Belföld

Belföldi hírek

A központi költségvetés szeptemberben 18,6 milliárd forint többlettel zárt

ngmAz államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első kilenc havi hiánya 1.570,7 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, amely a módosított éves előirányzat 132,6 százaléka, a központi költségvetés szeptemberben 18,6 milliárd forintos többlettel zárt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A pénzügyi mérleg szerint az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi deficitje 25,9 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetésben 18,6 milliárd forintos többlet, a társadalombiztosítási alapban 32,6 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapoknál 11,9 milliárdos hiány keletkezett.
    Az NGM rögzíti: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért ezt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik, ezt az év hátra levő részében is mellőzi a szaktárca.
     Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi- és ágazati különadó bevétellel, valamint a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM.
    Ez a korrigált egyenleg 768,7 milliárd forint deficitet mutat szeptember végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 111,8 százaléka.
    Tavaly az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi végi deficitje 1.089,1 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 122,4 százaléka. Egy évvel ezelőtt, 2010. szeptemberében az államháztartás központi alrendszere 7,7 milliárd forint hiánnyal zárt.
    Az NGM közleménye szerint a központi költségvetés idei szeptemberi havi bevételei 32 milliárd forinttal nagyobbak az előző év azonos hónapjánál. Ennek hátterében a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti előirányzatok többletbevételei állnak.
    A kiadási oldalon is többletet mutatnak az adatok: a 18,5 milliárd forinttal nagyobb többletköltés hasonló okokra vezethető vissza, mint a bevételi többlet.
    A nettó kamatkiadások (36,1 milliárd forint) összességében 17,4 milliárd forinttal lettek magasabbak, mint az előző évben.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt táblázatból kitűnik, hogy az államháztartási folyamat lefutását némileg módosították: a harmadik negyedévben 38,1 milliárd forinttal kisebb lett a deficit, összesen 536 milliárd forint, a negyedik negyedévben viszont várhatóan 9,6 milliárd forinttal kisebb lesz a többlet a vártnál, összesen 414,9 milliárd.
    Így az államháztartás 2011. évi várható pénzforgalmi hiánya 1.155,7 milliárd forintra változik a korábbi 1.184,2 milliárdról, ami a parlament által módosított előirányzat 97,6 százalékával egyenlő.
    Az NGM közleménye ismételten rögzíti, hogy a kiadások nem tartalmazzák a MÁV és a BKV adósságának átvállalását és a PPP projektek kivásárlásának ráfordításait, valamint a jelenleg 255 milliárd forintra becsült úgynevezett "negatív áfa" döntés miatti visszafizetést.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041432

  Ki van jelen

  Oldalainkat 80 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME