Belföld

Belföldi hírek

Az új technológiák növelik az ezüst iránti keresletet

Bár a gazdasági nehézségek miatt lejtmenetre került az ezüst ára, nemrégiben még tíz éves csúcson volt a felhasználás bővülése miatt, amit a technológiai fejlődés generált.

A Magyar Aranypiac Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejti, hogy a kereslet további bővülésének mértékét az alkalmazások elterjedése fogja meghatározni. Az új technológiákban gyakran csak nagyon kicsi mennyiségű ezüstre van szükség az egyes termékek előállításához, de a kis mennyiséget a tömeggyártás ellensúlyozza.
Az ezüst új alkalmazási területe például - az antibakteriális hatás miatt - az egészségügy és a háztartási fertőtlenítés. A nanoezüst egészségügyi alkalmazása a kötszerektől, a krémeken át, az orvosi eszközökig terjed, miután a nanorészecskék bizonyítottan több száz baktériumfajtát képesek elpusztítani néhány perc alatt. Időközben  megjelentek az ezüst ionjai már az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar, a textilipar és más számos területen is. A nanoezüsttel impregnált textíliák vagy cipőbélések képesek például semlegesíteni a kellemetlen szagok keletkezését, ami szintén az antibakteriális hatás következménye.
Az ezüst hő- és áramvezető képessége az elektronikai alkalmazásokban érvényesülhet, miután ez a nemesfém a világító diódák, a LED-lámpákban lévő elektróda alapanyagát alkotják. A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Unió szabályozásának megfelelően fokozatosan a LED-lámpák váltják fel a hagyományos izzókat.
Az ezüst iránt a napelemeket előállító iparág is jelentős igényt támaszt. A szolár modulok messze többsége nem jön ki ezüst nélkül, még ha a gyártók igyekeznek is a növekvő nyersanyagár miatt csökkenteni a napelemekben az ezüst arányát.
Jelentős növekedési lehetőséget jelent az ezüsteladásokban az RFID (Radio Frequency Identification) technológia is, amelynek lényege, hogy egy címke méretű apró chipről adatokat olvasnak ki   egy antenna segítségével és így azonosítják a terméket a chip felszereléséről a vásárlóig.

 

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040688

  Ki van jelen

  Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME