Külföld

Külföldi hírek

Nem nagyon harapnak a britek a kalóriafeltüntetéses rendszerre

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Nagy-Britannia egyik vezető étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét.

A brit egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be a különböző gyorsbüféláncok és kávézók - például a Starbucks, a McDonald's és a Pizza Hut - szigetországban működő vendéglőivel kötött egyezségét, amelynek értelmében az éttermek ezentúl pontosan feltüntetik ételeik kalóriatartalmát az étlapjaikon, illetve menütábláikon. A program célja az elhízás elleni harc és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése.  
A szigetország egyik legnagyobb étteremhálózataként működő Harvester már fél évvel ezelőtt bevezette országszerte működő 181 vendéglőjében a kalóriafeltüntetéses rendszert. A legfrissebb adatok szerint azonban a vendégek csupán 25 kalóriával, vagyis 2 százaléknyival fogyasztanak kevesebbet fogásonként.  
A rendelések elemzéséből kiderült, hogy hajszálnyi elmozdulás tapasztalható a vörös húsos fogásoktól a fehérhúsok és a halak irányába, amely azonban a nyári hőségnek is betudható. Az étteremlánc a szigetországban elsőként vizsgálta, hogy a britek miként reagálnak a kalóriafeltüntetéses rendszerre. Az eredmények azonban azt az aggasztó feltételezést támasztják alá, hogy a kezdeményezésnek alig lesz hatása a nemzet egészségére.
New Yorkban 2008 óta kötelező feltüntetniük a gyorséttermeknek ételeik kalóriaértékét, ám egyelőre nem egyértelműek a bizonyítékok a rendszer hatékonyságát illetően. Az American Journal of Public Health című folyóirat szerint azok, akik tisztában vannak az étlapon szereplő fogások kalóriatartalmával, mintegy 14 százalékkal kevesebb kalóriát esznek az ebédnél, ám ezt a kiesést bepótolják a későbbi étkezéseknél, így végül ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, mint tájékozatlan társaik.
Egy másik tanulmány elkészítéskor a New York-i gyorséttermekbe járók 30 százaléka állította, hogy a kalóriaértékek feltüntetése jelentősen befolyásolta az ételválasztását. A kirendelt ételek szemrevételezése után azonban a szakemberek azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el, mint korábban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).
A Sustain nevű gyermekegészségügyi jótékonysági szervezet szerint az élelmiszeripar önkéntes vállalásaira alapuló megállapodás csupán "átverés", amelyet "néhány vállalat értékesítési lehetőségként használ ki". A szervezetnél dolgozó Christine Haigh szerint a kedvező áron kínált magas kalóriatartalmú ételek teljesen ellehetetlenítik az Egyesült Államokban a kalóriafeltüntetéses rendszert.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041418

  Ki van jelen

  Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME