Belföld

Belföldi hírek

Év végéig intézményi biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását

parlamentÉv végéig intézményi biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását, amely az egészségügyi intézmények kivételével az összes átvett intézmény fenntartásáért lesz felelős a jövőben - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatból.

Ezen intézményi biztos megbízatása meghatározott időre, legkésőbb december 31-ig szól. Az egészségügyi intézményekkel összefüggő intézmény fenntartási feladatokat a kijelölt szerv látja majd el.  
    A javaslat szerint a tulajdonjog és a fenntartói jog átszállása nem érinti a megyei intézmények által foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyát, illetve munkaviszonyát, valamint az egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi tevékenység végzésében egyéb jogviszony keretében közreműködő egészségügyi dolgozó munkavégezésére irányuló jogviszonyát.
    A vezetőket tekintve viszont a javaslat úgy fogalmaz: "az átvett nem egészségügyi intézmény vezetőjének, vezető tisztségviselőjének, kuratóriuma vezetőjének, valamint gazdasági vezetőjének foglalkoztatási jogviszonya és az intézmény vezetésére vagy a gazdasági igazgatói feladatok ellátására kapott vezetői megbízása - munkáltatói jog gyakorlójának eltérő döntése hiányában - legkésőbb 2012. március 31. napján e törvény erejénél fogva megszűnik". Hozzátették viszont, hogy a megszűnés nem érinti a jogszabályban, vagy a foglalkoztatásra vonatkozó szerződésben meghatározott, a szerződéshez kapcsolódó juttatáshoz való jogot.
    Az egészségügyi szolgáltató főigazgatói és gazdasági igazgatói feladatainak ellátására a törvény hatálybalépése és 2012. március 31. között pályázatot kell kiírni, vagyis ezen vezetők megbízatása addig szól, amíg pályázati úton be nem töltik posztjukat.
    A Navracsics Tibor által benyújtott törvényjavaslat kimondja: a megyei önkormányzat vagyona, valamint a megyei önkormányzat intézményeinek vagyonelemei, illetve, az átadásra kerülő fővárosi egészségügyi szolgáltatók, valamint a működésükhöz kapcsolódó vagy azt elősegítő, közvetlen, vagy közvetett többségi részesedésükkel működő gazdasági társaságban meglévő tulajdoni részesedés és vagyon elidegenítésére és megterhelésére 2012. január elsejéig nem kerülhet sor. Emellett a törvényjavaslatban szereplő a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítása szerint a megyei önkormányzatok 2011. december havi illetékbevétele a központi költségvetésbe kerül.
    A törvényjavaslat az egészségügyi ellátás vonatkozásában úgy rendelkezik: 2012. március 31-ig, 2012. május elsejei hatálybalépéssel a kormány által kijelölt szerv határozza meg az egészségügyi szolgáltatók fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait, az ehhez kapcsolódó többletkapacitásokat, valamint az ellátási területeket. Mint írták, "a kapacitást és az ellátási területeket megállapító határozatok ellen fellebbezésnek nincs helye", a korábban erről szóló határozatok hatályukat vesztik.
    A törvényjavaslat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése kapcsán definiálja a megközelítőleg 900 ezer - 1,6 millió biztosított ellátásáért felelős  egészségügyi térséget. Az egészségügyi ellátás térségi felosztásának szabályait, valamint az egészségügyi ellátási térségeket a kormány rendeletben határozza majd meg.
    A javaslat mellékletében felsorolják az állami kézbe kerülő fővárosi, valamint megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményeket. Eszerint 18 megyében 30 egészségügyi intézmény, valamint a fővárosban 13 egészségügyi szolgáltató és a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Zrt. kerül át állami kézbe. Ezek mellett viszont azokat a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat is átveszi az állam, "amelyeket 1990 után egészségügyi ellátás céljára használtak, és amelyek egészségügyi funkciója megváltozott, de egyéb közcélra nem került hasznosításra".    
    A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat több törvény módosítását is tartalmazza, köztük a helyi önkormányzatokról; a szociális igazgatásról és szociális ellátásról; a közoktatásról; az egészségügyről; a fővárosi és megyei kormányhivatalokról; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről; valamint a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítását is.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • Novella pályázati felhívás

   Novella pályázati felhívás

  • Megjelentek a műteremlakások pályázatai

   A MANK Nonprofit Kft. a bérlőkijelölési jogával érintett üresen álló műteremlakások határozott időre szóló bérlésére nyilvános pályázatot ír ki. A műteremlakások bérlésére pályázhat minden olyan alkotóművész, aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és csatlakozott a Magyar Mecénás Programhoz.

  • Városligeti Gyermeknap 2018

   A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

  • Műfordítási projektek

   A műfordítási projektek támogatásának fő célja a kulturális és nyelvi sokféleség előmozdítása az Unióban és a Kultúra alprogramban részt vevő országokban, a magas színvonalú irodalmi művek országok közötti forgalmának ösztönzésével, hozzáférésük javításával az Unióban és azon kívül, valamint az új[…]

  • Ne menj el mellette!

   Pályázati cél: Az ifjúság figyelmének felkeltése az örökségvédelem iránt, az örökségi értékek megszeretésének és megbecsülésének kialakítása a települési örökségállomány megismerésén keresztül, a kutatómunka és a népszerűsítő tevékenység fejlesztése, a korosztályok közötti együttműködés erősítése.

  • Én házi kedvencem

   Országos rajzpályázatot hirdet általános iskolás diákoknak az Országos Állatvédelmi Alapítvány az Én házi kedvencem címmel.

  • Verselj Petőfit!

   Válassz egy Petőfi-verset, és szavald el, zenésítsd meg, rappeld el, vagy csak mondd el, milyen érzéseket vált ki belőled!Mindezt vedd fel videóra és küldd el a szavaloverseny300@gmail.com címre, május 6-ig!

  • KINCSTÁR - alkotáspályázat

   Azt mondják, pénz beszél, kutya ugat - de vajon mit mondhat? Tudjuk, a pénz nem boldogít, de jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Van, aki a fogához veri a garast, más meg elköltené a Dárius kincsét is. Az[…]

  • Kapcsolódj be a közvetítésbe!

   alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára

  • Jam for Nature - Zenei tehetségkutató verseny

   Az elmúlt évek sikerére való tekintettel 2018-ban is megrendezésre kerül a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő keretin belül, fellépési lehetőséget teremtve feltörekvő zenekarok, formációk számára.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  2036
  Cikkek
  818
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1035024

  Ki van jelen

  Oldalainkat 66 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • voythatuten
  • gerpstikronci https://image.sendsay.ru/image/wt2hp
  • дверь. томского maximum депрессивное легк https://docs.google.com/open?id=6pivtkc
  • tester77
  • tester55

  AZ ÖN IP CÍME