Belföld

Belföldi hírek

Helyettes államtitkári fizetés, üzemanyagkártya és mobiltelefon járna az országgyűlési képviselőknek

parlamentA helyettes államtitkárokéval megegyező összegű - jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint - tiszteletdíjat kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának jogosultak jövő szeptembertől a parlamenti képviselők a javadalmazási szabályok átalakításának fideszes tervezete szerint. Választókerületi pótlék helyett üzemanyagkártyát kapnának a honatyák, a budapesti lakóhellyel nem rendelkezők lakhatásáról az Országgyűlés Hivatala gondoskodna. 

A kedden az MTI birtokába került dokumentum szerint a koncepció célja, hogy átlátható javadalmazási rendszert hozzon létre, kizárja a visszaéléseket, és méltó munkakörülményeket teremtsen a parlamenti képviselőknek.
    Egyszerűsödne a képviselők javadalmazása. Mint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban bejelentette: a jelenleg tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból álló javadalmazás helyett a honatyák a helyettes államtitkárokéval megegyező illetményt kapnának. Csökkenne azoknak a tisztségeknek a száma, amelyek után magasabb juttatást vehet fel egy képviselő: a frakcióvezetők és helyetteseik tiszteletdíjon felüli díjazásáról a jövőben a képviselőcsoportok dönthetnének, és úgy is határozhatnának, hogy nem adnak többletjuttatást vezetőiknek.
    A parlament alelnökei legfeljebb miniszteri illetményt kaphatnának, míg a jegyzők és a bizottsági elnökök államtitkári díjazásnak megfelelő összeget. A kormányfőnek, a minisztereknek, az államtitkároknak, a kormánybiztosoknak, a kormánymegbízottaknak, a miniszterelnöki biztosoknak és megbízottaknak, valamint a miniszteri biztosoknak, ha egyben képviselők is, választaniuk kellene, hogy a kormányzati tisztségük után járó vagy a képviselői fizetésüket veszik-e fel.
    A tervezet értelmében - a jelenleg a választókerületük fővárostól való távolsága alapján meghatározott pótlék helyett - a honatyák üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak. A budapesti képviselők havi 2000 kilométer megtételéhez elegendő üzemanyagra jogosító kártyát kapnának. Vidéki képviselőknél a felhasználható üzemanyag mennyiségét az határozná meg, hogy választókerületük központja milyen távol van a fővárostól. Száz kilométeres távolságig 2500, 101 és 150 kilométer közötti távolság esetén 3000, 151 és 200 kilométer közötti távolság esetén 3500 kilométerre elegendő üzemanyag járna a képviselőknek. Azok, akiknek a választókerületi központja 201 és 250 kilométer közötti távolságra fekszik Budapesttől, havonta 4000 kilométert tehetnének meg ingyen, 251 és 300 kilométer közötti távolságnál 4500 kilométerre elegendő üzemanyag járna a politikusoknak, míg a legtöbbet, 5000 kilométerre elegendő üzemanyagot azok kapnák, akik olyan választókerületből jutottak a parlamentbe, amelynek székhelye több mint 300 kilométerre van Budapesttől.
    Az üzemanyagkártya szolgáltatóját közbeszerzési eljárással választanák ki, a kártya névre szóló volna, és csak egy gépkocsival vehetnék igénybe. Nem kaphatna üzemanyagkártyát az a képviselő, aki egyéb tisztségéből adódóan hivatali gépkocsi használatára jogosult.
    Változnának a lakhatási támogatás szabályai is. Azok a képviselők, akik nem rendelkeznek fővárosi lakóingatlannal, és közeli hozzátartozójuk sem, az Országgyűlés Hivatala által biztosított szállásra (hotelszobára, lakásbérletre vagy lakáshasználatra) lennének jogosultak.
    A fideszes koncepció szerint a képviselők a jelenlegi egy személyi munkatárs helyett egy politikai tanácsadót és két ügykezelőt alkalmazhatnának, akiknek a munkavégzéshez szükséges irodahelyiséget és annak felszerelését a képviselő választókerületének székhelye szerint illetékes önkormányzat - országos listán megválasztottaknál az Országgyűlés Hivatala - biztosítaná. Az ügykezelők egyikét ugyancsak a választókerület székhelye szerinti önkormányzatnak kellene fizetnie.
    Emellett az összes képviselő mobiltelefon-költségét megtérítenék havonta a minimálbér 30 százalékáig, valamint a készülékeket is az Országgyűlés Hivatala adná.
    A volt országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályok úgy módosulnának, hogy azok, akiknek megszűnt a mandátumuk, tiszteletdíjuk előző három havi átlagának megfelelő ellátásra volnának jogosult három hónapig. A távozó képviselők eddig tiszteletdíjuk féléves összegére tarthattak igényt.
    A dokumentum úgy számol, hogy ha a vonatkozó törvényjavaslatot - amely képviselői önálló indítványként kerül a Ház elé - még az őszi ülésszakon elfogadja a parlament, az új szabályok 2012. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. Az Országgyűlés elnökének tiszteletdíjáról és juttatásairól továbbra is külön törvény rendelkezne.
    Lázár János Fidesz-frakcióvezető szeptember 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041328

  Ki van jelen

  Oldalainkat 169 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME