Külföld

Külföldi hírek

Újabb hirdetésügyek terhelik meg a koalíciós légkört Ausztriában

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyarázatot követelt a szociáldemokraták kancellárjától az osztrák kormánykoalíció másik pártjának elnöke egy vasárnapi interjúban egy újabb újsághirdetési üggyel kapcsolatban. "Hihetetlenül sok minden szorul magyarázatra" - mondta Michael Spindelegger alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Die Presse című lapnak. A politikus kitérően nyilatkozott arról, hogy támogatna-e egy parlamenti vizsgálóbizottságot Werner Faymann ellen.
A szociáldemokrata (SPÖ) kormányfőt az elmúlt napokban már a második alkalommal érte az a vád, hogy 2007-ben, még miniszterként nagy összegű hirdetési megbízásokat juttatott egyes lapoknak állami cégektől. Közvetve azzal gyanúsítják, hogy kedvező újságtudósítások reményében tette ezt.
Az ellenzéki pártok és az ÖVP parlamenti frakciója azt követeli, hogy az 2000-2007 közötti, ÖVP vezette kormányok tagjaihoz kötődő, az elmúlt hetekben napvilágra került korrupciógyanús ügyekkel együtt a hirdetésekkel is foglalkozzon parlamenti vizsgálóbizottság. Spindelegger nyitva hagyta azt a kérdést, hogy a kormány ÖVP-s tagjai megakadályoznának-e egy ilyen kezdeményezést. Kijelentette, hogy az ügyeket az ügyészség vizsgálja, és egy parlamenti vizsgálóbizottság "nem mindenre megoldás". "Ha megszavaznánk, azzal megszegnénk a koalíciós szerződést" - tette hozzá.
Csütörtökön egy másik interjúban az ENSZ Közgyűlésének New York-i ülésszakán részt vevő Spindelegger azt mondta, tartja magát a vállalt kötelezettséghez, ahhoz, hogy 2013-ig - a soron következő választásokig - együtt dolgozik az SPÖ-vel. Elhatárolódott egy ÖVP-s politikus szavaitól, aki Faymannt egy sörözői összejövetelen "a koalíció destruktív elemének" nevezte. "Nem vagyok jó véleménnyel az ilyen megfogalmazásokról" - mondta Spindelegger, hozzátette azonban, hogy egy politikusnak el kell viselnie az ilyen vélekedéseket. Cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy ő és a kormányfő a New Yorkba tartó repülőgép fedélzetén durván összeszólalkoztak, s hogy előre hozott választásokat emlegettek.
Szombaton az Ö1 közszolgálati rádiónak az ASFINAG állami autópálya-kezelő cég egyik munkatársa azt állította, hogy 2007-ben közvetlenül a közlekedési minisztérium rendelt meg hirdetéseket a cég nevében bizonyos lapoknál.
A múlt héten vált ismertté, hogy a korrupció ellen fellépő ügyészség nyomozást folytat Faymann és egykori kabinetfőnöke - jelenlegi államtitkára - Josef Ostermayer ellen hivatali visszaélés gyanújával az állami vasútnak (ÖBB) az egyik nagy példányszámú bulvárlapban közzétett hirdetéseivel kapcsolatban.
Az ellenzék bírálta azt is, hogy - éppen az ÖBB-hirdetések körüli viták kellős közepén - Faymann egy lapban, a miniszterelnöki hivatal fizetett hirdetéseiben Alois Stöger SPÖ-s egészségügyi miniszter teljesítményét dicsérte.
A vita részben SPÖ-s és ÖVP-s kormánytagok közötti nyilatkozatháborúba torkollott. Egyúttal kiújult a vita arról is, hogy a kormány milyen feltételek mellett jelentethet meg fizetett hirdetéseket a sajtóban. Spindelegger a Die Pressének nyilatkozva javasolta, hogy helyezzék ezeket egy független bizottság ellenőrzése alá, vagy akár teljesen állítsák le a kormányzati hirdetéseket.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041405

  Ki van jelen

  Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME