Belföld

Belföldi hírek

Tandíj a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében

A magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségének nagyobb külföldi - elsősorban szlovákiai - népességgel rendelkező települései sorra vezetnek be tandíjat a nem magyar állampolgárságú gyerekeknek. A cél: pótolni azt az állami juttatást, ami a magyar gyerekek után jár, utánuk viszont nem. A polgármesterek által az MTI-nek elmondottakból az derül ki: se egységes tarifa, se egységes gyakorlat nincs.

Elsőként, még tavaly decemberben, a leginkább érintett Rajka vezette be a díjat - idén szeptembertől. A hosszú ideig 2600 lakosú településen most 2800-2900 ember él. Ennek oka, hogy a határ túloldaláról sokan vettek itt házat, új lakásokat csak mostanában kezdtek nagyobb számban építeni.
Kiss Vince (független) polgármester szerint a lakosság fele mára külföldi, elsősorban szlovák állampolgár, ötödük felvidéki magyar, körülbelül ugyanennyien lehetnek, akiknek "valami közük van" a magyarsághoz. A szlovák állampolgárok számára azért vonzó a falu - amelyet egy ideje közvetlen buszjárat köt össze Pozsonnyal - mert olcsóbbak a telkek, mint a határ túloldalán, viszont a közeli gyorsforgalmi úton könnyen elérhető a szlovák főváros.
Az óvoda-iskola kérdése azért nem akut, mert a beköltözők között sok a negyvenes-ötvenes éveiben járó házaspár, akinek gyerekei már "kirepültek", ők pedig nem ide íratják saját fiaikat-lányaikat - tette hozzá.
A polgármester közlése szerint a bölcsődések után 70, az óvodásokra pedig 41 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek, az iskola viszont díjmentes. "Az iskola az identitástudat egyik őrzője, erősítője - ennyit meg kell tennünk a magyarságunkért" - indokolta a döntést a településvezető. Utóbbi szolgáltatásra azonban egyelőre nem mutatkozott kereslet. Tizenhárom nem magyar állampolgárságú nagycsoportosuk volt az előző tanévben, de egyet sem írattak ide iskolába - jegyezte meg.
A szomszédos Bezenyén a múlt héten született hasonló döntés: ott az óvodai ellátást 35, az iskolait 30 ezer forintra "árazták be", utóbbiból ötezret akkor kérnek a külföldi gyerekek szüleitől, ha napközis ellátást is igényelnek. Kammerhofer Lívia független alpolgármester tájékoztatása szerint, noha korábban több külföldi vásárolt házat a faluban, az óvodában egyetlen nem magyar állampolgárságú gyerek van, az iskolában pedig nincs is ilyen.
Szintén csekély az érdeklődés a csaknem kétezer lakosú Dunakilitin, ahol Szokoli Sándor független polgármester becslése szerint  a lakosság 7-8 százaléka lehet külföldi, kétharmaduk szlovák állampolgár. Náluk a nyolcvan óvodás között egy-két külföldi gyerek akad, ennek egyik oka, hogy sokan Pozsonyba vagy Rajkára viszik óvodába a kicsiket. Éppen ezért itt egyelőre nem került napirendre a tandíj.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041310

  Ki van jelen

  Oldalainkat 146 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME