Belföld

Belföldi hírek

A jövő tanévben sem emelkedne a tankönyvek maximált ára

A jövő tanévben sem emelkednének az egyes tankönyvi kategóriákra vonatkozó árkorlátok a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) rendeletmódosításának tervezete szerint. A kormany.hu oldalon közzétett javaslat, amelynek véleményezési határideje szeptember 26-a, rögzíti, hogy a kormány az energiaárakhoz hasonlóan - döntően az árkorlát szinten tartásával - megakadályozza a tankönyvárak emelkedését, ezáltal az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok anyagi terheinek növekedését. A közoktatási tankönyvek maximált ára a családokra és a költségvetésre "költségkímélő hatást fejt ki", ugyanakkor a kiadókat takarékosságra, a hatékonyság növelésére ösztönzi - olvasható a dokumentumban.
A jelenleg egyeztetés alatt álló javaslat kitér arra is: az iskoláztatási kötelezettség szerves következménye, hogy a tanuláshoz szükséges tankönyveket be kell szerezni, függetlenül az anyagi körülményektől biztosítani kell, hogy valamennyi iskoláskorú gyermek azonos esélyekkel férjen hozzá a tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen tankönyvekhez.
A megelőző tíz évben az oktatásért felelős miniszter minden év szeptember 30-ig közleményben tette közzé a tankönyvek maximált árát; 2010-től viszont már rendeletben kell ezt szabályozni.
Az anyag rögzíti azt is, hogy a 2012/2013. tanévre vonatkozó közoktatási tankönyvár-rendelet árkorlátjának alkalmazása az egyik feltétele annak, hogy egy tankönyvkiadó könyvei felkerülhessenek a közoktatási tankönyvjegyzékre.
Tankönyvként az a nyomtatott formában megjelent könyv hozható forgalomba, amelyet tankönyvvé nyilvánítottak, továbbá felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékre. Az éves költségvetési törvényben meghatározott, a tanulók ingyenes tankönyvellátásának támogatására megállapított, és az iskolafenntartók által igényelhető támogatás felhasználása csak a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek esetén alkalmazható. Az adott tanévi tankönyvjegyzékre felvett tankönyv ára a tankönyvjegyzék hatályának időtartama alatt nem emelhető.
Kitér a dokumentum arra is, hogy ha a javaslatnak megfelelően az árkorlát nem változik, akkor ez a központi költségvetésre nincs hatással, nem nőnek számottevően a háztartások költségei, ugyanakkor a tankönyvkiadóknál a nyereség csökkenésére lehet számítani.
Ha azonban esetleg mégis kismértékű emelés történne, akkor - mivel az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak a tankönyvek térítésmentes elérhetőségét biztosítani kell - a jelenleg a jogosult tanulónkénti 12 ezer forintos keret nem lesz elegendő a növekvő tankönyvárak állami kompenzálására. Ennek következtében a tanulók ingyenes tankönyvellátása veszélybe kerülhet, vagy az állami költségvetésnek növelnie kellene a jogosult tanulók után igényelhető állami központi költségvetési támogatás mértékét.
Az oktatási államtitkárság idei tanévkezdésre összeállított becsült adatai szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6482 forint, a másodikosoké 7430 forint, a harmadikosoké 7169 forint, a negyedikeseké 6431 forint volt. Felső tagozaton ötödik évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6550 forintot, a hatodikban 7285 forintot, a hetedikben 11.110 forintot, a nyolcadikban 10.840 forintot kellett fizetni. A legolcsóbb kiadvány a tankönyvjegyzékben 111 forint, a legdrágább közismeretei tankönyv 3280 forint, a legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer forint, a legdrágább szakképzési tankönyv 8300 forint volt. A hivatalos tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepelt.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040920

  Ki van jelen

  Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME