Külföld

Külföldi hírek

Japán: a megszorítások elkerülhetetlenek, de ütemük még vitás

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Felette szűk az új japán miniszterelnök, az 54 éves Noda Josihiko mozgástere, a monetáris eszközök nem hatékonyak és az ország kimerítette költségvetési forrásait - állapítja meg a párizsi Le Monde hasábjain Claude Meyer, a párizsi Science-Po elitegyetem előadója és kutatója, a tavaly kiadott Kína vagy Japán: milyen vezetője legyen Ázsiának? című könyv szerzője.

Az előző kormány pénzügyminiszteréből kormányfővé avanzsált politikusnak egyfelől folytatnia kell a március 11-i hármas katasztrófa - a földrengés, a cunami és az atombaleset - által tönkretett övezetek újjáépítését, új irányt kell szabnia az energiapolitikának és új lendületet kellene adnia a defláció és a jen felértékelődése által aláaknázott gazdaságnak.
Az újjáépítés kiadásai a már eddig is nagyon magas strukturális deficithez adódnak és tovább súlyosbítják a már húsz éve erősen növekvő köztartozást. A Moody,s hitelminősítő figyelmeztetése, vagyis az, hogy Japán osztályzatát Aa3-ra rontotta, ismét a pénzpolitikát állította a nagypolitikai vita középpontjába. Amennyiben a miniszterelnök továbbra is azokat az elveket fogja követni, amelyeket miniszterként hirdetett, elkerülhetetlen lesz a pénzügyi szigor - mutatott rá a szakértő.
A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Japán tartja a fejlett országok sorában a bruttó közadósság (az állam, az önkormányzatok és a szociális rendszerek adósságai) rekordját: 2010-ben már elérte a GDP 220 százalékát, holott 2000-ben még annak 142, 1990-ben pedig alig 68 százalékát tette ki. Bár a nettó államadósság (az előbbiek mínusz az alrendszerek aktívumai) ennél kisebb, vagyis a GDP 117 százaléka, de ez a szám is megkétszereződött egy évtized alatt. Az eladósodást részben az elmúlt húsz évben meghirdetetett számos gazdaságélénkítési terv magyarázza, ezek ugyanis alapvetően megbontották a közkiadások egyensúlyát: így például a 2010-es és a 2011-es költségvetés 48 százalékát kölcsönökből finanszírozzák.
Igaz, a refinanszírozási lehetőségek nincsenek veszélyben, Japán ugyanis egészen más helyzetben van, mint az európai országok többsége és főleg mint az Egyesült Államok.  Míg az utóbbiak a köztartozás több mint felét csak külföldi forrásból tudják pénzelni, Japán jelentős belső megtakarításai lehetővé teszik, hogy adósságának 93 százalékát saját polgárai finanszírozzák.
Az adósság jelentős része a japán bankok birtokában van, beleértve a Központi Bankot is, amely annak jelentős részét megvásárolta. Így az erős eladósodás nem vezet - legalábbis rövid távon - a külföldtől való függőségre. Éppen ellenkezőleg, Japán a nettó aktívumok tekintetében Kínát megelőzve a világ első számú hitelezője és az amerikai államadósság 10 százalékát finanszírozza.
Másfelől viszont Japán bruttó adóssága 2015-re elérheti a GDP 250 százalékát és a kamatterhek elviselhetetlenné válhatnak. Már jelenleg is a költségvetési kiadások 22 százalékát teszik ki - az igen alacsony, 1 százalék körüli kamatláb ellenére. A kamatláb növekedése rövid távon ugyan valószínűtlen, de ha mégis bekövetkezne, az pusztító hatású lenne.
Az új kormány első feladata tehát az adósság stabilizálása, ahogy ez 2001 és 2006 között történt a Koizumi Junicsiro miniszterelnöksége idején - nagy társadalmi áldozatok árán.. A pénzügyi helyzet igen törékeny, tekintettel az újjáépítéssel járó rendkívüli kiadásokra -  már csak azért is, mivel a Demokrata Párt hatalomra jutása 2009-ben ambiciózus szociális programon és azon az ígéreten alapult, hogy a fogyasztás növelésével fogják elérni a fellendülést.
Az egyedüli megoldás egy fájdalmas pénzügyi reform lenne, csakhogy a kiadásokat aligha lehet csökkenteni. A közigazgatás már eddig is garasoskodásra kényszerült, viszont a szociális költségvetés növelése elkerülhetetlen, tekintettel a hatalmon lévő pártok választási ígéreteire és a lakosság elöregedésére. Az igazi gondot a bevételek növelésének mikéntje jelenti: ezek zömét jelenleg a közvetlen adók szolgáltatják, amelyek választéka szűk, szintjük már magas és jövedelmezőségük a konjunktúrától függ.
Ezzel ellentétben a fogyasztási adó, az ÁFA alig 5 százalékos és tekintettel széles skálájára jelentősen növelné a bevételeket. Ám ennek is jelentős kockázatai vannak: politikai jellegűek a kormánytöbbség számára, illetve gazdasági kockázatok a már eddig is a defláció, illetve a fogyasztás lanyhasága által sújtott ország számára. Mindenki visszaemlékszik még arra, hogy amikor 1997-ben 3 százalékról 5 százalékra növelték az ÁFÁ-t, megtört a fellendülés.
Noda azonban már pénzügyminiszterként  állást foglalt amellett, hogy az ÁFÁ-t emeljék 5 százalékról 10 százalékra. Megválasztása a Demokrata Párt elnökévé és miniszterelnökké kétségkívül azt jelzi, hogy az ország a pénzügyi szigor fordulatára készül. A megválasztását megelőző párton belüli manőverezés során Noda összefogott Maehara Szeidzsi volt külügyminiszterrel, aki viszont korábban a defláció elleni lépéseket sürgetett, ami nehezen összeegyeztethető az ÁFA növelésével. Így kompromisszumra lesz szükség a két eltérő álláspontú szövetséges között. Ezt elősegíthet, hogy a kifinomult tárgyalóként ismert Nodát nagyra becsülik pártján belül és még az ellenzék köreiben is.
Ez azonban nem változtat azon, hogy választania kell a növekedés ösztönzése és a pénzügyek rendbetétele között. Így mind valószínűbb a költségvetési szigor, sor kerülhet egy rendkívüli újjáépítési hozzájárulás elrendelésére, és az ÁFA emelése elkerülhetetlennek látszik. Az új miniszterelnököt nehéz választás elé állítja a fordulat üteme is: azonnali és jelentős mértékű legyen, ahogy pénzügyminiszterként kívánta, vagy ellenkezőleg, fokozatos, ami elfogadhatóbb lenne a Demokrata Párt számára? A válasz nem késhet sokáig.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040693

  Ki van jelen

  Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME