Belföld

Belföldi hírek

A válságra nem a munkavállalói jogok csökkentésével kell válaszolni

A gazdasági válságra nem lehet az a válasz, hogy csökkentik a munkavállalói jogokat, mert e nélkül nem lesz fenntartható az átmenet - mondta Elisabeth Schroedter európai parlamenti képviselő (Zöldek/ az Európai Szabad Szövetség) csütörtökön Budapesten az "Ökopolitika és munkavállalói jogok a XXI. században" című konferencián. Az Ökopolisz Alapítvány konferenciáján - amelyet a Lehet Más a Politika (LMP) is támogat - Elisabeth Schroedter hangsúlyozta: a hosszú távú keretfeltételeket úgy kell kialakítani, hogy a befektetések zöld munkahelyekbe áramoljanak.
Elmondta: nemcsak a megújuló energiát termelő iparágakban, hanem a tradicionális szektorokban (például: acélipar) is lehet zöld munkahelyeket kialakítani, mert szerinte minden olyan munkahely zöld, amely hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.
Elisabeth Schroedter kifejtette: az energiahatékonyság növelése, és a megújuló energiaforrások használatának növelése a vállalkozások versenyképességének javulását is segíti. A Greenpeace becslésére hivatkozva hozzáfűzte: Európában mintegy 8 millió zöld munkahely jöhet létre.
A képviselő szerint a munkaerő-piaci rugalmas biztonság eléréséhez erős szociális partnerségre, a munkaadói és munkavállalói oldal egyeztetésére van szükség.
Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke elmondta: 1992-93 óta nem változott jelentősen a foglalkoztatási ráta Magyarországon, és mivel a foglalkoztatottak közel háromnegyede mikro-, kis vagy közepes vállalkozásnál dolgozik, "tömegeket nem tud megmozgatni" a zöld munkahelyek megteremtése az országban.
Kifejtette: kínálati szempontból még rosszabb a munkaerő-piaci helyzet, 800.000-egymillió olyan ember van, aki "foglalkoztathatatlan", mert vagy a képzettség szempontjából, vagy mentális tekintetben nem alkalmas a munkavégzésre.
Az MSZOSZ elnöke szerint hibás az a megközelítés, hogy rugalmasság alatt az egyes munkavállalók rugalmasságát, nem pedig az egész munkaerőpiac rugalmasságát értik.
Hangsúlyozta azt is, hogy el van hanyagolva a lokális gazdaság, a helyi közösségek, pedig a zöld, és a gazdasági szükségszerűségeket egyaránt figyelembe vevő gazdasághoz ez elengedhetetlen. Az európai és a hazai elhelyezkedési lehetőségek mellett lokális munkaerőpiacban kevésbé gondolkoznak Magyarországon - mondta Pataky Péter, hozzáfűzve, hogy a szociális gazdaság nagy felvevő piaca lenne a képzettség nélküli munkaerőnek, de ezt nem segítik megfelelő intézkedésekkel. Aggasztó folyamatnak nevezte, hogy a fiatal munkaerő mobilitása inkább Európán belüli mobilitást jelent, és nem Magyarországon keresnek munkát.
A jelenlegi munkaerő-piaci problémákra nem az olcsó és kiszolgáltatott munkaerő, hanem a kutatás-fejlesztés, az új technológiák, a képzés, az emberi tőkébe való befektetés az igazi válasz - vélekedett az MSZOSZ elnöke.
Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet vezető kutatója előadásában elmondta: a korábbi növekedési modell tarthatatlanná vált, ezt meg kell újítani, és ennek egyik dimenziója a zöld átmenet. A magyar kormány "mélységesen félreértette", hogy mi zajlik a világban, azok az eszközök és politikák, amelyek folyamatban vannak, épp az ellenkező irányba mennek - vélekedett.
A "kiszolgáltatott, jogfosztott" munkavállalók nem jelentik a versenyképesség kulcsát, új munkahelyekre van szükség, növelni kell a foglalkoztatottságot. Szociális párbeszéd, képzett munkaerő lenne szükséges, illetve a munkaerő-piaci átmenetek sikerességére kell hangsúlyt fektetni, a képzésre és átképzésre, hogy a munkanélküliség egyben lehetőséget is jelentsen - mondta Galgóczi Béla.
A vezető kutató szerint a jelenlegi magyarországi környezet nem segít abban, hogy az ország megfeleljen a kihívásoknak.
Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselője, és az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának tagja az MTI-nek elmondta: a világgazdaság és a magyar gazdaság helyzete is azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évre jellemző neoliberális fejlődési modell kudarcot vallott, ezért rendszerszintű modellváltásra van szükség. Ennek egyik központi eleme az új munkaerő politika, amelynek egyik tartópillére a munkavállalói jogok, a munkavállalói biztonság, amelynek megerősítése vezethet előre.
Hangsúlyozta, hogy a minőségi, magas hozzáadott értékű termelésre való átállás az, amely a XXI. századi gazdaság alapjait kell hogy adja. "Ehhez képest azt látjuk, hogy a magyar kormány gyakorlatilag légkalapáccsal esett neki a munkavállalói jogoknak" - mondta Scheiring Gábor.
Kifejtette: a zöld fordulat arra épül, hogy a helyi gazdasági termelést kell megerősíteni, nem pedig a globális pénzügyi függőséget. A zöld iparágak jellemzően magas hozzáadott értéket képviselnek, példaként említette a megújuló energiát és a fenntartható mezőgazdaságot. Utóbbi kapcsán kiemelte: nem tucatáruk, alacsony minőségű élelmiszerek előállítására kell szakosodni, hanem szövetkezeti formában ráállni a munkaerőigényesebb zöldség- és gyümölcstermesztésre.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041305

  Ki van jelen

  Oldalainkat 99 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME