Külföld

Külföldi hírek

Kevesebb prioritásra összpontosítja felzárkóztatási támogatásait az EU 2014 után

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kevesebb kiemelt célkitűzésre összpontosítja majd az Európai Unió az egyes régióknak és ágazatoknak nyújtott felzárkóztatási (kohéziós) politikáját a következő hosszú távú költségvetési időszakban, 2014 után, ha a tagországok elfogadják az Európai Bizottság csütörtökön bejelentett javaslatait.

 A végrehajtó testület elkészítette az említett időszakban érvényes jogszabálytervezetét, amelynek egyik elemeként jogot formál magának arra, hogy kérje egyes, már jóváhagyott beruházások felülvizsgálatát vagy az uniós támogatás felfüggesztését, "ha a gyenge adminisztratív kapacitás, illetve a fenntarthatatlan makroköltségvetési politika veszélyeztetheti az uniós beruházások növekedésre és munkahelyteremtésre gyakorolt hatását".
    A javaslatot bemutatva Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős biztos emlékeztetett arra, hogy a kohéziós politika az elmúlt tíz évben közvetlenül több mint egymillió munkahelyet teremtett, beruházott több mint tízmillió személy foglalkoztathatóságát javító képzésekbe, társfinanszírozásában elkészült legalább 2.000 kilométernyi autópálya és 4.000 kilométernyi vasút, és létrejött 800 ezer kis- és középvállalkozás.
    Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos az Európai Szociális Alappal és az úgynevezett Globalizációs Alkalmazkodási Alappal kapcsolatban leszögezte, hogy azokban az unió rendelkezésére állnak azok a pénzügyi eszközök, amelyekkel milliókat segíthet munkahelyhez jutni és hozzájárulni a foglalkoztatás növekedésével párosuló fellendüléshez.
    A kohéziós politika keretébe eső támogatások összértéke a 2014-2020 időszakban az összes uniós költségvetés közel 40 százaléka, várhatóan mintegy 336 milliárd euró lesz. A most bemutatott, a kohéziós politikát a következő időszakra "meghatározó jogalkotási csomag ... feladata, hogy a beruházásokat az Unió növekedést és foglalkoztatást célzó menetrendjében (Európa 2020) szereplő célokra irányítsa és ezáltal EU-szerte serkentse a növekedést és a munkahelyteremtést" - emelte ki a bizottság.
    A javaslat szerint a tagállamok és az Európai Bizottság közötti új partnerségi szerződéseket kötnek, amelyek világos célokat határoznak meg és pénzügyi teljesítménytartalékot különítenek el a legjobban teljesítő régiók számára. A különböző alapokra vonatkozó szabályoknál egyszerűsítéseket és harmonizálást javasol a bizottság, amely szerint az fokozza majd az alapok hatékonyságát. Egyetlen szabályrendszer lesz irányadó mind az öt különböző alap működésére.
    Hahn a tervekkel kapcsolatban azt is hangoztatta, hogy "nagyobb eredményeket érhetünk el, ha beruházásainkat a növekedés kulcsfontosságú elemeire (kis- és középvállalkozások, innováció, energiahatékonyság) irányítjuk. Emellett a kohéziós politika korszerűsítése keretében teljesítmény- és eredményorientált feltételeket teremtünk, ösztönzőket alakítunk ki a legjobban teljesítőknek és egyszerűsítjük az eljárásokat."
    Johannes Hahn hangoztatta, hogy a támogatások kifizetésének felfüggesztését elsősorban elrettentésnek, utolsó lehetőségnek szánják, ha más megoldást már nem találnak az adott probléma megoldására.
    Andor László kiemelte: "az integrált javaslat kidomborítja a kohéziós politika társadalmi dimenzióját, hiszen minimumarányt állapít meg az Európai Szociális Alapra vonatkozóan és erősíti a Globalizációs Alkalmazkodási Alapot. Az emberi tényező előtérbe helyezése fontos eleme a válságból való kilábalás érdekében tett erőfeszítéseinknek."
    A magyar biztos a közös sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a szociális alapnál a bizottság jelentős keretnövelést javasol a következő időszakra. A keret a hét év során elérné a 84 milliárd eurót.
    A következő időszak kohéziós politikai törekvései közül Andor László kiemelte, hogy jobban kell koncentrálni a főbb kihívásokra, egyszerűsíteni és rövidíteni kell az eljárásokat, és biztos finanszírozásról kell gondoskodni.
    Hangoztatta: azt is biztosítani kell, hogy a szociális alap keretének legalább egyötöde társadalmi befogadási célokat szolgál, és az alapok működése teljes összhangban van az unió középtávú foglalkoztatási és növekedési stratégiájával, az EU 2020-szal.
    A javaslatokat a bizottsági remények szerint a jövő év végén a tagországok kormányait képviselő Tanács és az Európai Parlament is jóváhagyja, majd 2014-től be lehet vezetni a kohéziós politika területén "a programok új generációját".
    A biztosok azt is jelezték, hogy az uniós támogatások tagállamonkénti eloszlásáról és az egyes kategóriákban támogatható régiók listájáról csak a most előterjesztett csomag végleges elfogadását követően születik döntés.
    A sajtótájékoztatón egy kérdésből kiderült, hogy közép- és kelet-európai országok egy csoportja, köztük Magyarország levélben tiltakoztak az Európai Bizottságnál az ellen, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetés tervezete rájuk nézve negatív hatásokkal jár a kohéziós politika tekintetében. Elsősorban azt kifogásolják, hogy a tervezet az egyes országok össztermékének 2,5 százalékában határozná meg a lehívható kohéziós források maximumát.
    Hahn válaszában elmondta, hogy a maximálást azért tartották fontosnak, mert korábban több országnak nehézségei akadtak az uniós támogatáshoz kapcsolódó társfinanszírozással.
     Kifejtette: olyan kereteket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a támogatások felhasználását anélkül, hogy emiatt megszorításokat kelljen eszközölniük. Az sem jó megoldás - tette hozzá -, ha az uniós forrásokhoz nem áll rendelkezésre elegendő tagállami társfinanszírozás.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1882
  Cikkek
  809
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  994285

  Ki van jelen

  Oldalainkat 73 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • juibuzz15garthce
  • ijizomyk
  • thinkge44aciph
  • pen94bu1
  • chipar43handping

  AZ ÖN IP CÍME