Belföld

Belföldi hírek

A parlament előtt a nemzeti vagyonról szóló törvény novemberben

A parlament novemberben tárgyalhatja a nemzeti vagyon védelméről és megőrzéséről szóló sarkalatos törvényjavaslatot, és a minisztériumban már készül a középtávú nemzeti vagyongazdálkodási irányelvről szóló javaslat - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a Világgazdaság "Milyen tulajdonos az állam?" című konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A dokumentum lezárja az előző időszakot, kimondja, hogy befejeződött a tömeges privatizáció, és átláthatóvá teszi a vagyonkezelési viszonyokat.
    Az alaptörvényből adódóan a nemzeti vagyonról szóló törvény sorvezető lesz a mindenkori kormányok számára. A törvény meghatározza majd az állami vagyon azon elemeit, amelyek szigorúan védettek, amelyek tartósan állami tulajdonban tartandók, de hasznosíthatók, valamint amelyek a piaci vagyon körébe tartoznak, és a társadalmi szempontokat is figyelembe véve hasznosíthatók. A kormány arra törekszik, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű ágazatokban és vállalatokban helyreállítsa és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét.
    A tartós állami tulajdonban maradó vagyonelemeket legfeljebb koncesszióba lehet adni, s a sarkalatos törvénybe kerül a koncesszió is - tette hozzá az államtitkár. A vagyonkezelést vagy az az intézmény végzi, amelyik használja azt, vagy állami tulajdonban lévő társaság. A törvény megakadályozza az "intézményes vagyonfelélést" - hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára.
    Az államtitkár asszony kiemelte, hogy a közösség érdekében a kormány erős állam megteremtésére törekszik, és helytelennek nevezte, hogy a korábbi kormányok gyengítették az állam tulajdonosi szerepét. Politikai vállalkozóként az államnak a hosszú távú társadalmi és közösségi érdekeket kell érvényesítenie. Ezért az állami vagyongazdálkodás fő feladata a stratégiai portfolió menedzselése, az állami vagyon értékének növelése és az állami vagyon gyarapítása.
    Hegmanné Nemes Sára a magántőke bevonásával ppp-konstrukcióban megvalósult beruházások sikertelenségéről szólva hangsúlyozta: a kormány kiemelt felelőssége lesz, hogy magántőkét csak indokolt, az állam számára is előnyös konstrukcióban és csak a kockázat megosztásával vonjanak be az állami beruházásokba.
    A konferencia fő támogatója, az Ernst and Young nemzetközi felmérést végzett "szükség van állami cégekre is" témában. Bindics Judit igazgató ismertette a 24 országban 12 ezer ember megkérdezéséről készült felmérés eredményeit és a megoldási javaslatokat.
    A közüzemi, közszolgáltatási cégek állami tulajdonlását a megkérdezettek többsége támogatta, köztük a magyarok 69 százalékban. A legnagyobb a támogatottság Szaúd-Arábiában 86 százalékban, a legalacsonyabb pedig a Dél-Afrikai Köztársaságban 33 százalékban. Az állami vállalatok hatékonyságát a magyarok 69 százaléka alacsonynak véli.  A javaslatok szerint a sikeres állami vállalatoknál az átlátható vállalatirányítás, a testre szabott stratégia, a társadalmi felelősségvállalás és innovatív működés a siker titka.
    Abban a vitakérdésben, hogy növelni kell-e az állami tulajdonosi szerepét a magyar gazdaságban  Fodor István, a Budapesti Városüzemeltetési  Központ (BVK) elnöke az állam szerepének erősítését tartotta szükségesnek azzal az érveléssel, hogy rendet kell tenni a gazdaságban. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke viszont azt az álláspontját fejtette ki, hogy a jó állam együttműködéssel tudná megoldani a problémákat.
    Az állami vagyonkezelő vezetőjét, valamint Kaposvár polgármesterét arról kérdezték, hogy mit várnak az állami, illetve önkormányzati tulajdonú cégektől. Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója az általános tulajdonosi feladatok - portfolió menedzsment, ellenőrzés és a  működési támogatás mellett az állami szerephez kapcsolódó funkciókat emelte ki, többek között a cégcsoportok közötti szinergiák kihasználását. Ebben viszont hátrányt jelent - mondta -, hogy a közbeszerzési törvény alapján az állami tulajdonú cégcsoportokon belül is közbeszerzési eljárást kell lebonyolítani.
    Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese a tulajdonos elvárásaként többek között azt emelte ki, hogy "bankszerű" módon finanszírozzon olyan magas kockázatú iparágakat - döntően kis- és középvállalkozásokat -, amelyeket a kereskedelmi bankok nem finanszíroznának.
    Kaposvár polgármestere, Szita Károly annak a politikai szándéknak a megvalósításáról szólt, hogy a közszolgáltatások köztulajdonban legyenek, de nyereségesen működjenek úgy, hogy a lehető legalacsonyabb áron nyújtsák a szolgáltatásukat.
    Bácsi Zoltán, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) stratégiai igazgatója, Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója és Geszti László a Magyar Posta vezérigazgatója arról beszélt, hogy a verseny mire kényszeríti őket, és milyen teherrel kell megbirkózniuk.     Szarvas Ferenc elmondta, hogy a vasút már régen versenyben van a közúttal, de nem csak azért nem bírja, mert kétezer milliárd forint elmaradt fejlesztést görget maga előtt és alulfinanszírozott, hanem azért sem, mert a közúton nem használatarányos az útdíj.
    Geszti László szerint a 2013-ban megnyíló postai szolgáltatási piacon nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt, mert a falvakba, kistérségekbe nem szívesen szolgáltatnak magáncégek. Bács Zoltán ismertette, hogy az MVM csoport már évek óta versenypiaci környezetben működik, de a tevékenységet diverzifikálják, ezek között a lépések között a gázpiaci - kereskedelmi, szállítási - terveket is megemlítette.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040704

  Ki van jelen

  Oldalainkat 39 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME