Külföld

Külföldi hírek

Német hackerek "trójai" háborúja

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

virusA Chaos Computer Club (CCC) szóvivője azt állította a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungban megjelent írásában, hogy a német szövetségi hatóságok egy bizonyos trójai szoftverrel túllépték az alkotmánybíróság által biztosított törvényes kereteket. A kormánypolitikusok és az ellenzéki pártok hétfőn az ügy kivizsgálását követelték.

A civil szervezet a hét végén állt elő azzal a váddal, amely szerint a szövetségi hatóságok - elsősorban a szövetségi bűnügyi hivatal - az általuk alkalmazott trójai kémprogrammal egy számítógép összes adatát kikémlelhetik, beleértve az el nem küldött e-maileket, illetve feljegyzéseket is. A CCC azt állította, hogy a hatóságok megszegték az alkotmánybíróság rendelkezését, és a telefonbeszélgetések, illetve üzenetek rögzítésén túl törvénytelen felderítéseket végeztek. A szervezet szerint olyan program alkalmazására került sor, amely a többi között lehetővé tette a számítógépek mikrofonjaira, illetve kameráira való csatlakozást is, azaz a számítógépek és tulajdonosaik "teljes kikémlelését".
    Peter Schaar adatvédelmi biztos az állításokat rendkívül nyugtalanítónak nevezte, és azonnali vizsgálatot helyezett kilátásba. Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának konzervatív elnöke is, ugyanakkor felszólította a szervezetet, hogy állításait bizonyítékokkal támassza alá. Bosbach sürgette, hogy a CCC pontosan tárja a nyilvánosság elé, hogy szerinte milyen szoftver alkalmazásáról van szó, illetve melyik szövetségi hatóság és milyen célokra használta azt. A CDU politikusa a trójai program alkalmazásával kapcsolatos vádakat súlyosnak és aggasztónak nevezte. Ugyanakkor megvédte az alkotmánybíróság által korábban engedélyezett "kémprogramot", hangoztatva, hogy arra - rendkívül korlátozottan - a belbiztonság erősítése érdekében van szükség, amelyről az állam nem mondhat le. Bosbach bejelentette, hogy az általa vezetett parlamenti bizottság kivizsgálja az állításokat. A Zöldek, az FDP és a Kalózpárt is a program alkalmazásának felfüggesztését kérte a vizsgálatok befejezéséig.
    A belügyminisztérium hétfőn a leghatározottabban cáfolta, hogy a CCC által említett módszerek alkalmazására került volna sor. A minisztérium szóvivője közölte: a hivatal tudomása szerint ilyen program a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) által sem került alkalmazásra.
    Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter ugyanakkor aggasztónak nevezte a vádakat. A liberális politikus bejelentette, hogy vizsgálatot indít. "Ha bebizonyosodik, hogy az alkotmánybíróság előírásait egy új szoftver alkalmazásával nem tartották be, az végérvényesen alááshatja az állampolgárok bizalmát" - fogalmazott az FDP politikusa.
    A német politika új "sztárja", a berlini tartományi törvényhozásba a közelmúltban bejutott, az internet szabadságáért harcoló Német Kalózpárt elnöke az állításokat "szinte hihetetlennek" nevezte. Sebastian Nerz úgy vélte, hogy a vádak szerint a hatóságok egyértelműen megszegték az alkotmánybíróság rendelkezéseit. A kalózpárt vezetője Hans-Peter Friedrich belügyminiszter és Jörg Ziercke BKA-elnök azonnali lemondását sürgette.
    A szóban forgó trójai szoftvert a bűnügyi hivatal 2007-ben fejlesztette ki a magántulajdonban lévő számítógépek, illetve mobilkészülékek ellenőrzésére. A program a számítógép távoli elérését teszi lehetővé, majd a felhasználó tudta nélkül lehet annak lementett adatait és adatforgalmát vizsgálni. Hatalmas belpolitikai vita után a szövetségi alkotmánybíróság 2008-ban rendkívül szűkre szabta a program bevetésének lehetőségeit, szigorúan adatrögzítésre korlátozva azt.

http://nakedsecurity.sophos.com/2011/10/09/government-backdoor-trojan-chaos/

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1882
  Cikkek
  809
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  994284

  Ki van jelen

  Oldalainkat 71 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • juibuzz15garthce
  • ijizomyk
  • thinkge44aciph
  • pen94bu1
  • chipar43handping

  AZ ÖN IP CÍME