Külföld

Külföldi hírek

NDM-1 szuperbaktérium

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Több kutatócsoportnak is sikerült meghatároznia annak a fehérjének a szerkezetét, amely megakadályozza, hogy az antibiotikumok hatékonyak legyenek az NDM-1 jelű "szuperbaktériummal" szemben - közölte kedden a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Az NDM-1 jelű (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) gén az általa kódolt enzim révén képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak. Kínai, kanadai és brit kutatócsoportok a genetikai kód ismeretében előállították az NDM-1 enzimet, kristályosították, majd röntgensugarakkal meghatározták pontos szerkezetét.
A gént először Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem munkatársa azonosította kutatócsoportjával egy 2008-ban Indiában kórházba került svéd állampolgártól származó mintában. Erről szóló tanulmányuk 2010 augusztusában jelent meg a tekintélyes brit orvosi lapban, a The Lancetben. A későbbiekben az NDM-1 gén előfordulását a világ számos országában jelezték. Az új típusú rezisztenciagén az úgynevezett Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg, és szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat.
Az NDM-1 az enzimek azon csoportjába tartozik, amelyek lebontják az antibiotikumokat. A csoportba sorolt enzimek többsége nem képes megtámadni a carbapenemeket, mert aktív részük, az "állkapcsuk" ehhez túl szűk. Az NDM-1 aktív helye azonban kissé nagyobb, így képes megsemmisíteni a carbapenemeket is - magyarázta Simon Phillips, a brit orvosi kutatási tanács harwelli központjának munkatársa.
"Tekintve, hogy az NDM-1 szekvenciája nagyon eltér a hasonló rezisztencia mechanizmusoktól, a kristályszerkezet valóban nagyon fontos" - vélekedett Timothy Walsh. Az enzim szerkezetének ismeretében olyan új antibiotikumokat fejleszthetnek ki a jövőben, amelyeket az nem képes lebontani, így hatékonyak lehetnek az NDM-1 gént tartalmazó baktériumokkal szemben.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041322

  Ki van jelen

  Oldalainkat 168 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME