Külföld

Külföldi hírek

Kevés a sertéshús Kínában

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Társadalmi elégedetlenséget gerjeszt és jelentős mértékben felfelé hajtja az inflációt a sertéshús árának drágulása Kínában. A vezetés mindent megtesz a készletek növelésére.

Hiába mérséklődött némiképp augusztusban az infláció Kínában, a rendkívül magas élelmiszerárak továbbra is komoly aggodalmat okoznak mind a lakosság, mind pedig a kormány számára. Mindenek előtt a sertéshús árának alakulására szegeződik kiemelt figyelem: a kínai konyha kedvelt alapanyagának ára júliusban az előző évhez képest 57 százalékkal nőtt, s ez a trend némiképp csökkenő mértékben, de augusztusban is folytatódott, ekkor éves szinten 47 százalékos volt a drágulás. A statisztikákból úgy tűnik, még a szeptember sem hoz enyhülést: a hónap első két hetében a megelőző hetekhez képest 0,8 és 0,7 százalékos árnövekedést regisztráltak.
A sertésszűke az elmúlt évek gazdasági fejlődésének következménye: a növekvő életszínvonal növekvő keresletet hozott magával, az évente elfogyasztott disznóhús mennyisége az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal, 52,5 millió tonnára duzzadt. (Összehasonlításként: a csirkehús-fogyasztás ennek alig egynegyede, a marhahús-fogyasztás pedig mindössze egynyolcada.) Jelenleg a világ összes sertésének a felét - mintegy 500 millió állatot - Kínában tenyésztik, a gazdák azonban nem képesek lépést tartani a növekvő kereslettel. A kínálat szűkössége mellett pedig a dráguló takarmányárak és a mind növekvő munkabérek is felfelé hajtják az árakat. A probléma megoldására júliusban a kormány 2,5 milliárd jüan (83,5 milliárd forint) elkülönítését ígérte, ezt az összeget disznófarmok alapítására és a tenyésztési technikák javítására fordítanák. Emellett Kína szükség esetén piacra engedhető nemzeti sertéshús-készlettel is rendelkezik, a 220 ezer tonna fagyasztott tartalék azonban túl kevés ahhoz, hogy a keresletet kielégítse, vagyis valószínűleg nem nyomná le az árakat jelentős mértékben.
Augusztus közepén arról is lehetett hallani, hogy a vezetés az import további növelését tervezi. Az idei év első felében már több, mint 126 ezer tonna disznóhús érkezett külföldről, 43,4 százalékkal több, mint 2010-ben. A behozatal fokozásával elsősorban az amerikai tenyésztők járnának jól, az USA-ból származik az import fele, a tavalyi mennyiség ötszöröse.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041423

  Ki van jelen

  Oldalainkat 36 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME