Külföld

Külföldi hírek

Élet a nukleáris szemétdombon

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

radioactivityMakis Iszkakova először egy fényes, jurta méretű gömböt látott az égen. Aztán csönd lett. "Olyan szaga volt... tudja, mint a hajnak. Mint az égő hajnak. Ahányszor csak esett, a szag mindig előjött a földből". Makis most hetvennyolc éves. Amikor találkoztunk, hagyományos brokát mellényt viselt és sötét szemüveget, hogy elrejtse a sok nukleáris robbanás miatt kiszáradt szemét. "A katonák azt mondták, hogy ne nézzük, de én kíváncsi voltam" - magyarázta.

1949 és 1989 között a Szovjetunió több mint 456 nukleáris eszközt robbantott fel a szemipalatyinszki, Lőtér néven ismertté vált kísérleti bázison. A kazah sztyeppének ez a nagyjából Belgiummal azonos nagyságú területe volt a fő kipróbálási helye a szovjet arzenál legkorszerűbb atomfegyvereinek. Száztizenhat felszíni robbantás volt, ezektől származtak azok a "szép" gomba alakú felhők, amelyekre a szemtanúk máig emlékeznek. A többit föld alatt hajtották végre, amivel védték ugyan a légkört, ám több mérgező anyag került be a földbe, mint a légköri robbantásoktól - írta a térsgében járt Louise Gray a The Daily Telegraph brit napilapban.
    Ami a helyieket illeti, alig számítottak többet, mint a kísérleti célokra használt tengerimalacok. A Kazahsztán függetlenné válása után, 1991-ben Szemejnek átkeresztelt Szemipalatyinszk öregek otthonában idős nők gyűltek össze, hogy elmondják történetüket. Nekik is voltak sérüléseik és betegségeik, bár csupán Makis kap kárpótlást, mert nehéz bebizonyítani, hogy a nukleáris hulladéknak köze van a robbantások után jelentkező bajokhoz. Marat Szangyibajev, a helyi onkológiai központ vezetője szerint a rákosok aránya a körzetben még mindig duplája az országos átlagnak, és a születési rendellenességek becslések szerint az országos átlag tízszeresét teszik ki.
    A Lőtér azonban nem a múltja, hanem a jelene miatt számít egyedi jelenségnek. Míg más kísérleti telepeket a világ egyéb részein magukra hagytak, a kazahok megpróbálják méregteleníteni a területet. A Kazah Köztársaság Országos Nukleáris Központja (NNC) egy éven belül kereskedelmi hasznosításra akarja átadni a terület egy részét, egy évtizeden belül pedig az egész ásványi anyagokban gazdag körzetet, leszámítva a "nagyon szennyezett részeket". A méregtelenítést úgy hajtják végre, hogy a talaj legfelső öt centiméterét eltávolítják, ami után természetesen megmarad a kérdés, hogy a kitermelt földet hová tegyék.
    Már tapasztalhatók az aktivitás jelei. Egy gazdaságon kívül, amelyet azért hoztak létre tavaly, hogy állatokon és növényeken mérjék a sugárszennyezettség szintjét, élnek a területen kecskét és lovat tenyésztő pásztorok is. A kormány katasztrófa turistákat is hív a robbantások körzetébe, de két év alatt mindössze tíz ember élt a lehetőséggel.
    
Amikor a Geiger-Müller-számláló óránként három millisievertet mér
    
    Ahogy csoportunk a központ felé tart, nehéz nem észrevenni, hogy miért. A Makis által látott robbanás helyén most egy kis tó van a hatalmas sztyeppén. Széltől fodrozódó tükrével a végtelen égbolt alatt majdhogynem szép. Még egy élénksárga lepkét is láttam ott repkedni. A Geiger-Müller-számlálón azonban vágtatnak a számok, amitől az én szívverésem is felgyorsul. A gyomrom összerándul, ahogy a radioaktív por felemelkedik, pedig gázálarcot viselünk és védő borítás van a lábunkon.
    A szovjetek lakásokat, hidakat és utakat építve városra emlékeztető települést hoztak létre, amelyből mára már csak kiégett betondarabok maradtak. Az oszlopokhoz kötött "biológiai tárgyak", mint például a lovak, szarvasmarhák és disznók ("azért használták őket, mert olyan a bőrük, mint az emberé") régen eltűntek. Terepszínű ruhát viselő és végtelenül közvetlen vezetőink gumikesztyűs kézzel szedik fel a földről az összeégett göröngyöket. A Geiger-Müller-számláló óránként három millisievertet mér, ami jóval több, mint a normális háttérsugárzás. (A természetes háttérsugárzás, amelynek az emberek ki vannak téve, átlagosan 2-3 millisievert évente.) Ennek ellenére az NNC képviselői azt állították, hogy hétfős csoportunk tagjait a tízperces látogatás során kisebb sugárterhelés érte, mint egy Atlanti-óceán fölötti repülőút alatt. Szergej Lukasenko, az NNC vezetője azt mondta, hogy már úszott egy másik robbanás által létrehozott "atomtóban".
    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) támogatja a Lőtér megnyitásának tervét, de figyelmeztetett arra, hogy a szennyezett területeket meg kell jelölni. A kazah kormány is támogatja az ötletet, de állítja, hogy a terv "nem számít kiemelt célnak", és ki akarja kérni róla az emberek véleményét.
    Lukasenko alaptalannak tartja az aggodalmakat. "Nincs értelme eltúlozni a próbaterep hatását, különösen most nem" - mondta. Szerinte nagyobb kockázatot jelent az a sugárzás, amely az országban szétszórtan található sok uránbánya kitermelése során keletkezett hulladéktól származik. Ez egy olyan nukleáris probléma, amellyel Kazahsztánnak még meg kell birkóznia.
    
Hogyan hasznosítsa Kazahsztán az atomenergiát?
    
    Az NNC kezdeményezte, hogy végezzenek vér-  és vizeletvizsgálatot a helyi lakosoknál. Legalább negyvenezer ember lakik az egykori kísérleti bázis területén és az egészségügyi kockázatok ellenére gyakran látogatják a központját is, mivel a veszélyes területek nincsenek körbekerítve. Láttuk, amikor emberek erősen szennyezett rézhuzalt ástak ki a földből, amiből állítólag kézműves ékszer készül.

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040756

  Ki van jelen

  Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME