Belföld

Belföldi hírek

Az idén is nyereséget várnak az állami erdőgazdaságok

sajtoÖsszességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

Az elmúlt évben a 22 gazdaság összesen 80,118 milliárd forint bevételt ért el, míg adózás utáni eredményük 1,027 milliárd forint volt.
    Nyiri János, az MFB szóvivője az eredményekről az MTI-nek elmondta, hogy a 2010. évi szélsőséges időjárás nagy károkat okozott erdőgazdaságoknak: súlyos vihar-, ár- és belvízkárok érték a cégeket, míg az idén az aszály sújtotta a társaságokat.
    Mindezek befolyásolják a fakitermelést és ezzel együtt a társaságok árbevételét is, nem beszélve arról, hogy a károk helyreállítása pluszkiadásokat generál.
    Az elmúlt évben a 22 társaság közül négy zárt vesztséggel, a többi nyereséges volt.
    A szóvivő elmondta, a bevétel és az eredmény sokszor nem tükrözi pontosan az adott erdőgazdaság nagyságát és valós helyzetét, mert több tényező is befolyásolja ezek alakulását. Ha például egy erdőgazdaságot jobban érintett tavaly a viharkár, akkor ott az eleve tervezettnél nagyobb bevétel és eredmény keletkezhetett, mert a viharban kidőlt fák eladásából több pénz folyt be. Viszont ez később bizonnyal veszteséget generál, mert az erdőt pótolni kell, ami több évig csak befektetéssel jár.
    A másik lényeges eredménybefolyásoló tényező az, hogy az adott erdőgazdaságnak mekkora közjóléti és közcélú feladatai vannak, s milyen mértékben érinti a falopás és a lakossági szemétkihordás. Az erdei parkok, emlékhelyek, sétálóutak, múzeumok, játszóterek, kilátók és egyéb létesítmények karbantartása sok pénzbe kerül, s mind befolyásolják a nyereséget.
    Sok és eltérő mértékű kárt okoznak az erdőgazdaságoknak idegen kezek a szemeteléssel, a sitt kihordásával, illetve a falopással - fejtette ki.
    Az elmúlt évben a lakossági szemét eltakarítása több mint 200 millió forintjába került a gazdaságoknak, a falopás pedig még ennél is nagyobb, több százmillió forintnyi kárt okozott.
    Tavaly a gazdaságok közül a legnagyobb, 8,196 milliárd forintos  árbevételt a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 904,049 milliót a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt.
    Ugyanakkor a Bakonyerdő csak 166,5 milliós adózás utáni eredményre tett szert, miközben a 3,821 milliárdos bevételű HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 239,9 millió forintra. Hasonlóan 200 millió forint feletti adózás utáni eredménnyel zárt a 4,689 milliárd bevételű NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., a 6,589 milliárdos bevételű SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,789 milliárdos bevételű Szombathelyi Erdészeti Zrt.
    Az elmúlt évben a legnagyobb, 451,5 millió forint adózás utáni nyereséget 7,337 milliárd forint bevétel mellett a Zalaerdő Erdészeti Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 7,5 millió forintot, az 1,402 milliárd forint bevételű TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
    Tavaly a legnagyobb, 416,7 milliós veszteséget a 4,752 milliárd forint bevételű Mecsekerdő Zrt. szenvedte el, de több mint 200 millió forint feletti negatív eredménnyel zárt az 5,332 milliárdos bevételű Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,855 milliárdos bevételű EGERERDŐ Erdészeti Zrt. is. A negyedik veszteséges társaság a DALERD volt 27 millió forinttal.
    A szóvivő az idei várható bevételekről és eredményekről még nem tudott nyilatkozni, ugyanis csak most jön a szezonja a bevételek több mint felét hozó fakitermelésnek, illetve vadásztatásnak.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  RVE

  bgaBethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1882
  Cikkek
  809
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  995733

  Ki van jelen

  Oldalainkat 77 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • juibuzz15garthce
  • ijizomyk
  • thinkge44aciph
  • pen94bu1
  • chipar43handping

  AZ ÖN IP CÍME