Külföld

Külföldi hírek

Belgrád a feszültségek ellenére biztos az EU-tagjelölti státusz elnyerésében

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Belgrádi sajtókommentárok és elemzők szerint Szerbia szinte biztosra veszi, hogy néhány nap múlva elnyeri az európai uniós tagjelölti státuszt - a feszültté vált észak-koszovói helyzet, továbbá a koszovói kérdés rendezésében megnyilvánuló nézeteltérések, nem kevésbé a restitúciós törvény miatti budapesti bírálatok ellenére.

 Abban már kevésbé biztosak Belgrádban, hogy a csatlakozási tárgyalások időpontját is ki fogja tűzni decemberben az Európai Bizottság és az EU miniszteri tanácsa.
    "Két példa volt eddig arra, hogy az unió Miniszteri Tanácsa nem fogadta el az Európai Bizottság értékelését: ez a két eset Görögországgal és Macedóniával volt kapcsolatos" - írta csütörtöki elemző cikkében a Danas című belgrádi újság. Jóllehet a Bizottság nagyon nehezményezte Görögország gazdasági lemaradását és a Ciprus körüli görög-török viszályt, a miniszteri tanács 1976-ban, elsősorban Németország és Franciaország nyomására, mégis elfogadta Görögország csatlakozási kérelmét, így válhatott Athén 1981. január 1-jén teljes jogú taggá.
    Macedónia 2005-től rendelkezik tagjelölti státusszal és az Európai Bizottság már 2009-ben javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval, amit tavaly ismételten megtett, hangsúlyozva, hogy Macedónia megfelelő mértékben teljesítette a politikai kritériumokat, Görögország azonban leblokkolta a folyamatot, mert kifogásolja az ország elnevezését, arra hivatkozva, hogy három észak-görögországi régiójának a nevében is benne van a "Makedónia" szó.
    Belgrádi elemzők szerint ha az Európai Bizottságnak pozitív lesz a véleménye Szerbia integrációs erőfeszítéseiről, a budapesti bírálatok ellenére is bizonyosra vehető, hogy az unió Miniszteri Tanácsa is zöld fényt ad a tagjelölti státuszhoz, ami még nem jelenti a csatlakozási tárgyalások időpontjának kitűzését is. "A Miniszteri Tanács döntései mindig politikai természetűek, mert az uniós tagországok mindig is elsősorban saját érdekeiket tartják szem előtt és nem az unióét. Mindamellett várható, hogy a Bizottság pozitív döntésére, a Miniszteri Tanács is rábólint majd" - idézi a Danas az egyik belgrádi politikai elemző véleményét.
    Hogy a tanács mennyire tartja magát az EU Bizottságának döntéséhez, Albánia esete bizonyítja a legjobban. Tirana 2009 elején kérte a tagjelölti státusz elnyerését, ám a Bizottság legutóbbi jelentése rámutatott arra, hogy Albániának még érdemi reformokat kell végrehajtania az igazságszolgáltatás területén és a szervezet bűnözés elleni harcban. Magyarán, elmaradt a tagjelölti státusz elnyerése.
    A másik példa Montenegró: az Európai Bizottság tavaly novemberben jóváhagyta Montenegró tagjelölti státuszát, a csatlakozási tárgyalások megkezdését azonban már nem, mert Podgoricának még van mit tennie a politikai viszonyok javítása terén. Az unió miniszteri Tanácsa vonakodás nélkül elfogadta a Bizottság véleményét.
    A volt Jugoszlávia tagköztársaságai közül Bosznia-Hercegovina tudott a legkevésbé előrelépni az integrációs folyamatokban. A Bizottság tavalyi jelentése kiemelte, hogy Szarajevó kevés és korlátozott, egyes területeken pedig semmilyen előrelépést sem tudott produkálni a reformfolyamatok terén. Horvátország viszont 2013-tól az unió teljes jogú tagja lesz.
    Az Európai Bizottság október 12-én hozza nyilvánosságra jelentését Szerbia uniós felkészültségéről és arról, hogy Belgrád elnyeri-e a tagjelölti státuszt.

MTI

 

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040739

  Ki van jelen

  Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME