Külföld

Külföldi hírek

A legősibb szupernóvák sokaságát fedezték fel

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A legidősebb szupernóvák közül tucatnyit fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a Tel-Avivi Egyetem csillagászaival az élen.

A felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society októberi számában jelent meg részletes tanulmány.
    A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása, mely során a csillag fényessége néhány hónapon keresztül egy átlagos galaxiséval vetekszik. A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, amely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti.
    Az 1a típusú szupernóva-robbanásnál szoros kettősrendszerben keringő úgynevezett fehér törpék kísérőcsillagjuktól anyagot kapnak. Ez a folyamat egészen addig tart, amíg a fehér törpe át nem lépi az úgynevezett Chandrasekhar-határt (a Nap tömegének 1,44-szeresét), és saját gravitációja alatt össze nem roppan. Az ekkor beinduló szénfúzió a csillagot teljesen szétszakítja, így e jelenséget termonukleáris szupernóvának is nevezik. Annak ellenére, hogy e folyamatban relatíve alacsony tömegű csillagok vesznek részt, ezek a legfényesebb szupernóvák. Az 1a típusú szupernóvákat standard gyertyáknak is szokás nevezni, mert olyan robbanásokról van szó, amelyek mindig azonos módon játszódnak le. A robbanás tulajdonságaiból kiindulva meg lehet határozni, hogy milyen messze történt - olvasható a tanulmányt ismertető Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.
    A nemzetközi kutatócsoport a Hawaii-szigetek Mauna Kea vulkánjának tetején működő japán Szubaru-teleszkóp segítségével az ég telehold nagyságú szelvényét figyelték több éjszakán keresztül. A kutatók az adott "égdarabkán" 150 szupernóvát fedeztek fel, közülük 12 tízmilliárd évesnél idősebb volt. Ez azt jelenti, hogy e csillagok akkor robbantak fel, amikor a Világegyetem "mindössze" 3,7 milliárd éves volt.
    Az új kutatás kimutatta, hogy az 1a típusú szupernóvák a korai univerzumban ötször olyan gyakoriak voltak, mint napjainkban. Ezek a szupernóvák voltak a vas főforrásai, amely a földmag fő összetevője és létfontosságú alkotóeleme a vér oxigénszállító metalloproteinjének, a hemoglobinnak is.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041318

  Ki van jelen

  Oldalainkat 169 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME