Külföld

Külföldi hírek

Hetente "tűnik el egy falu" Ukrajnából

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az aggasztó méreteket öltő népességfogyás és elvándorlás következtében hetente tűnik el egy falu Ukrajna térképéről; az elmúlt 20 évben 2,5 millióval csökkent az országban a falusi lakosság száma.

 Jól jellemzik a katasztrofális demográfiai helyzetet egy 2005-ben végzett szociológiai vizsgálat eredményei, amelyek szerint akkor Ukrajnában 227 olyan falu volt, ahol nem lakott senki. A jelenlegi állapotokról nincsenek adatok, de annyi tudható, hogy nő azoknak a vidéki településeknek a száma, ahol egyáltalán nincsenek gyerekek és fiatalok, s már hat évvel ezelőtt is minden ötödik ukrán faluból hiányoztak a hat évesnél fiatalabb gyermekek - írta csütörtökön online kiadásában a Szegodnya című ukrán napilap.
    A cikk szerint Mihajlo Bezuglij ukrán mezőgazdasági miniszter szerdai kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány reményei szerint sokat javíthat az ukrán vidék népesedési helyzetén a tervezett földreform végrehajtása, amitől a mezőgazdaságban dolgozók jövedelmének növekedését remélik.
    A reformintézkedések egyik célja a termőföldföld normatív értékének 70 százalékkal való emelése, ami azért fontos, mert ez képezi a bérleti díj számításának alapját - mutatott rá, megjegyezve, hogy ezáltal a duplájára, azaz a jelenlegi hektáronkénti 316 hrivnyáról (kb. 8 ezer Ft) 600 hrivnyára nő a földbérlet díjszabása.
    Irina Pributkova demográfus a sajtókonferencián közölte: az ukrán családokon belüli egy főre jutó átlagjövedelem ezer hrivnyát tesz ki, míg a faluhelyen élők esetében ez a mutató csak 766 hrivnya. Mint kifejtette, az ukrán falvak felében egyetlen vállalkozás sem működik, ami annyit jelent, hogy az ott élőknek egyszerűen nincs hol dolgozniuk.
    Jelenleg a közel 46 milliós Ukrajna lakosságának egyharmada él falvakban, ám egyre csökken ez az arány, mivel a falusi emberek munka reményében a városokba költöznek.
    Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezett falusi lakosok nyolc százaléka nyomorgónak, 45 százaléka szegénynek vallotta magát, további 45 százalék azt nyilatkozta, hogy jövedelme megfelel az átlagnak, s csak 0,8 százalék tekintette magát jómódúnak. A válaszadók közül senki nem mondta magát gazdagnak.

MTI

 

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041294

  Ki van jelen

  Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME