Külföld

Külföldi hírek

Oroszországban a lakosság 13,8 százaléka él a létminimum alatt

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Oroszországban 19,5 millió ember, vagyis a lakosság 13,8 százaléka él a létminimum alatt a Roszsztat, az állami statisztikai hivatal friss jelentése szerint, közel kétmillió emberrel több, mint tavaly ilyenkor. A hétvégi lapoknak nyilatkozó szakértők szerint azonban a statisztika túloz, vagy ha a valós helyzetet mutatja is, olyan időpontban készült, amely nem ad reális képet.
A szegénység terjedésének két fő okát ugyanis abban látják, hogy idén nem volt lényeges nyugdíjemelés, a közalkalmazottaknál egyáltalán nem volt báremelés - mert mindezt a decemberben esedékes parlamenti választások előtti utolsó percekre tartogatják -, továbbá hogy tavaly megemelkedett a társadalombiztosítási járulék.
A nyugdíj- és fizetésemelések elmaradását a kormány részben már kompenzálta is: a közalkalmazottak fizetését október 1-től több mint 6 százalékkal megemelte, és várhatóan még a választások előtt lesz nyugdíjemelés is.
A társadalombiztosítási járulék és bizonyos adók megemelkedése azonban a szakemberek szerint oda vezetett, hogy a munkáltatók igyekeznek elkerülni a többlet kifizetését, ezért sok munkavállaló jövedelmének jelentős része átkerült a "szürke" gazdaságba.
A megkérdezettek a lapoknak elmondták: a szegénységi határ alatt élők mintegy fele olyan családok tagja, ahol van állami alkalmazott. Ez különösen az általános és főiskolai tanárokat, orvosokat, a kultúra területén dolgozókat érinti.
A szegények másik hagyományos csoportja a csonka családok, a munkanélküliek családjai, és azok a családok, amelyeknek rokkant tagja is van.
Natalja Zurabevics, a Független Szociálpolitikai Intézet igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva rámutatott: a szegénység nem a nyugdíjasokat, hanem a gyerekeket sújtja leginkább.
A szakértők egybehangzóan javasolják, hogy a kimutatást készítsek el újra a statisztikusok jövő év elején, amikorra a nyugdíjasok és a közalkalmazottak a választások előtt már megkapták az emeléseket, és amikor Dmitrij Medvegyev elnök határozott és kitartó követelésére újra leszállítják a TB-járulékot.
A társadalombiztosítási járulék csökkentése volt a hadikiadások növelése mellett a másik fő vitapont Medvegyev elnök, és a múlt héten leváltott Szergej Kudrin pénzügyminiszter között. Kudrin azzal érvelt, hogy a járulék újbóli csökkentése lyukat üt a költségvetésen, de az államfő utasítására mégis leszállítják, viszont megemelik a magasabb jövedelműek adóját.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2027
  Cikkek
  812
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1018378

  Ki van jelen

  Oldalainkat 267 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • rostfebsicompnavi
  • waregasembverdowb
  • tergakidisseba
  • miadlintherarolpe
  • emlarosredami

  AZ ÖN IP CÍME