Külföld

Külföldi hírek

Iránt a washingtoni szaúdi nagykövet elleni merénylet kitervelésével vádolják

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

sniperKét iráni származású férfi a teheráni kormány támogatásával és egy mexikói bérgyilkos bevonásával meg akarta gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét - jelentette ki kedden egy Washingtonban megtartott sajtótájékoztatón Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

A merénylet előkészítőinek egyike, az Egyesült Államokban honosított és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által szeptember 29-én elfogott Manssor Arbabsiar bevallotta, hogy részt vett az összeesküvésben, amelyet a jelenleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda támogatásával és a mexikói drogkartellek bevonásával kívántak végrehajtani.
    Eric Holder bejelentette, hogy az Egyesült Államok felelősnek tartja Iránt az összeesküvésért. A kettős, amerikai-iráni állampolgárságú Arbabsiart és a Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, a különleges műveletekre szakosodott alakulata tagjának mondott Shakurit az igazságügyi minisztérium kedden megvádolta a New York-i szövetségi bíróságon. Az 56 éves Arbabsiarnak, miután a törvényszéken ismertették vele a vádakat, nem ajánlották fel az óvadék lehetőségét. A következő tárgyalást október 25-re tűzték ki.
    Az Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet elleni merénylet lehetséges tervei között szerepelt egy olyan pokolgépes támadás is, amelyet egy étteremben hajtottak volna végre: a helyiségben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Az összeesküvők további támadások elkövetését is tervezték, egyebek között a szaúdi és az izraeli nagykövetség felrobbantását Washingtonban és Buenos Airesben.
    "Nem engedjük, hogy más országok csatatérként használják fel a területünket" - jelentette ki a sajtóértekezleten Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész. A bejelentésnél ott volt Robert Mueller, az FBI igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy a szaúdi nagykövet elleni merényletben sok ember vesztette volna az életét.
    Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő összeesküvésről. A washingtoni igazságügyi minisztérium közölése hogy a szervezkedők az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) egyik beépített emberével tartották a kapcsolatot, akiről azt gondolták, hogy a mexikói narkómaffia embere.
    Arbabsiar a hangfelvételen rögzített, angol nyelvű egyeztetések tanúsága szerint 1,5 millió dollárt ajánlott fel Mexikóban az ügynöknek a nagykövet meggyilkolásáért, nem törődve azzal, hogy a diplomata kedvenc éttermének felrobbantása súlyos áldozatokkal járt volna. A pénzből 100 ezer dollár előleget át is utalt egy külföldi számlára. Az iráni származású férfi azt is tudni akarta, hogy az általa bérgyilkosnak gondolt férfi fel tudja-e robbantani a szaúdiak washingtoni nagykövetségét.    
    Hillary Clinton külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a leleplezett összeesküvés tovább erősíti Irán elszigetelődését. Az CNN szerint az amerikaiak az összeesküvés felgöngyölítése folyamán mindvégig kapcsolatban álltak a szaúdi hatóságokkal és a Dzsubeir nagykövettel is, akit uralkodója bizalmas tanácsadójának tartanak. A washingtoni szaúdi képviselet - Irán megemlítése nélkül - megköszönte az Egyesült Államoknak a merénylet meghiúsítását.
    Az amerikai pénzügyminisztérium az összeesküvés tervének nyilvánosságra hozása után bejelentette, hogy szankciókat léptet életbe az összeesküvésben érintett öt személlyel, köztük Arbabsiarral, Shakurival és a Kudsz Erő három vezetőjével szemben.
    Hivatalos iráni források  az elhangzásuk után haladéktalanul "légből kapottnak" és "gyerekmesének" minősítették az amerikai vádakat.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • Novella pályázati felhívás

   Novella pályázati felhívás

  • Megjelentek a műteremlakások pályázatai

   A MANK Nonprofit Kft. a bérlőkijelölési jogával érintett üresen álló műteremlakások határozott időre szóló bérlésére nyilvános pályázatot ír ki. A műteremlakások bérlésére pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.

  • Városligeti Gyermeknap 2018

   A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

  • Műfordítási projektek

   A műfordítási projektek támogatásának fő célja a kulturális és nyelvi sokféleség előmozdítása az Unióban és a Kultúra alprogramban részt vevő országokban, a magas színvonalú irodalmi művek országok közötti forgalmának ösztönzésével, hozzáférésük javításával az Unióban és azon kívül, valamint az új[…]

  • Ne menj el mellette!

   Pályázati cél: Az ifjúság figyelmének felkeltése az örökségvédelem iránt, az örökségi értékek megszeretésének és megbecsülésének kialakítása a települési örökségállomány megismerésén keresztül, a kutatómunka és a népszerűsítő tevékenység fejlesztése, a korosztályok közötti együttműködés erősítése.

  • Én házi kedvencem

   Országos rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány az Én házi kedvencem címmel.

  • Verselj Petőfit!

   Válassz egy Petőfi-verset, és szavald el, zenésítsd meg, rappeld el, vagy csak mondd el, milyen érzéseket vált ki belőled!Mindezt vedd fel videóra és küldd el a szavaloverseny300@gmail.com címre, május 6-ig!

  • KINCSTÁR - alkotáspályázat

   Azt mondják, pénz beszél, kutya ugat - de vajon mit mondhat? Tudjuk, a pénz nem boldogít, de jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Van, aki a fogához veri a garast, más meg elköltené a Dárius kincsét is. Az[…]

  • Kapcsolódj be a közvetítésbe!

   alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára

  • Jam for Nature - Zenei tehetségkutató verseny

   Az elmúlt évek sikerére való tekintettel 2018-ban is megrendezésre kerül a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő keretin belül, fellépési lehetőséget teremtve feltörekvő zenekarok, formációk számára.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2035
  Cikkek
  818
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1034728

  Ki van jelen

  Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • gerpstikronci https://image.sendsay.ru/image/wt2hp
  • дверь. томского maximum депрессивное легк https://docs.google.com/open?id=6pivtkc
  • tester77
  • tester55
  • деревянной обломанной желающий архив двенадцатью

  AZ ÖN IP CÍME