Külföld

Külföldi hírek

Iránt a washingtoni szaúdi nagykövet elleni merénylet kitervelésével vádolják

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

sniperKét iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával és egy mexikói bérgyilkos bevonásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét - jelentette ki kedden egy Washingtonban megtartott sajtótájékoztatón Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

A merénylet előkészítőinek egyike, az Egyesült Államokban honosított és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által szeptember 29-én elfogott Manssor Arbabsiar bevallotta, hogy részt vett az összeesküvésben, amelyet a jelenleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda támogatásával és a mexikói drogkartellek bevonásával kívántak végrehajtani.
    Eric Holder bejelentette, hogy az Egyesült Államok felelősnek tartja Iránt az összeesküvésért. A kettős, amerikai-iráni állampolgárságú Arbabsiart és a Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, a különleges műveletekre szakosodott alakulata tagjának mondott Shakurit az igazságügyi minisztérium kedden megvádolta a New York-i szövetségi bíróságon. Az 56 éves Arbabsiarnak, miután a törvényszéken ismertették vele a vádakat, nem ajánlották fel az óvadék lehetőségét. A következő tárgyalást október 25-re tűzték ki.
    Az Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet elleni merénylet lehetséges tervei között szerepelt egy olyan pokolgépes támadás is, amelyet egy étteremben hajtottak volna végre: a helyiségben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Az összeesküvők további támadások elkövetését is tervezték, egyebek között a szaúdi és az izraeli nagykövetség felrobbantását Washingtonban és Buenos Airesben.
    "Nem engedjük, hogy más országok csatatérként használják fel a területünket" - jelentette ki a sajtóértekezleten Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész. A bejelentésnél ott volt Robert Mueller, az FBI igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy a szaúdi nagykövet elleni merényletben sok ember vesztette volna az életét.
    Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő összeesküvésről. A washingtoni igazságügyi minisztérium közölése hogy a szervezkedők az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egyik beépített emberével tartották a kapcsolatot, akiről azt gondolták, hogy a mexikói narkómaffia embere.
    Arbabsiar a hangfelvételen rögzített, angol nyelvű egyeztetések tanúsága szerint 1,5 millió dollárt ajánlott fel Mexikóban az ügynöknek a nagykövet meggyilkolásáért, nem törődve azzal, hogy a diplomata kedvenc éttermének felrobbantása súlyos áldozatokkal járt volna. A pénzből 100 ezer dollár előleget át is utalt egy külföldi számlára. Az iráni származású férfi azt is tudni akarta, hogy az általa bérgyilkosnak gondolt férfi fel tudja-e robbantani a szaúdiak washingtoni nagykövetségét.    
    Hillary Clinton külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a leleplezett összeesküvés tovább erősíti Irán elszigetelődését. Az CNN szerint az amerikaiak az összeesküvés felgöngyölítése folyamán mindvégig kapcsolatban álltak a szaúdi hatóságokkal és a Dzsubeir nagykövettel is, akit uralkodója bizalmas tanácsadójának tartanak. A washingtoni szaúdi képviselet - Irán megemlítése nélkül - megköszönte az Egyesült Államoknak a merénylet meghiúsítását.
    Az amerikai pénzügyminisztérium az összeesküvés tervének nyilvánosságra hozása után bejelentette, hogy szankciókat léptet életbe az összeesküvésben érintett öt személlyel, köztük Arbabsiarral, Shakurival és a Kudsz Erő három vezetőjével szemben.
    Hivatalos iráni források  az elhangzásuk után haladéktalanul "légből kapottnak" és "gyerekmesének" minősítették az amerikai vádakat.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1788
  Cikkek
  822
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1052130

  Ki van jelen

  Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • taalidisqui
  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi

  AZ ÖN IP CÍME