Belföld

Belföldi hírek

Toroczkait jogerősen elítélték

 

A gyülekezési szabadság megsértésének vétségében mondta ki bűnösnek jogerősen Toroczkai Lászlót a két évvel ezelőtti melegfelvonulással összefüggésben hétfőn kihirdetett másodfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az elsőfokú ítélet szerint a magát nemzeti radikális szervezetnek minősítő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője 2009 augusztusában az interneten közzétett, Ismét szükség lesz a puskaporra című írásában a néhány nappal későbbi budapesti melegfelvonulás erőszakkal történő megakadályozására hívott fel.
    Toroczkai az eljárás során ártatlanságát hangoztatta, ám az elsőfokú bíróság ez év márciusában megállapította bűnösségét a gyülekezési szabadság megsértésének előkészülete vétségében, és büntetés kiszabása nélkül két év próbára bocsátotta. A védő felmentésért fellebbezett, az ügyész súlyosításért, pénzbüntetés kiszabásáért, ám a másodfokú bíróság hétfőn a fellebbezéseket elutasítva jogerőre emelte az elsőfokú döntést.
    Az eljárás során vádlott és védője egyaránt hivatkozott arra, hogy helytelenül értelmezték az inkriminált írásból kiragadott részleteket. A szerző nem erőszakra buzdított, szándéka csupán az volt, hogy az érintettek "érveik ütköztetése céljából találkozzanak". A védő szerint lehetnek a szövegben félreérthető részletek, amelyeket ha valaki nagyon akarja, félre is érthet, de semmilyen konkrét erőszakos cselekményre nem hívott fel védence. A vitatott cikket inkább Toroczkai László "írói munkásságának" részeként kell kezelni.
    Toroczkai az elsőfokú büntetőperben tagadta az erőszakos cselekményre való felhívás szándékát, azt hangoztatva, hogy pusztán retorikai elemeket használt, "törvényes keretek közötti ellenállásra" buzdított. Írásának közzétételét többek között azzal magyarázta, hogy "egy egészséges társadalomban nem lehetne ilyen beteg állatoknak ilyen felvonulást tartani". Ekkor az elsőfokú bíró figyelmeztette a vádlottat, hogy ne használjon ilyen szavakat.
    Az ügyvéd az eljárás során hivatkozott arra is, hogy védence büntetlen előéletű, a két évvel ezelőtti melegfelvonulás óta pedig sem Toroczkai, sem mások részéről nem érte atrocitás ezt a rendezvényt, így már maga az eljárás lefolytatása elérte a kívánt célt, és az ügyészség által a súlyosítás mellett felhozott általános megelőzés is szükségtelenné vált.
    Az FB ellentétes irányú fellebbezéseket elutasító, az elsőfokú ítéletet hétfőn jogerőre emelő másodfokú határozatának szóbeli indoklásában a cikk értelmezése kapcsán arra hívta fel a figyelmet: nem elsősorban az számít, hogy írója mire gondolt, miközben írta, hanem, hogy az olvasókban milyen hatást vált ki, mire indítja őket. Továbbá a bíróság kifejtette azt is, hogy a szöveg tartalmát egészében kell megítélni, majd a szóbeli indoklásban idézett néhány "erősebb kifejezést", amelyek szerint "elő kell vennünk harcosabb énünket", "nem nézzük ölbe tett kézzel".
    A másodfokú bíróság szerint az efféle megfogalmazásokból egyértelmű, hogy a vádlotti védekezéssel ellentétben erőszakra felhívásról van szó, nem pedig szóbeli érvek ütköztetéséről, így pedig a bűncselekmény elkövetése megállapítható. A bíróság hozzáfűzte: az, hogy az elkövető ismert személy, a büntetéskiszabás során értékelendő, hiszen emiatt nagyobb lehet a cikk hatása, és így a cselekmény társadalomra veszélyessége.
    Összességében a bíróság hibátlannak nevezte az elsőfokú ítéletet, és helybenhagyta a két év próbára bocsátást, ami a megrovás után a legenyhébb intézkedés, és annyit tesz, hogy a bíróság ebben az ügyben csak akkor szab ki joghátrányt, ha Toroczkai a jogerős ítélet kihirdetésétől kezdődő kétéves próbaidő alatt újabb bűncselekményt követ el.
    A nemzeti radikális utcai megmozdulásokon évek óta gyakran szereplő Toroczkai neve többek között azáltal vált országszerte ismertté, hogy 2006 őszén a fővárosban és több vidéki nagyvárosban, például Debrecenben és Nyíregyházán szónokolt a Gyurcsány-kormány távozását követelve.
    Toroczkait a BRFK évekkel ezelőtt 10 milliós kártérítésre perelte be, mert álláspontja szerint ő is felelős az MTV székházának öt évvel ezelőtti ostrománál a rendőrségi eszközökben okozott károkért. Toroczkai 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren felszólította a demonstrálókat: vonuljanak át a Szabadság térre, hogy elérjék Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatti lemondását követelő petíciójuk köztévében történő beolvasását.
    A Fővárosi Ítélőtábla idén januárban másodfokon jogerősen kimondta, hogy Toroczkai felelős a bekövetkezett károkért, a kártérítés összegét egy újabb eljárásban kell vizsgálni. A tábla szóbeli indokolásában akkor leszögezte: megengedhetetlen, hogy egy spontán, előre be nem jelentett demonstráció szervezőjét "a felelőtlenség ernyője védje", éppen azokban az esetekben, amikor a hatóságoknak alig van módjuk, idejük felkészülni a rendezvénnyel kapcsolatos feladataik ellátására.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040760

  Ki van jelen

  Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME