Külföld

Külföldi hírek

Szeptember 11. - Amerika súlyos hibái

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A 2001. szeptember 11-i merényletek előtt és után az Egyesült Államok  taktikai, stratégiai és földrajzi hibákat követett el. Eljött az idő, hogy kijavítsa őket - írja Bruce Riedel a Newsweek című amerikai hetilap friss számában.

A Brookings Intézet közel-keleti központjának szakértője, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi elemzője szerint a nemzetközi terror ellen vívott háborúnak már évekkel ezelőtt le kellett volna zárulnia. A 2001. szeptember 11-i merényletek egy kíméletlen és mozgékony ellenségről rántották le a leplet, amely szakadatlan odafigyelést és ravaszságot követelt (volna) meg a szembenálló féltől. Ehelyett azonban Amerika hatalmas hibákat követett el.
Ezek némelyike taktikai jellegű volt; például az, hogy a CIA képtelen volt riadóztatni a közvéleményt az al-Kaida két, évek óta Amerikában élő aktivistája miatt, még a merényletek előtt. Mai napig tisztázatlan okból a két személyre mindaddig nem irányult komoly figyelem, amíg az eltérített repülőgépek be nem csapódtak a World Trade Center tornyaiba.
Más hibák stratégiai jellegűek voltak. A legnagyobbnak az bizonyult, hogy az Egyesült Államok nem figyelt oda a Pakisztánban tevékenykedő al-Kaidára - ehelyett lerohanta Irakot, amely abban az időben nem jelentett komoly fenyegetést. A Bush-kormány alábecsülte bin Laden mozgékonyságát, megbízott a pakisztáni tábornokokban, és az igazi helyett egy talmi hadszíntérre összpontosított. Bin Laden idejekorán felismerte a hibáinkat - írja Riedel -, és csapdát állított Irakban, arra  ösztökélve a dzsihád harcosait, hogy még az invázió előtt utazzanak az arab országba.
További stratégiai hiba volt megbízni Pakisztán akkori elnökében, Pervez Musarrafban, azt feltételezve róla, hogy majd Amerika oldalán fog harcolni bin Laden és a tálibok ellen. "Iszlámábádi emberünkről" kiderült, hogy segíti a tálibokat erőik átcsoportosításában, miközben bin Laden ott rejtőzködött a pakisztáni kormány orra előtt: éveken át háborítatlanul élt egy pakisztáni katonai akadémiától kőhajításnyira fekvő házában. "Amikor pedig Musarrafról kiderült, hogy lényegében megbukott, mi továbbra is megpróbáltuk támogatni. Kétségbeesett kísérletünk azonban kudarcba fulladt, ráadásul még inkább elidegenítette Amerikától a pakisztániakat. Végül pedig azzal a tragikus következménnyel járt, hogy az al-Kaida meggyilkolta Benazir Bhutto korábbi miniszterelnököt, Pakisztán reménységét" - írja a lap.
Igaz, az al-Kaida is követett el hibákat. Létfontosságú mulasztás, hogy a terrorista csoportnak nincs jövőképe. Azzal, hogy csak erőszakot és halált kínál alternatívaként, megfosztja a muzulmánokat attól, ami után sóvárognak: például a demokráciától és a palesztin kérdés békés rendezésétől. Több ezer muzulmán megölésével, polgári személyek Irak, Jordánia és Szaúd-Arábia utcáin és piacterein történt meggyilkolásával az al-Kaida saját támogatóit idegenítette el magától.
Oszama bin Laden halála és a Közel-Keleten végigsöprő forradalmak most lehetőséget kínálnak az Egyesült Államoknak arra, hogy kijavítsa a hibáit. "Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában - ezekben az országokban végre megbuktak a brutális diktátorok - segítenünk kell az embereket abban, hogy elszámoltatható kormányokat, ne pedig új rendőrállamokat hozzanak létre" - olvasható az újságban. Az adósságterhek és a kereskedelmet gátló akadályok csökkentése segítheti e most kialakuló demokráciákat abban, hogy egyenjogú partnerekké váljanak.
"Ugyanakkor azokban az országokban, ahol a nép még vívja harcát az elnyomás ellen (például Jemen és Szíria), segítenünk kellene az ellenzéket a hatalom megragadásában és a törvényesség meg a rend helyreállításában. Végezetül pedig nagy szükségünk van az izraeli-palesztin megbékélés folyamatára vonatkozó amerikai látomásra - ez nem merülhet ki a palesztin álmok megvétózásában. Ellenkező esetben ugyanis azt kockáztatjuk, hogy a dzsihád hívei szétrobbantják az Izraellel kötött egyiptomi és jordániai békeszerződést. Egy újabb arab-izraeli háború pedig azt jelentené, hogy valóra válna az al-Kaida vezérének, Ajman al-Zavahirinek a legmerészebb álma.
Pakisztán továbbra is a globális dzsihád epicentruma marad. Miközben pilóta nélküli repülőgépeink nyomás alatt tartják a militáns elemeket, egyúttal elidegenítik a polgári lakosság egy részét; belőlük verbuválódik a militánsok új nemzedéke. A pilóta nélküli gépek önmagukban nem fogják megnyerni a háborút. Amerikának segítenie kell azokat a pakisztániakat, akik küzdenek és meghalnak ebben a folytatódó harcban. Olyan embereket, mint Szalman Taszír, Pandzsáb tartomány kormányzója, aki bátran szembeszállt a szélsőségesekkel, míg saját testőre meg nem gyilkolta az év elején. Augusztus 26-án pedig elrabolták a fiát. Az ellenség változatlanul félelmetes. Ezúttal azonban nem hibázhatunk, ha nem akarunk még egy évtizeden át küzdeni" - olvasható a Newsweekben.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041463

  Ki van jelen

  Oldalainkat 185 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME