Belföld

Belföldi hírek

A magyar-szlovák megbékélésnek nincs alternatívája

Balogh Csaba, új pozsonyi magyar nagykövetnek meggyőződése, hogy a magyar-szlovák megbékélésnek, kiegyezésnek nincs alternatívája. "Azt gondolom, remélhető az elmozdulás. Ha a kapcsolatrendszert stratégiai szempontból nézzük, egyértelmű, hogy a megbékélésnek, a kiegyezésnek nincs alternatívája" - állítja a nagykövet abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.
"Mind Magyarország, mind Szlovákia számára fontos a rendezés kérdése. Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig elképzelhetetlen az erős magyar–szlovák együttműködés nélkül. A magyar kormánynak ez egyértelmű célkitűzése. Hiszek abban, hogy előrelépést érhetünk el..." - fejtette ki a diplomata, aki alig tíz napja adta át megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák államfőnek.
Balogh Csaba úgy véli: nagy gond, hogy a két társadalom nem sokat tud egymásról. "Különösen a szlovák társadalomban meglehetősen hiányos és fals kép alakult ki a magyarokról, Magyarországról. De, be kell vallanunk, Magyarországon is keveset tudunk a mai szlovák társadalomról" - jegyezte meg.
A szlovákiai magyarsággal kapcsolatban meggyőződése, "hogy a szlovákiai magyarság útja a közös érdekérvényesítés. Az itteni magyar politikusok és a magyar politikai vezetés számára is egyértelmű - a jelenlegi megosztottság nem használ a közösségnek" - mondta a diplomata.
A magyar kormánynak a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjához (MKP), illetve a kormánykoalíciós Híd magyar-szlovák párthoz való viszonyulásáról elmondta, hogy "a magyar kormány álláspontja világos, s ezt az álláspontot meggyőződéssel tudom képviselni: az MKP a felvidéki magyar közösség érdekeinek a hiteles képviselője. A szlovákiai magyarság politikai megosztása sem stratégiai, sem taktikai szempontból nem volt szerencsés lépés, már középtávon is a parlamentbe való bekerülést sodorhatja veszélybe mindkét párt esetében. Az etnikailag vegyes párt létrehozása és működése egy olyan előzmények nélküli kísérlet, amelynek a közösség identitásának megőrzésére gyakorolt hatásait nem érezzük."
A Híddal kapcsolatban a magyar nagykövet hozzátette: "a jó szándékot, s azt, hogy a párt képviselni kívánja ezeket az (magyar) ügyeket, nem vitatom, de a gyakorlat azt mutatja: a magyar közösség számára fontos kérdésekben nehezen tudja keresztülvinni elképzeléseit."
Ami Budapest és Pozsony államközi viszonyát illeti, Balogh Csaba kifejtette: "azt gondolom, a (szlovák) kormánykoalíció pártjai alapvetően érdekeltek a viszonyrendezésben, csak minden bizonnyal a rendezés alatt magyar és szlovák oldalon is mást értünk. Mi a felvidéki magyar közösség sorsának, helyzetének a rendezését, a jogegyenlőség megteremtését értjük a viszonyrendezés alatt, de nem biztos, hogy szlovák részről épp ezt értik alatta."

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041450

  Ki van jelen

  Oldalainkat 139 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME