Belföld

Belföldi hírek

MGYOSZ: sok vállalat nem tudja kigazdálkodni a bér- és minimálbér emelést

sajtoA Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a "drasztikus" minimálbér- és garantált bérminimum-emelés kigazdálkodhatatlan a vállalatok jelentős hányadának, és az 5 százalékos béremelési elvárás is "indokolatlan és teljesíthetetlen" a legtöbb vállalkozásnál, többszöröse a termelékenység növekedési ütemének - ez az MGYOSZ csütörtöki, MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásában olvasható, amelyben a kormány eddig ismertté vált gazdaságpolitikai terveit értékeli.

A munkaadói szervezet szerint bár üdvözlendő, hogy az előzetesen napvilágot látott tervek alapján a kormány megosztaná a béremelés többletráfordításait a vállalkozásokkal, ez önmagában azonban nem elégséges a növekvő bérköltségek versenyképességben és foglalkoztatásban okozott kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására.
    Az MGYOSZ úgy véli, hogy a minimálbér- és garantált bérminimum-emelés a kis- és középvállalatok és számos szolgáltató cég esetében a szürkülés irányába hathat. Leginkább a belföldi szolgáltató és feldolgozó munkahelyek megszűnését vonhatja maga után, és munkára váró százezreket távolít a lehetőségektől - hangsúlyozzák a közleményben.
    Az 5 százalékos bérajánlással kapcsolatban megjegyzik: a hiányszakmákban a piac ilyen, vagy ennél magasabb emelést is kikényszeríthet, míg azokban a gazdasági szegmensekben, ahol a munkanélküliség már ma is magas, tovább rontja a helyzetet.
    A szövetség hangsúlyozza, egyetért a kormány által megfogalmazott fő célokkal, vagyis azzal, hogy csökkenteni kell az állam eladósodottságát, valamint azzal is, hogy meg kell őrizni a munkahelyeket, és újakat létrehozni. Az MGYOSZ egyetért azzal is, hogy számos jogszabály és az intézményi rendszer lényeges részeinek alapvető átalakítása indokolt.
    "A gazdaság szereplői szempontjából a kormányzati döntések volatilitása, az előzetes egyeztetések hiánya, a szakértői vélemények gyakori mellőzése azonban bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot és számos esetben a kitűzött céloktól eltérő eredményt, hibás jogszabályalkotást eredményezhet" - fejti ki az MGYOSZ a közleményben.
    A banki különadó, valamint a devizahitelek előtörlesztése hatványozottan érinti a vállalati szférát, hiszen a szűkülő banki források miatt romlanak a vállalatok hitelhez jutási lehetőségei, és jelentősen nőnek a hitelkamatok.
    A kis- és középvállalkozások számára kezelhetetlen, de a nagyok számára is jelentős probléma a volatilis árfolyam. "A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika, és az óvatos kormányzati kommunikáció segíthet a hektikus devizaárfolyam-mozgások tompításában" - vélekedik a szervezet.
    A beruházási aktivitás növelése és elősegítése érdekében az uniós pénzügyi alapok forrásainak a jelenleginél egyszerűbb és gyorsabb felhasználására irányuló intézkedések az MGYOSZ álláspontja szerint nem halaszthatók tovább. Ez olyan jelentős kormányzati gazdaságélénkítő eszköz lehet, amely részben ellensúlyozhatja a vállalati finanszírozási feltételek romlását - fűzik hozzá.
    A munkára rakódó terhek - a kormány eredeti programjával ellentétben -, ha minimálisan is, de nőnek, pedig az ilyen jellegű terhelés már ma is magas - hívja fel a figyelmet a szövetség.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041451

  Ki van jelen

  Oldalainkat 143 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME