Belföld

Belföldi hírek

Megkezdődött a népszámlálás

kshMegkezdődött a népszámlálás, mától október 16-ig interneten is kitölthetőek a lakás- és személyi kérdőívek, számlálóbiztosok is járják az országot.

Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője az MTI-nek korábban elmondta,   borítékokat csak azokra a címekre kézbesítettek, amelyek egyértelműek voltak, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható volt a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is.
Tájékoztatása szerint a hónap végéig tartó népszámláláson a bevallás anonim, ezért minden címre csak egy borítékot dobtak be, a benne lévő kérdőívet ki is lehet tölteni, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a címre néhány napon belül visszatérő számlálóbiztosnak.
A borítékon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról a felkeresett címen lakók.
Internetes adatközlésre október 16-ig van lehetőség a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján.
Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe. Hagyományos kitöltés esetén időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel, azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhetnek egy időpontot a számlálóbiztossal a válaszadásra. Arra is van lehetőség, hogy személyes találkozón azonnal kitöltik a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat; ha úgy döntenek, hogy maguk töltik ki a lapokat, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak.
Az adatok közlésekor mindig "az adott eszmei időpont" alapján, azaz idén az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki például ez után az időpont után született vagy halt meg, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1-je után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem.
A mintegy 40 ezer számlálóbiztos átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak ilyennek, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak.

Két népszámlálás között úgynevezett továbbvezetéssel követik nyomon évről évre az ország lélekszámát, így lehetnek az adatok lehetőség szerint a leginkább naprakészek - mondta Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.Mint közölte, eszmei időpontnak azt a dátumot nevezik, amelyikhez köthető egy népszámlálás, ez a legutóbb 2001. február 1-je volt Magyarországon. Az akkor felvett adatokat úgy lehetett aktualizálni, hogy a 2001. február 1-jei népességszámot első lépésként visszavezették 2001. január 1-jére, majd a teljes év (12 hónap) születési, halálozási és nemzetközi vándorlási egyenlegét figyelembe véve határozták meg a következő év január 1-jei népességszámot. Ezt a műveletet két népszámlálás között minden évben elvégzik, ezt hívják szaknyelven továbbvezetésnek - magyarázta.
A szóvivő hozzátette, hogy a továbbvezetés számszerű eredményeit az önkormányzatok által szolgáltatott adatokból nyerik, ugyanis a települések anyakönyvvezetőinek hetente kell jelenteniük a születési, házassági és halálozási lapokkal a népességszám alakulását. Az anyakönyvvezetőktől válási, bejegyzett élettársi lapokat is kap a KSH heti rendszerességgel, de ezek a házassággal együtt a népesség számát nem befolyásolják, csak annak családi állapot szerinti összetételét. A KSH által összeállított statisztikai lapokat (élveszületési, halálozási lap) egy példányban kitöltik és továbbküldik. Az érintettek az anyakönyvezéssel kapcsolatos okmányokat megkapják, a statisztikai lapot viszont nem.
Virágh Eszter rámutatott arra: az utóbbi két évtizedben Magyarországon a nemzetközi vándorlás egyenlege tartósan és erőteljesen pozitív volt, tehát jóval többen jöttek ide, mint ahányan távoztak. Ez kedvező tendenciának nevezhető a természetes népmozgalom, azaz a születések és a halálozások különbözetének negatív alakulása miatt. A születések száma ugyanis csaknem 15 éve 100.000 alatt van évről évre Magyarországon, míg a halálozások száma tartósan 130.000 feletti.
Összehasonlításként elmondta, hogy 1953-1954-ben volt a születésszám a csúcson, akkor 223 ezer gyermek született egy év alatt, 1959-re pedig már 151 ezerre csökkent a születések száma. Kiemelte: amikor majd ez a korosztály hamarosan nyugdíjba vonul, a helyébe kerülő jóval kisebb, éves szinten mintegy 100.000 fősre tehető populáció nem tudja őket pótolni. Ezáltal a kereső-eltartott arány nagy mértékben rosszabbodik. Amikor pedig ez a nagy létszámú nemzedék a legmagasabb halálozási rátájú életkorba lép, akkor a demográfiai csökkenés minden bizonnyal felgyorsul - tette hozzá.
Elmondása szerint a külföldi állampolgárságú bevándorlók száma 1995-ben 14 ezer, 2000-ben 20 ezer, 2005-ben és 2009-ben egyaránt 25.582, 2010-ben pedig 23.884 volt, míg a kivándorlás ugyanezekben az években 2400, 2200, 3300, 5600, illetve 6047 volt. Ezek a számadatok is jól mutatják a nemzetközi vándorlás egyenlegének pozitív tendenciáját.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041373

  Ki van jelen

  Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME