Külföld

Külföldi hírek

Nagykoalíció alakulhat Berlinben

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

berlin-parlamentTíz év "vörös-vörös", azaz a szociáldemokraták és a reformkommunisták közös kormányzása után a szociáldemokraták a konzervatívokkal alakíthatnak kormányt az önálló tartománynak számító Berlinben. 

A német fővárosban szeptember 18-án tartották a helyi törvényhozási választásokat. Az első helyen a Klaus Wowereit kormányzó polgármester vezette SPD, a másodikon a kereszténydemokrata CDU, míg a harmadik helyen a Zöldek pártja végzett.
    A szociáldemokraták és a Zöldek között folytatott koalíciós tárgyalások szerda késő este megszakadtak, és az SPD csütörtök reggel már a konzervatívokkal kezdett egyeztető megbeszéléseket.
    Megfigyelők nagy esélyt adnak annak, hogy Berlinben az egy évtizedes baloldali kormányzás után nagykoalíció alakul, ami egyes vélemények szerint egy fajta előrejelzés lehet a 2013-as országos választásokra.
    A tartományi választások eredményei és az előzetes nyilatkozatok alapján szakértők többsége arra számított, hogy a korábbi "vörös-vörös" koalíciót az SPD és a Zöldek kormányzati szövetsége váltja fel. A koalíciós tárgyalások azonban kudarccal végződtek, a két párt képviselői mindenekelőtt infrastrukturális kérdésekben nem tudtak megállapodni. Egyes értesülések szerint a végső "töréspontot" egy alig több mint 3 kilométeres autópálya-bővítési szakasz jelentette, amit a szociáldemokraták sürgettek, a Zöldek pedig elleneztek. A kompromisszumot pedig mindkét fél elutasította.
    A szövetségi parlamentben egyaránt ellenzékben lévő és a 2013-as választásokon az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció leváltására készülő két párt helyi vezetői csütörtök reggel - rendkívül élesen - egymást vádolták. Wowereit a kormányzóképesség hiányát és az infrastrukturális fejlesztések elutasítását rótta fel a Zöldeknek. Renate Künast, a Zöldek parlamenti frakciójának vezetője viszont azzal vádolta a polgármestert, hogy pártját nem közös kormányzásra, hanem kapitulációra akarta kényszeríteni. Künast szerint Wowereit csak látszattárgyalásokat folytatott, és valójában kezdettől fogva a konzervatívokkal való koalícióra készült. Az idézett megfigyelők úgy vélekedtek, hogy a történtek bizalmi válságot okozhatnak a két ellenzéki párt között.
    Az SPD és a CDU csütörtök reggel kezdődött előzetes koalíciós egyeztetéseinek napirendjén ugyanakkor szintén vannak vitás kérdések. Ezek közé tartozik a belbiztonság, az oktatás, valamint az integráció témaköre.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040937

  Ki van jelen

  Oldalainkat 47 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME