Külföld

Külföldi hírek

Német hackerek "trójai" háborúja

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

virusA Chaos Computer Club (CCC) szóvivője azt állította a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungban megjelent írásában, hogy a német szövetségi hatóságok egy bizonyos trójai szoftverrel túllépték az alkotmánybíróság által biztosított törvényes kereteket. A kormánypolitikusok és az ellenzéki pártok hétfőn az ügy kivizsgálását követelték.

A civil szervezet a hét végén állt elő azzal a váddal, amely szerint a szövetségi hatóságok - elsősorban a szövetségi bűnügyi hivatal - az általuk alkalmazott trójai kémprogrammal egy számítógép összes adatát kikémlelhetik, beleértve az el nem küldött e-maileket, illetve feljegyzéseket is. A CCC azt állította, hogy a hatóságok megszegték az alkotmánybíróság rendelkezését, és a telefonbeszélgetések, illetve üzenetek rögzítésén túl törvénytelen felderítéseket végeztek. A szervezet szerint olyan program alkalmazására került sor, amely a többi között lehetővé tette a számítógépek mikrofonjaira, illetve kameráira való csatlakozást is, azaz a számítógépek és tulajdonosaik "teljes kikémlelését".
    Peter Schaar adatvédelmi biztos az állításokat rendkívül nyugtalanítónak nevezte, és azonnali vizsgálatot helyezett kilátásba. Hasonlóan nyilatkozott Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának konzervatív elnöke is, ugyanakkor felszólította a szervezetet, hogy állításait bizonyítékokkal támassza alá. Bosbach sürgette, hogy a CCC pontosan tárja a nyilvánosság elé, hogy szerinte milyen szoftver alkalmazásáról van szó, illetve melyik szövetségi hatóság és milyen célokra használta azt. A CDU politikusa a trójai program alkalmazásával kapcsolatos vádakat súlyosnak és aggasztónak nevezte. Ugyanakkor megvédte az alkotmánybíróság által korábban engedélyezett "kémprogramot", hangoztatva, hogy arra - rendkívül korlátozottan - a belbiztonság erősítése érdekében van szükség, amelyről az állam nem mondhat le. Bosbach bejelentette, hogy az általa vezetett parlamenti bizottság kivizsgálja az állításokat. A Zöldek, az FDP és a Kalózpárt is a program alkalmazásának felfüggesztését kérte a vizsgálatok befejezéséig.
    A belügyminisztérium hétfőn a leghatározottabban cáfolta, hogy a CCC által említett módszerek alkalmazására került volna sor. A minisztérium szóvivője közölte: a hivatal tudomása szerint ilyen program a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) által sem került alkalmazásra.
    Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter ugyanakkor aggasztónak nevezte a vádakat. A liberális politikus bejelentette, hogy vizsgálatot indít. "Ha bebizonyosodik, hogy az alkotmánybíróság előírásait egy új szoftver alkalmazásával nem tartották be, az végérvényesen alááshatja az állampolgárok bizalmát" - fogalmazott az FDP politikusa.
    A német politika új "sztárja", a berlini tartományi törvényhozásba a közelmúltban bejutott, az internet szabadságáért harcoló Német Kalózpárt elnöke az állításokat "szinte hihetetlennek" nevezte. Sebastian Nerz úgy vélte, hogy a vádak szerint a hatóságok egyértelműen megszegték az alkotmánybíróság rendelkezéseit. A kalózpárt vezetője Hans-Peter Friedrich belügyminiszter és Jörg Ziercke BKA-elnök azonnali lemondását sürgette.
    A szóban forgó trójai szoftvert a bűnügyi hivatal 2007-ben fejlesztette ki a magántulajdonban lévő számítógépek, illetve mobilkészülékek ellenőrzésére. A program a számítógép távoli elérését teszi lehetővé, majd a felhasználó tudta nélkül lehet annak lementett adatait és adatforgalmát vizsgálni. Hatalmas belpolitikai vita után a szövetségi alkotmánybíróság 2008-ban rendkívül szűkre szabta a program bevetésének lehetőségeit, szigorúan adatrögzítésre korlátozva azt.

http://nakedsecurity.sophos.com/2011/10/09/government-backdoor-trojan-chaos/

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1788
  Cikkek
  822
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1052290

  Ki van jelen

  Oldalainkat 67 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • taalidisqui
  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi

  AZ ÖN IP CÍME