Belföld

Belföldi hírek

Az idén is nyereséget várnak az állami erdőgazdaságok

sajtoÖsszességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

Az elmúlt évben a 22 gazdaság összesen 80,118 milliárd forint bevételt ért el, míg adózás utáni eredményük 1,027 milliárd forint volt.
    Nyiri János, az MFB szóvivője az eredményekről az MTI-nek elmondta, hogy a 2010. évi szélsőséges időjárás nagy károkat okozott erdőgazdaságoknak: súlyos vihar-, ár- és belvízkárok érték a cégeket, míg az idén az aszály sújtotta a társaságokat.
    Mindezek befolyásolják a fakitermelést és ezzel együtt a társaságok árbevételét is, nem beszélve arról, hogy a károk helyreállítása pluszkiadásokat generál.
    Az elmúlt évben a 22 társaság közül négy zárt vesztséggel, a többi nyereséges volt.
    A szóvivő elmondta, a bevétel és az eredmény sokszor nem tükrözi pontosan az adott erdőgazdaság nagyságát és valós helyzetét, mert több tényező is befolyásolja ezek alakulását. Ha például egy erdőgazdaságot jobban érintett tavaly a viharkár, akkor ott az eleve tervezettnél nagyobb bevétel és eredmény keletkezhetett, mert a viharban kidőlt fák eladásából több pénz folyt be. Viszont ez később bizonnyal veszteséget generál, mert az erdőt pótolni kell, ami több évig csak befektetéssel jár.
    A másik lényeges eredménybefolyásoló tényező az, hogy az adott erdőgazdaságnak mekkora közjóléti és közcélú feladatai vannak, s milyen mértékben érinti a falopás és a lakossági szemétkihordás. Az erdei parkok, emlékhelyek, sétálóutak, múzeumok, játszóterek, kilátók és egyéb létesítmények karbantartása sok pénzbe kerül, s mind befolyásolják a nyereséget.
    Sok és eltérő mértékű kárt okoznak az erdőgazdaságoknak idegen kezek a szemeteléssel, a sitt kihordásával, illetve a falopással - fejtette ki.
    Az elmúlt évben a lakossági szemét eltakarítása több mint 200 millió forintjába került a gazdaságoknak, a falopás pedig még ennél is nagyobb, több százmillió forintnyi kárt okozott.
    Tavaly a gazdaságok közül a legnagyobb, 8,196 milliárd forintos  árbevételt a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 904,049 milliót a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt.
    Ugyanakkor a Bakonyerdő csak 166,5 milliós adózás utáni eredményre tett szert, miközben a 3,821 milliárdos bevételű HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. 239,9 millió forintra. Hasonlóan 200 millió forint feletti adózás utáni eredménnyel zárt a 4,689 milliárd bevételű NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., a 6,589 milliárdos bevételű SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,789 milliárdos bevételű Szombathelyi Erdészeti Zrt.
    Az elmúlt évben a legnagyobb, 451,5 millió forint adózás utáni nyereséget 7,337 milliárd forint bevétel mellett a Zalaerdő Erdészeti Zrt. érte el, míg a legkisebbet, 7,5 millió forintot, az 1,402 milliárd forint bevételű TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
    Tavaly a legnagyobb, 416,7 milliós veszteséget a 4,752 milliárd forint bevételű Mecsekerdő Zrt. szenvedte el, de több mint 200 millió forint feletti negatív eredménnyel zárt az 5,332 milliárdos bevételű Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. és a 3,855 milliárdos bevételű EGERERDŐ Erdészeti Zrt. is. A negyedik veszteséges társaság a DALERD volt 27 millió forinttal.
    A szóvivő az idei várható bevételekről és eredményekről még nem tudott nyilatkozni, ugyanis csak most jön a szezonja a bevételek több mint felét hozó fakitermelésnek, illetve vadásztatásnak.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • Novella pályázati felhívás

   Novella pályázati felhívás

  • Megjelentek a műteremlakások pályázatai

   A MANK Nonprofit Kft. a bérlőkijelölési jogával érintett üresen álló műteremlakások határozott időre szóló bérlésére nyilvános pályázatot ír ki. A műteremlakások bérlésére pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.

  • Városligeti Gyermeknap 2018

   A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

  • Műfordítási projektek

   A műfordítási projektek támogatásának fő célja a kulturális és nyelvi sokféleség előmozdítása az Unióban és a Kultúra alprogramban részt vevő országokban, a magas színvonalú irodalmi művek országok közötti forgalmának ösztönzésével, hozzáférésük javításával az Unióban és azon kívül, valamint az új[…]

  • Ne menj el mellette!

   Pályázati cél: Az ifjúság figyelmének felkeltése az örökségvédelem iránt, az örökségi értékek megszeretésének és megbecsülésének kialakítása a települési örökségállomány megismerésén keresztül, a kutatómunka és a népszerűsítő tevékenység fejlesztése, a korosztályok közötti együttműködés erősítése.

  • Én házi kedvencem

   Országos rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány az Én házi kedvencem címmel.

  • Verselj Petőfit!

   Válassz egy Petőfi-verset, és szavald el, zenésítsd meg, rappeld el, vagy csak mondd el, milyen érzéseket vált ki belőled!Mindezt vedd fel videóra és küldd el a szavaloverseny300@gmail.com címre, május 6-ig!

  • KINCSTÁR - alkotáspályázat

   Azt mondják, pénz beszél, kutya ugat - de vajon mit mondhat? Tudjuk, a pénz nem boldogít, de jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Van, aki a fogához veri a garast, más meg elköltené a Dárius kincsét is. Az[…]

  • Kapcsolódj be a közvetítésbe!

   alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára

  • Jam for Nature - Zenei tehetségkutató verseny

   Az elmúlt évek sikerére való tekintettel 2018-ban is megrendezésre kerül a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő keretin belül, fellépési lehetőséget teremtve feltörekvő zenekarok, formációk számára.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2036
  Cikkek
  818
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1035006

  Ki van jelen

  Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • voythatuten
  • gerpstikronci https://image.sendsay.ru/image/wt2hp
  • дверь. томского maximum депрессивное легк https://docs.google.com/open?id=6pivtkc
  • tester77
  • tester55

  AZ ÖN IP CÍME