Belföld

Belföldi hírek

Lassabb növekedés és kamatcsökkentés Közép-Kelet-Európában

Lefelé módosította az osztrák Raiffeisen Bank International(RBI) a közép-kelet európai régió legtöbb országára vonatkozó 2012-es növekedési előrejelzéseit: a térség egészét tekintve a becsült GDP-növekedés mértéke 2,3 százalék - derül ki a banknak az MTI-hez eljuttatott elemzéséből. 

"Az euróövezetben jelenleg uralkodó, rendkívül bizonytalan helyzet - melyben a fő mutatók recessziót jeleznek, a hitelválság pedig egyre rosszabbra fordul - Közép-Kelet Európát is hátrányosan érinti" - jelentette ki Peter Brezinschek, az RBI elemzési részlegének a vezetője. Az elemző az idén 3,2 százalékos GDP-növekedésre számít a régióban, megjegyezve: jóllehet a KKE-régió növekedése lassulóban van, ez a növekedési ráta még mindig sokkal magasabb az euróövezetben vártnál, amely az előrejelzések szerint 2011-ben 1,6 százalék, 2012-ben pedig mindössze 0,2 százalék.
    A vezető elemző szerint a KKE-térséget sújtó negatív hatások oka egyfelől az, ahogy a régió exportjának aránytalanul nagy része irányul az EU-ba (a teljes export 85 százaléka), másfelől az európai bankszektorban fennálló feszültségek. Brezinschek arra számít, hogy ezek a hatások az élénkebb belső keresletnek köszönhetően kevésbé markánsan jelentkeznek a FÁK országaiban, mint Közép-Európában (KE) és Ausztriában.
    Brezinschek szerint a recessziós folyamatok csökkentik az inflációs nyomást a nyersanyagok és az energia piacán: az olaj ára 2012-ben várhatóan 15 százalékkal esik, és ez az infláció kis mértékű csökkenését eredményezi Ausztriában és a KKE-régióban. "Az EKB a görög hitelátalakítás keretein belül irányadó kamatát is csökkenti, 1 százalékra vagy még alacsonyabb szintre. Ez a közép-európai jegybankokra is kihatással lesz: legalább Lengyelországban valószínűnek látszik a kamatcsökkentés, a Cseh Köztársaságban pedig a kamat várhatóan megmarad jelenlegi rekord-alacsony szintjén. Meggyőződésünk továbbá, hogy Oroszországban már magunk mögött hagytuk a kamatemelési ciklus csúcsát" - tette hozzá Brezinschek.
    A vezető elemző kifejtette továbbá, hogy a forinthoz és a zlotyhoz hasonló, szabadon átváltható devizák az euró gyengélkedése esetén is hajlamosak lehetnek a további leértékelődésre, Magyarország politikai fejleményei pedig további veszélyforrást jelentenek. Az elemző szerint csak 2012 második felében tapasztalhatjuk majd a gazdaság fellendülésének első jeleit, és ez a KKE-régió fő devizáinak erősödését is magával hozza majd akkor.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041338

  Ki van jelen

  Oldalainkat 141 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME