Külföld

Külföldi hírek

Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az előző évekhez hasonlóan idén is Hongkong bizonyult a világ legszabadabb gazdaságának. Az Egyesült Államok tizedik, Magyarország pedig tizenhetedik a Cato Intézet listáján.

A felmérés kezdete óta, sorozatban tizenötödik éve Hongkong vezeti a világ legszabadabb gazdaságainak listáját - derül ki a washingtoni székhelyű Cato Intézet több mint kétszáz oldalas idei felméréséből. A Kínai Népköztársaság különleges igazgatású területe a maximális 10-ből 9,01 pontot kapott, magasan előzve a 8,68 ponttal ezüstérmes Szingapúrt és a 8,2 ponttal bronzérmes Új-Zélandot.
A rangsor összesen 42 tényezőt figyelembe véve listázza az országokat, s a gazdaság szabadságát öt központi területen (a kormányzat mérete, a jogrendszer és tulajdonjogok biztonsága, biztos pénzforrásokhoz való hozzáférés, nemzetközi kereskedelem szavatolása, hitel, munkaerő és üzlet szabályozása) hasonlítja össze. A listavezető az utóbbi két területen és a kormány nagyságát illetően kiemelkedően jó pontszámokat kapott, egyedül a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférést illetően rontott előző évekbeli helyezésén. Hongkong mindig is híres volt erős fiskális fegyelméről, szabad piacairól, alacsony adóiról, az információ és a tőke szabad áramlásáról - sorolta a pozitívumokat Donald Tsang, a kormány ügyvezető tanácsának elnöke a felmérés publikálását követően.     A rangsor legszabadabb tíz gazdasága közt csupán két európai ország: Svájc (4.) és az Egyesült Királyság (8.) szerepel, a kontinens legnagyobb gazdasága, Németország csupán 21. a sorban, Franciaország 42., Olaszország 70. a 141 vizsgált állam közt. Meglepetésre a világ legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok csupán tizedik helyen végzett, jelentősen lerontva egy évtizeddel ezelőtti helyezését. Az USA visszasorolása elsősorban az állam előtérbe kerülésének, a kormányzati kiadások és központi hitelek arányának jelentős megnövekedésének a következménye, de Washington a jogrendszert és a tulajdonjogok biztonságát illetően is a megelőző évekénél alacsonyabb pontot érdemelt ki.
Korábbi besorolásához képest tíz helyet javítva idén tizenhetedik helyezett a listán Magyarország, mely a nemzetközi kereskedelemben való részvételi lehetőségeket illetően bizonyult a legversenyképesebbnek, míg a gazdasági szabadságot biztosító jogrendszert és a kormány méretét vizsgálva már jóval hátrébb sorolódik.     Ázsia nagyjai, Kína és India a 92. és 94. helyen végeztek, míg Oroszország 81., Brazíllia 102. a sorban, a teljes listát Venezuela, Mianmar és Zimbabwe zárja.

MTI

 

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041304

  Ki van jelen

  Oldalainkat 88 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME