Belföld

Belföldi hírek

Magyar bankokat vett leminősítési felülvizsgálat alá a Moody's

bankMagyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá kedden a Moody's Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálatok hét magyar bankot érintenek; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került.
    A Moody's leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.
    A hitelminősítő az indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat. Mivel a devizaalapú hitelek az ingatlanhitel-kinnlevőség 70 százalékát teszik ki, a Moody's véleménye szerint a végtörlesztést lehetővé tévő törvény valószínűleg veszteségeket fog okozni a bankoknak, és tőkehelyzetükre is hatással lesz - áll az elemzésben.
    A hitelminősítő saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyi veszteséget is okozhat a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájában, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.
    A végtörlesztési törvény várható hatásaival a múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott. E cég  becslése szerint ha a magyar devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.
    A Fitch múlt heti elemzése szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.
    Mindemellett az intézkedés a Fitch Ratings szerint "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.
    A Moody's Investors Service a banki felülvizsgálatok kedd esti bejelentéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor "erősen bizonytalannak" nevezte a végtörlesztési lehetőséggel élő devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem lesz képes, vagy nem akar majd csatlakozni a programhoz. A végtörlesztés ugyanis függ attól, hogy a "feszített" pénzügyi helyzetben lévő hitelesek tudnak-e elégséges készpénz-megtakarítást mozgósítani, vagy olyan bankokat találni, amelyek hajlandók forintalapú refinanszírozást nyújtani. Emellett a forintalapú hitelek átlagos kamata jóval magasabb a devizaalapú hitelekénél - áll a Moody's elemzésében.
    A hitelminősítő megfogalmazása szerint a végtörlesztési jogszabály "komoly mértékű elmozdulást jelent a szerződési törvényesség elveitől". Ez - valamint a tavaly óta meghozott egyéb kormányzati intézkedések, köztük a bankokra kivetett különadó, és a hátralékos jelzálogadósok hitelfedezeti ingatlanainak visszabirtoklását továbbra is korlátozó előírások - fokozzák a hitelintézetekre nehezedő nyomást, és mind bizonytalanabbá teszik a magyar bankok rendszerszintű támogatásának valószínűségét - áll a Moody's elemzésében.
    Ez utóbbival kapcsolatban a cég kifejti, hogy a magyar bankrendszer mintegy 80 százalékát külföldi bankok birtokolják. Egyes anyabankok számára a magyarországi tevékenység szélesebb körű, közép- és kelet-európai hálózat részét képezi, amelyből eredményük egy bizonyos hányada származik.
    A Moody's nem számít arra, hogy az általa besorolásokkal ellátott magyarországi bankok külföldi tulajdonos bankjai "azonnal módosítanák" elkötelezettségüket Magyarország mellett. A hitelminősítő szerint azonban ezeknek a bankoknak a stratégiai prioritásaira, valamint költség-haszon meggondolásaira egyre inkább hatást gyakorolnak a kormány olyan döntései, amelyek bonyolultabbá, és a külföldi befektetők számára kevésbé vonzóvá teszik a magyarországi üzleti környezetet - áll a banki felülvizsgálatok bejelentéséhez fűzött elemzésben.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041438

  Ki van jelen

  Oldalainkat 96 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME