Külföld

Külföldi hírek

Globális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

transparency internationalGlobális korrupcióellenes kampányt indított a Transparency International (TI), "Ideje felébredni!" címmel - jelentette be a nemzetközi civil szervezet elnöke pénteken Budapesten.

Huguette Labelle a sajtótájékoztatón közölte: arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalom tagjaival meg kell értetni a korrupció tűrhetetlenségét és a közös fellépés fontosságát, mert ennek hiányában nem tudják megtenni a szükséges lépéseket.
    A Transparency International azt szeretné, ha az emberek megértenék, nem kell a korrupció áldozatává válniuk. A kampány célja, hogy cselekvésre ösztönözzön mindenkit, aki nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket - tette hozzá a szervezet vezetője.
    Mint mondta, több mint 90 országban vannak jelen és már működésük első szakaszában elsősorban az állami intézményekre koncentráltak: az igazságszolgáltatásra, a parlamentre és a kormányokra, de ezen kívül az üzleti szektorra is. Úgy gondolják, ezek nagyon fontos szereplői a társadalomnak, s a megfelelő eszközökkel - elsősorban az átláthatósággal - megelőzhető a korrupció.
    Tausz Péter, a TI üzleti programjainak a vezetője elmondta: www.idejefelebredni.hu címen kampányoldalt indítottak, itt olyan emberek történetei találhatók, akik szembeszálltak a korrupcióval. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár működtetnek jogsegélyszolgálatot, a közérdekű bejelentők védelme nem megoldott, nincs meg annak intézményi feltétele.
     Szerinte az állampolgárok csak akkor lesznek képesek arra, hogy a döntéshozókat változtatásra kényszerítsék, ha tisztában vannak a korrupció káros következményeivel és nem elégednek meg demagóg válaszokkal, ehhez pedig közös fellépésre van szükség. A másik elem az, hogy az emberek maguk is tisztességesen tudjanak eljárni, amihez tisztességes jogszabályi környezetet kell kialakítani.
    Tausz Péter közölte: nem szabad beletörődni abba, hogy a társadalom úgy épüljön fel, íratlan szabályok legyenek arra, mi mennyibe kerül. Emellett hangsúlyozta: összefüggés van az ország gazdasági növekedése és a korrupció között, amelynek káros következményei már most is jelentkeznek. Azt mondta, újra kell éleszteni az emberekben a bizalmat, amit a korrupció aláásott. Kiemelte azt is: a korrupció bejelentése nem besúgás, hanem közérdek.
    Huguette Labelle magyarországi látogatása során találkozott az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnökével is. Tausz Péter elmondta: azért szerették volna, hogy a szervezet vezetője látogatásának legyen egy igazságszolgáltatást érintő fókusza, mert az ország előtt álló igazságszolgáltatási reform a korrupció elleni küzdelem kulcseleme. Ha ez az építőkő nem működik megfelelően, nem lehet a korrupció ellen küzdeni - tette hozzá.
    A Transparency International elnöke szerint az átláthatóság mellett az igazságszolgáltatási rendszer a legfontosabb és központi pillére a társadalomnak. Ha az nem tökéletesen független és nem kellően professzionális, akkor a polgárokat és a befektetéseket semmi sem védi meg. Huguette Labelle fontosnak tartja, hogy a bíróságok megfelelő erőforrásokkal rendelkezzenek, a bírók kinevezése világos szabályok szerint történjen, s a bíróságok ne politizálódhassanak át. Ezekre hívta fel a figyelmet a találkozók során a szervezet vezetője, aki fontosnak tartja, hogy az igazságszolgáltatási reform Magyarországon ennek jegyében valósuljon meg.
    Földes Ádám, a TI magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója elmondta: az utóbbi másfél évben számos törvénytervezet és -javaslat kapcsán fejtették ki a véleményüket az igazságszolgáltatás egyes intézményeire vonatkozó jogszabályokról, köztük az új alaptörvényről. Számos problémára hívták fel a figyelmet a bíróságok, az Alkotmánybíróság, illetve az országgyűlési biztosok munkájára vonatkozóan.
    Szerinte komoly problémát jelent - különösen a sarkalatos törvényeknél -, hogy elmarad a nyilvános vita. Példaként kiemelte: az Alkotmánybíróságról szóló törvényt senki sem véleményezte, valamint készül a bíróságokat érintő törvénytervezet is, amelyről szintén semmit sem lehet tudni, nem biztos, hogy azt véleményeztetni fogják, és valószínű, hogy ennek ellenére "extrém gyorsan" el fogja fogadni a parlament.
    Földes Ádám közölte: ma a magyar bíróságok igazságos ítéletet tudnak hozni az ügyek végén. Ha ez veszélybe kerül, minden veszélybe kerül, ami a jogon alapszik - hangsúlyozta, hozzátéve: a törvényalkotási program szerint a bíróságokról szóló törvénytervezet hamarosan nyilvánosságra kerül.
    Mint mondta, idejében fel kell hívni a figyelmet arra: fontos, hogy az igazságszolgáltatás megőrizze függetlenségét, más hatalmi ágak ne dönthessenek arról, kiből lesz bíró, mert ha ez megtörténne, annak beláthatatlan következményei lennének.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1788
  Cikkek
  822
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1052294

  Ki van jelen

  Oldalainkat 71 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • taalidisqui
  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi

  AZ ÖN IP CÍME