Belföld

Belföldi hírek

Az idén is nyereséget várnak az állami erdőgazdaságok

sajtoÖsszességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

Az elmúlt évben a 22 gazdaság összesen 80,118 milliárd forint bevételt ért el, míg adózás utáni eredményük 1,027 milliárd forint volt.
    Nyiri János, az MFB szóvivője az eredményekről az MTI-nek elmondta, hogy a 2010. évi szélsőséges időjárás nagy károkat okozott erdőgazdaságoknak: súlyos vihar-, ár- és belvízkárok érték a cégeket, míg az idén az aszály sújtotta a társaságokat.
    Mindezek befolyásolják a fakitermelést és ezzel együtt a társaságok árbevételét is, nem beszélve arról, hogy a károk helyreállítása pluszkiadásokat generál.
    Az elmúlt évben a 22 társaság közül négy zárt vesztséggel, a többi nyereséges volt.
    A szóvivő elmondta, a bevétel és az eredmény sokszor nem tükrözi pontosan az adott erdőgazdaság nagyságát és valós helyzetét, mert több tényező is befolyásolja ezek alakulását. Ha például egy erdőgazdaságot jobban érintett tavaly a viharkár, akkor ott az eleve tervezettnél nagyobb bevétel és eredmény keletkezhetett, mert a viharban kidőlt fák eladásából több pénz folyt be. Viszont ez később bizonnyal veszteséget generál, mert az erdőt pótolni kell, ami több évig csak befektetéssel jár.
    A másik lényeges eredménybefolyásoló tényező az, hogy az adott erdőgazdaságnak mekkora közjóléti és közcélú feladatai vannak, s milyen mértékben érinti a falopás és a lakossági szemétkihordás. Az erdei parkok, emlékhelyek, sétálóutak, múzeumok, játszóterek, kilátók és egyéb létesítmények karbantartása sok pénzbe kerül, s mind befolyásolják a nyereséget.
    Sok és eltérő mértékű kárt okoznak az erdőgazdaságoknak idegen kezek a szemeteléssel, a sitt kihordásával, illetve a falopással - fejtette ki.
    Az elmúlt évben a lakossági szemét eltakarítása több mint 200 millió forintjába került a gazdaságoknak, a falopás pedig még ennél is nagyobb, több százmillió forintnyi kárt okozott.
    Tavaly a gazdaságok közül a legnagyobb, 8,196 milliárd forintos  árbevételt a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 904,049 milliót a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt.
    Ugyanakkor a Bakonyerdő csak 166,5 milliós adózás utáni eredményre tett szert, miközben a 3,821 milliárdos bevételű HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 239,9 millió forintra. Hasonlóan 200 millió forint feletti adózás utáni eredménnyel zárt a 4,689 milliárd bevételű NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., a 6,589 milliárdos bevételű SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,789 milliárdos bevételű Szombathelyi Erdészeti Zrt.
    Az elmúlt évben a legnagyobb, 451,5 millió forint adózás utáni nyereséget 7,337 milliárd forint bevétel mellett a Zalaerdő Erdészeti Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 7,5 millió forintot, az 1,402 milliárd forint bevételű TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
    Tavaly a legnagyobb, 416,7 milliós veszteséget a 4,752 milliárd forint bevételű Mecsekerdő Zrt. szenvedte el, de több mint 200 millió forint feletti negatív eredménnyel zárt az 5,332 milliárdos bevételű Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,855 milliárdos bevételű EGERERDŐ Erdészeti Zrt. is. A negyedik veszteséges társaság a DALERD volt 27 millió forinttal.
    A szóvivő az idei várható bevételekről és eredményekről még nem tudott nyilatkozni, ugyanis csak most jön a szezonja a bevételek több mint felét hozó fakitermelésnek, illetve vadásztatásnak.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1788
  Cikkek
  822
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1052120

  Ki van jelen

  Oldalainkat 32 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • taalidisqui
  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi

  AZ ÖN IP CÍME