Belföld

Belföldi hírek

Varga Mihály: két-három bank eltűnése nem lenne tragédia

A devizahitelesek problémájának megoldása a bankokra nézve kockázattal jár, de még elviselhető terhet jelent. Ezzel együtt a kormány nem tart attól, hogy kivonulnának a bankok az országból, de ha két-három bank eltűnne a magyar piacról az még nem volna olyan nagy tragédia" - mondta Varga Mihály a miniszterelnökséget vezető államtitkár, a csütörtökön megjelent Heti Válasznak adott interjújában. Varga Mihály szerint a pénzintézetek előbb-utóbb előállnak azokkal a termékekkel, amely a devizahitelek rendezését teszik lehetővé úgy, hogy közben ne veszítsenek ügyfeleket sem. Úgy fogalmazott: a bankok tisztában vannak azzal, hogy helytelenül jártak el, amikor rátukmálták ügyfeleikre a devizahiteleket". Mondjuk ki nyíltan: egyszerű profitérdekből becsapták a magyar embereket".
Ugyanakkor hangsúlyozta: a devizahitelek elterjedését épp a kormány tette lehetővé. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy például Lengyelországban a pénzügyminisztérium az ottani felügyelettel és a monetáris hatósággal közösen fellépett a devizahitelek elterjedése ellen. Ennek eredményeképp ott a teljes lakossági hitelállomány csupán hat százalékát teszik ki a devizaalapú hitelek, míg Magyarországon ugyanez az arány negyven százalék.
Arról, hogy ki a felelős a devizahitelek tömeges elterjedésért kifejtette: a devizaalapú jelzáloghitelezés az első Orbán kormány utáni évben 2003-ban indult, majd 2004-től futott fel igazán. Így véleménye szerint a 2004-2008 közötti időszakot lenne érdemes vizsgálni országgyűlési bizottsági szinten.
Varga Mihály elmondta: korábban is sejtette, hogy az árfolyamkockázat kezelése nem lesz könnyű feladat, de számára is csak 2008-ban, a válság kirobbanásakor lett nyilvánvaló, hogy "ebből óriási baj lehet". Kormányra kerülésükkor pedig azzal szembesültek, hogy a devizaadósok egymás után vesztik el a fedelet a fejük fölül. Ennek a helyzetnek a kezelésére elsőként bevezették a kilakoltatási moratóriumot, majd hónapokon át tartó tárgyalások eredményeként bevezették a 180 forintos árfolyamgátat, amely azoknak nyújt segítséget, akik még tudják törleszteni a hitelüket, de a többletterheket már nem tudták vállalni. Mellettük viszont több mint 100 ezer adósnak már 90 napon túli fizetési késedelme van, az ő ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja majd meg. Ócsán pedig a fizetésképtelen devizahiteleseknek építenek szociális bérlakásokat sorolta az államtitkár.
Mint hangsúlyozta: már látszik, hogy hiába csökkentik az államadósságot, az ország kockázat addig nem fog mérséklődni, amíg fennáll Magyarország óriási devizakitettsége. Ezért kell hozzányúlni a devizában felvett magánadósságok problémájához is - tette hozzá.
Az egykori pénzügyminisztertől az interjúban megkérdezték azt is, vállalna-e jegybankelnökséget Simor András mandátumának lejárta után, de azt felelte sem ilyen jellegű felkérése, sem szándéka nincsen.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041336

  Ki van jelen

  Oldalainkat 154 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME