúlt évek sikerére való tekintettel 2018-ban is megrendezésre kerül a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő keretin belül, fellépési lehetőséget teremtve feltörekvő zenekarok, formációk számára.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2036
  Cikkek
  818
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1035018

  Ki van jelen

  Oldalainkat 61 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • voythatuten
  • gerpstikronci https://image.sendsay.ru/image/wt2hp
  • дверь. томского maximum депрессивное легк https://docs.google.com/open?id=6pivtkc
  • tester77
  • tester55

  AZ ÖN IP CÍME