Belföld

Belföldi hírek

Újra szarvasgomba-vadászat Szilvásváradon

gombaÚjra szarvasgomba-vadászatot rendeznek, ezúttal október 8-án Szilvásváradon speciálisan idomított kutyák részvételével - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény médiareferense. Az országos megmérettetés keretében a benevezett kutyáknak 10 perc alatt kell megtalálniuk az öt földbe rejtett szarvasgombát. A győztes az a kutya, illetve gazdája lesz, aki a legrövidebb idő alatt a legtöbb gombát találja meg - közölte Cserháti Gabriella.
A versenyre kilátogatók az izgalmas szarvasgomba-vadászat mellett szarvasgomba felhasználásával készült ételeket is kóstolhatnak - tette hozzá.
Mint elmondta: a Bükk erdőségeinek egyik legnépszerűbb és legkülönlegesebb fűszere a szarvasgomba, amelynek szezonja június közepétől február végéig tart.
A legendák övezte gomba a föld alatt él, szimbiózisban a nemes fákkal, azok gyökeréhez kapcsolódva.
Az összetett ízű ritkaságot nehéz megtalálni, furcsa, környezetével egybeolvadó külseje miatt, és azért, mert az ember számára nem látható helyen, vagyis a föld alatt terem. Régebben sertésekkel keresték, manapság inkább idomított kutyákat alkalmaznak erre a feladatra.
Ritkasága is közrejátszik abban, hogy az ínyenceknek igen borsos árat kell fizetniük élvezetéért, kilónkénti ára fajtától függően 10 ezer és 500 ezer forint között mozog. Szerencsére igen kis mennyiség is elegendő belőle az ételek ízesítéséhez; frissen vékonyra szeletelve, vagy reszelve a legjobb fogyasztani. A levegőn azonban gyorsan elveszíti aromáját, ezért tartósítására konyakot és olajat használnak.
A szarvasgomba-vadászat során igen fontos a kutya és gazdája közötti összhang, a vadász folyamatosan biztatja a keresés során a kutyát, és ismernie kell az állat gesztusait is.
Az olyan csapadékszegény években, mint az idei, a gombák igen mélyre húzódnak, így a kutyáknak akár több mint 10 centiméteres mélységben kell megtalálniuk a terményt, amelyet a gazda megfelelő célszerszámmal emel ki a földből.
A reggel 8 órai kezdést követően az eredményhirdetésre a tervek szerint délután fél háromkor kerül sor, majd az étkezés mellett a látogatók megkóstolhatják az Egri Borvidéki Borászválogatott borait és a Bükki Sajtmanufaktúra termékeit is - mondta Cserháti Gabriella.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041374

  Ki van jelen

  Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME