Belföld

Belföldi hírek

Egységes formaruhát kaphatnak a polgárőrök

polgarorsegA polgárőri tevékenység leple alatt folytatott jogellenes tevékenység, illetve az egyesülési joggal történő egyéb visszaélés megakadályozása is célja annak a Belügyminisztériumban készülő új szabályozásnak, amelynek a kormányzati portálon megtalálható tervezete szerint például országosan egységes formaruhát kapnának a polgárőrök.

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló, 2012. január elsejével életbe léptetendő jogszabály tervezete rögzíti, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük a politikai pártoktól független, más társadalmi szervezet pedig az elnevezésében a polgárőrséggel való összetéveszthetőségre alkalmas megjelölést és elnevezést nem használhat.
    Az előterjesztés értelmében a polgárőr egyesület az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetekről szóló törvény és a polgári törvénykönyv szabályai szerint működő egyesület, amely - néhány más, önkéntesen vállalható tevékenység mellett - a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, a közúti baleset helyszínén, illetve bölcsőde, óvoda és általános iskola közvetlen közelében jelzőőri feladatokat lát el.
    Polgárőr egyesület csak akkor végezhet ilyen tevékenységet, ha rendelkezik a működési területén illetékes helyi önkormányzat jóváhagyásával, az illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötött, valamint az Országos Polgárőr Szövetség tagja - javasolja a kormány.
    A tervezet szerint a polgárőrök a jövőben országosan egységes formaruhát viselnének, amelyen jól láthatóan fel kell tüntetni a "polgárőrség" megjelölést. A formaruha jellemzőit a rendészetért felelős miniszter állapítja majd meg. Az előterjesztés kitér arra is, hogy a polgárőr a tevékenysége során nem viselhet olyan formaruhát, amely rendvédelmi szerv vagy más hatóság tagjának egyenruhájához való hasonlósága miatt megtévesztésre alkalmas, vagy amelynek a viselése jogszabályba ütközik.
    A polgárőri tevékenység ellátása során a polgárőr köteles lesz magánál tartani polgárőr-igazolványát; ha  közterületi szolgálatot lát el, igazolványát köteles a formaruhán jól látható helyen, a nevet, a fényképet és az egyedi azonosítót tartalmazó oldalával kifelé fordítva, kitűzve viselni. Az igazolvány formátumát is a rendészetért felelős miniszter állapítja meg.
    A polgárőr megengedett hatóanyag-tartalmú és töltőanyag-tömegű gázspray-t tarthat majd magánál, amit az Országos Polgárőr Szövetség - térítés ellenében - az ORFK-tól igényelhet az együttműködési megállapodás alapján.
    A tervezet szerint a polgárőr tevékenysége során jogosult a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, illetve a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt visszatartani. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul a büntetőeljárásról szóló törvény szerint eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, és ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni - áll a szövegben.
    Ha a tervezetből törvény lesz, a központi költségvetés támogatja majd a polgárőri tevékenységet az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül: a büdzsé a polgárőr egyesület tagjai után az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű normatív támogatást folyósít, megtéríti a közterületi szolgálatot ellátó polgárőrök formaruhával történő ellátásának költségeit, biztosítja a polgárőrök fényvisszaverő mellénnyel történő felszerelésének fedezetét, és biztosítja az egységes digitális rádiótávközlő rendszerhez történő hozzáférés érdekében a polgárőr egyesületek technikai eszközökkel történő ellátásának fedezetét.
    Az új törvény méltányolná, hogy a polgárőrök számos fórumon kérték Szent Lászlónak a polgárőrség védőszentjeként történő hivatalos elismerését, és rögzítené, hogy július első szombatja országos polgárőrnap.
    A közterületi polgárőri szolgálat ellátása céljából üzemeltett autók mentesülnének a gépjárműadó alól.
    Az új szabályozás életbe lépésével hatályát vesztené a polgárőrségről szóló 2006. évi LII. törvény; 2012. január 1-jétől újabb polgárőr szervezetek csakis az új szabályozás szerint jöhetnének létre, míg az új törvény hatályba lépésekor már működő polgárőr egyesületek és szövetségek átalakulásához, illetve igazolvánnyal, formaruhával történő ellátásához a jogszabály 6 hónapos átmeneti időszakot biztosít.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040690

  Ki van jelen

  Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME