Külföld

Külföldi hírek

Csak közösen dönthetünk Schengenről

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A személyek szabad áramlása az unió egyik legfontosabb vívmánya. Ezért is fontos, hogy megakadályozzuk a belső határok egyoldalú visszaállítását. A schengeni rendszer a tagállamok kölcsönös bizalmán alapul, amelyhez elengedhetetlen a közösségi irányítás. A Bizottság mai javaslata ebbe az irányba tesz egy fontos lépést, hiszen európai szintre emeli az eddig kizárólag tagállami hatáskörben levő döntéshozatali mechanizmust  - értékelte a Bizottság ma kiadott közleményét a Schengen-övezet reformjáról Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő, a képviselőtestület állampolgári jogi bizottságának alelnöke.

Az idén több esemény is ráébresztette az európai közösséget a schengeni szabályozás hiányosságaira. Az észak-afrikai bevándorlók feltartóztatására visszaállított francia határellenőrzés, illetve a dán vámellenőrzés ugyan a jelenlegi szabályokkal összhangban voltak, mégis elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamok politikai érdekek miatt korlátozzák az európai polgárok szabad mozgáshoz való jogát  - hangsúlyozta Göncz Kinga.  A Bizottság ma hozta nyilvánosságra javaslatát, amely uniós szintű irányítás alá vonná a schengeni rendszert. Csak kivételes és legutolsó megoldásként tenné lehetővé a belső határellenőrzés visszaállítását a tagállamok minősített többségének engedélyéhez kötve. Ettől eltérően egy tagállam egyoldalúan csak előre nem látható, rendkívüli esemény esetén korlátozhatná a polgárok szabad mozgását mindössze 5 napig.  Göncz Kinga szerint az Európai Parlamentnek teljes körű döntéshozatali jogot kell  biztosítani a schengeni szabályozásban. A képviselő kifogásolja, hogy a bizottsági javaslat ezzel adós marad. Ugyancsak aggasztónak tartja, hogy az előterjesztés nem zárja ki a határőrizet ideiglenes visszaállítását nagyarányú bevándorlásra hivatkozva. Ezekre a problémákra csakis a közös európai bevándorlási- és menekültügyi rendszer mihamarabbi létrehozása jelentheti a megfelelő megoldást – szögezte le a szocialista EP-képviselő.
Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

OS

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041316

  Ki van jelen

  Oldalainkat 167 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME