Külföld

Külföldi hírek

Ideiglenes schengeni belső határellenőrzés

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szerint uniós eljárásrend alapján kellene lehetőséget biztosítani a schengeni térségben a közrendet vagy a belbiztonságot fenyegető komoly veszély esetén a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítására.

 

Pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján Malmström előterjesztette elképzeléseit arról, hogy az utóbbi időben tapasztalt migrációs kihívások nyomán miképpen módosítsák a schengeni szabályokat, miképpen garantálják a térségben úton lévő napi több százezer uniós polgár és harmadik országbeli lakos szabad mozgását.
A javaslat - olvasható az előterjesztésről készült ismertetésben - egyfelől az eddigieknél szigorúbb uniós értékelési és nyomon követési rendszert irányoz elő a schengeni szabályok alkalmazásának ellenőrzésére. Másfelől arról szól, hogy a közrend, illetve a belbiztonság súlyos veszélyeztetettsége esetén átmenetileg a belső határokon történő ellenőrzést miképpen lehetne visszaállítani.
A legfőbb uniós végrehajtó szerv, az Európai Bizottság indoklása szerint ha a schengeni térség bármely részének az "integritása" veszélybe kerül, az az egész schengeni térség, sőt, az EU összessége számára is közvetlen következményekkel jár. A jelenlegi, kormányközi szakértői értékelési mechanizmuson alapuló rendszer, amelyben a tagállamok egyedi döntéseket hozhatnak a belső határellenőrzések kivételes visszaállításáról, Brüsszel szerint nem szolgálja a schengeni térségben részt vevő tagállamok egymásba vetett bizalmának növelését és a határellenőrzés nélküli térségben megvalósuló szabad mozgás védelmét.
"A közös térség igazgatásának erősítése és a kritikus helyzetbe kerülő tagállamok megfelelő támogatása érdekében többre van szükség" - olvasható a belügyi EU-biztos hivatala által készített dokumentumban.
Az első javaslat értelmében a jelenlegi, kormányközi szakértői értékelési mechanizmuson alapuló megközelítést uniós alapúvá alakítanák át. A schengeni szabályok alkalmazását a többi tagállam és a Frontex - az EU külső határvédelmét segítő ügynökség - szakértőiből álló csoportok vizsgálnák rendszeresen, előre bejelentett, illetve váratlan ellenőrző látogatásokkal. E csoportok az Európai Bizottság irányítása alatt állnának. Az egyes látogatásokról készített jelentések meghatároznák a hiányosságokat, és egyértelmű, határidővel ellátott javaslatokat tennének azok orvoslására. Az érintett tagállamnak ezek után cselekvési tervet kellene készítenie az ajánlások végrehajtásának mikéntjéről.
Fontos újítás lenne emellett a "schengeni állapotfelmérés", amelynek keretében a tagállami kormányokat képviselő Tanács és az Európai Parlament az Európai Bizottság által benyújtott áttekintés alapján évente kétszer megvitatná a schengeni térség működését.
A másik bizottsági javaslat a belső határellenőrzés visszaállításának uniós alapú döntéshozatali mechanizmusát írja le. A jelenlegi szabályok 25 európai ország között teszik lehetővé az útlevél nélküli utazást, ugyanakkor arra is módot adnak, hogy a tagállami hatóságok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén kivételesen és ideiglenesen visszaállítsák a határellenőrzést. A brüsszeli bizottságnak azonban az a véleménye, hogy mivel az ilyen intézkedések a schengeni térség egészére kihatnak, a belső határellenőrzések visszaállításának lehetőségét európai szinten, átláthatóan, egységesen és hatékonyan kell kezelni.
Az új szabályok értelmében a belső határellenőrzéseket előre látható események - például nagyszabású sportrendezvények vagy politikai nagygyűlések - miatt csak európai szinten, az Európai Bizottság javaslata alapján, a tagállamok szakértőinek minősített többségű egyetértésével lehetne visszaállítani. Az ilyen döntést csak a ma is érvényes okból lehetne meghozni: ha az intézkedés a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély elhárítása érdekében szükséges. Ilyen esetben általános szabályként a kijelölt határátkelőhelyeken 30 napon át lehetne határellenőrzést végezni, de az engedély meghosszabbítható lenne.
Ettől eltérne az előre nem látott, azonnali fellépést igénylő szükséghelyzetek szabályozása: ilyen esetekben a tagállamok a jövőben is visszaállíthatnák egyoldalúan a határellenőrzéseket, de legfeljebb csak ötnapos időszakra, és ezt már csak uniós határozattal lehetne meghosszabbítani.
Malmström elképzelései szerint a schengeni szabályok alkalmazásában előforduló komoly hiányosságok esetén - például ha egy tagállam nem képes megfelelően védeni az EU külső határainak rá jutó szakaszát - úgynevezett támogató intézkedések meghozatalára is sor kerülhetne, ide értve az olyan technikai és pénzügyi támogatást is, amelynek forrása az Európai Bizottság, a többi tagállam, a Frontex vagy más ügynökség - például az Europol vagy az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal. Amennyiben a komoly hiányosságok a támogató intézkedések ellenére sem szűnnek meg, úgy határozatot is lehetne hozni a belső határellenőrzések ideiglenes visszaállításáról, de az ilyen, végső esetben alkalmazott intézkedésnek mindenképpen uniós szinten kellene megszületnie.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040939

  Ki van jelen

  Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME