Belföld

Belföldi hírek

Járai: óriási a kockázata, ha az állampolgárok egy másik állam devizájában adósodnak el

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, aki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mostani elnöke előtt volt a jegybank első számú vezetője, úgy véli: rendkívül kockázatos, ha egy ország állampolgárai egy másik állam devizájában adósodnak el. Járai Zsigmond pénteki budapesti sajtótájékoztatóján egy kérdésre kiemelte: "úgy gondolom, rendkívül egészségtelen és óriási kockázatokat hordoz egy ország számára, ha állampolgárai egy másik ország devizájában adósodnak el. Azt kell mondanom, ez megengedhetetlen."
Arra a kérdésre, hogy Simor András legutóbbi bejelentése szerint a jegybank az ország devizatartalékainak terhére kész a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani, kijelentette: ezek a tartalékok az ország devizatartalékai, a felhasználásáról a kormánnyal közösen kell döntenie a jegybanknak.
" A devizatartalékok optimális szintjéről az MNB-nek van  joga dönteni"- mondta, hozzáfűzve,  ebben a kérdésben nem akar állást foglalni.
Járai Zsigmond emlékeztetett arra: jegybanki elnöksége alatt számtalanszor felhívták az akkori kormány figyelmét, sőt, személy szerint a pénzügyminiszter figyelmét is arra, hogy ez a folyamat milyen kockázatokat rejt magába.
Elmondta: működött akkoriban egy úgynevezett pénzügyi stabilitási tanács, amelyben a Pénzügyminisztérium, a bankfelügyelet és a jegybank vezető beosztású szakértői tevékenykedtek. Ebben a testületben Auth Henrik, az MNB akkori alelnöke rendszeresen rámutatott a veszélyekre, bemutatta a svájci jegybank akkori elnökének ezzel kapcsolatos levelét. Az MNB pedig 2004 óta folyamatosan, félévente a jegybank pénzügyi stabilitási jelentésében figyelmeztetett a devizahitelezés óriási veszélyére.
Kiemelte: "a stabilitási tanácsban nem talált meghallgatásra ez a veszély" hozzátéve, "én azt gondolom, hogy egyrészt azért nem, mert ezeknek az uraknak egy része nem is értette - intellektuálisan - ezt a problémát, vagy valószínű, nem is akarta érteni".  
Járai Zsigmond rámutatott: a devizahitelezés volt akkoriban az a kulcs, amivel fel lehetett pörgetni a gazdaság növekedését. Úgy ítélte meg: 2004-2005-2006-ban-ban és talán még 2007-ben is, egyfajta mesterséges növekedést lehetett generálni az olcsónak hitt devizahitelek "kinyomásával". Így a GDP növekedése magasabb volt a reálisnál, mivel a lakosság a devizahitelekből lakásokat vett, és ez felpörgette a GDP-t - elemezte.
Elmondta: az akkori bankvezetők sem akarták megérteni a kockázatokat, csupán egy-két bankvezető ismerte fel a veszélyt.
"Egyetlen egy bankról tudok, amelyik nem hitelezett devizában, a vezetője elmondta, ők egy nemzetközi bank, ők már sok országban megégették magukat, ő nem ad hitelt más ország valutájában" - emlékezett Járai Zsigmond. Más banki vezetők úgy vélték, azzal érveltek, a többi bank is ad devizahitelt, így ők is csinálják, ez nem jelent kockázatot - emlékeztetett a volt jegybanki elnök. Elmondta: utólag nem tudja, tényleg nem értették meg a kockázatokat, vagy a nagyobb nyereség reményében úgy tettek, mintha nem értették volna a folyamatot.
Az MNB figyelmeztetésére a bankszövetségtől is mindig az volt a válasz, ez nem jelent valódi kockázatot - fűzte hozzá.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041449

  Ki van jelen

  Oldalainkat 135 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME