Belföld

Belföldi hírek

Schmitt Pál "a világ második legnagyobb magyar tudományos központjának” kutatóival találkozott New Yorkban

New Yorkban, a "világ második legnagyobb magyar tudományos központjában" élő tudósokkal találkozott, újabb csoportos állampolgársági eskütételen vett részt és magas kitüntetésben részesítette a magyar hagyományok újvilágbeli őrzőit kedden Schmitt Pál köztársasági elnök, aki az ENSZ Közgyűlésének 66. ülésszaka alkalmából tartózkodik az Egyesült Államokban.

"A magyar nemzet egységének megtestesítőjeként a legfontosabb feladatomnak tartom, hogy mindenütt találkozzak a helyi magyarsággal” – jelentette ki a Schmitt Pál a New York-i Magyar Tudományos Társaság ülésén.
A csoport, amely éppen egy évvel ezelőtt, az államfő előző ENSZ-beli látogatásának idején alakult meg, interaktív tudóshálózattá nőtte ki magát, amely kéthavonta szimpóziumokat szervez tekintélyes elismeréseket elért tagsága számára és aktív szerepet tölt be az amerikai és a magyar tudományos kapcsolatok építésében és a magyar tudomány előmozdításában.
A társaság elnöke, Bergou János fizikaprofesszor kijelentette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia szellemi kapacitásának 15 százaléka New Yorkban, illetve a metropolisz környékén tevékenykedik.
"New York Budapest után a második legnagyobb magyar tudományos központ” – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Bergou János. Mint mondta, a tudományos akadémia a Kárpát-medencében Erdélyben és a Felvidéken hozott létre kihelyezett tagozatott, de az amerikai metropolisz környékén – ahol mintegy félszáz egyetem működik - élő magyar tudósok létszáma meghaladja az említett határon túli területekét.
"Szerintem magyar matematikus itt több van, mint Magyarországon. A matematikus a legjobb magyar exportcikk” – mondta a KFKI volt kutatója, aki szomorúan állapította meg, hogy rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a tudomány volt.
"Azon vagyunk, hogy a diplomát szerzett emberek, a kutatók, a tudósok fedezzék fel a világot, szerezzenek minél több tudást, de végül maradjanak otthon, mert számunkra nélkülözhetetlen az ő tudásuk” – mondta az MTI-nek a köztársasági elnök.
Az államfő jelenlétében kedden 18-an tették le az állampolgársági esküt a New York-i magyar főkonzulátuson. A képviselet szervezésében ez volt az ötödik csoportos esketés az Egyesült Államokban, amelyek közül egyet Chicagóban egyet pedig Clevelandben tartottak meg. Észak-Amerikában korábban volt csoportos állampolgársági eskütétel Torontóban, Washingtonban és Los Angelesben is.
Schmitt Pál kedden este életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tűntette ki Rabó Gyula Kossuth-díjas vegyészt, az MTA külső tagját, az Y zeolit savas formájának felfedezőjét és katalitikus eljárásának kidolgozóját. Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Bálintitt Károlynak a szórványmagyarság és a magyar kultúra megtartásáért az egykori huszárokat összetartó Társaskör és az Amerikai Erdélyi Szövetség elnökeként, valamint a Transsylvania folyóirat kiadójaként kifejtett félévszázados munkássága elismeréseként.
Az államfő a Köztársaság Elnökének Érdemérmét nyújtotta át Kulcsár Sándor New York-i magyar lelkipásztornak az anyanyelv megtartásáért és honfitársai amerikai beilleszkedésének támogatásáért. Ugyanebben az elismerésben részesült idősebb Hajdu-Németh László, a New Brunswick-i Szent László Római Katolikus Egyházközség tanácsának elnöke és a városban működő Csűrdöngölő táncegyüttes alapítója és a fia, ifjabb Hajdu-Németh László, a Morgan Stanley humánerőforrás-osztályvezetője, a Csűrdöngölő jelenlegi vezetője a magyar nemzeti kulturális értékek megtartásáért.
A köztársasági elnök a nap folyamán összegző beszédet mondott a nem fertőző betegségekről megtartott ENSZ-konferencia záróülésén, ahol egyebek mellett szót ejtett a magyar „chipsadóról” is. A köztársasági elnök az MTI-nek elmondta, hogy a kezdeményezés nagy visszhangot váltott ki és még Michael Bloomberg, New York polgármestere is fontolóra vette, hogy bevezessen egy, az új magyar adóra emlékeztető intézkedést, amelynek célja az egészségre potenciálian ártalmas, magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek visszaszorítása.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041427

  Ki van jelen

  Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME