Belföld

Belföldi hírek

Az AMDP válasza a fasisztázó osztrák professzornak

Az Antifasiszták Magyarországi Demokratikus Pártja nyílt levele Stefan Pichlernek, a bécsi egyetem közgazdászprofesszorának

Tisztelt Professzor Úr!  A magyar sajtóban is napvilágot látott az Ön osztrák gazdasági lapnak adott nyilatkozata, melyben kijelenti, hogy Magyarországon a kormány által tervbe vett rögzített árfolyamú deviza hiteltörlesztés a bankoknak olyan sokba kerülne, hogy érdemesebb elhagyniuk országunkat, továbbá Ön szerint a magyar terv fasiszta , és nem EU-konform, hiszen lényegében kisajátításról van szó.  Professzor Úr, Ön a fasiszta jelzővel dobálózik,  fasisztának   nevezi a tervet, mely a devizaárfolyam kockázati veszteség egy részét magyar állampolgárok érdekét szem előtt tartva áthárítaná a bankokra.  Megjegyezzük, hogy ez a veszteség eddig 100%-osan és kizárólagosan a hitelfelvevő magyar állampolgárokat terhelte.  A fasiszta kisajátítás  - ahogy Ön nevezi – valójában azt a bankspekuláció által már elkönyvelt nyereséget jelenti, melyet a bankok már a hitelkiadás pillanatában  a zsebükben éreztek , melyre számítottak, hiszen a hitelfelvevő állampolgárokkal ellentétben ők tisztában voltak a közeljövő gazdasági folyamataival.  A pénzintézetek - kedvező törlesztő részletekkel (kedvező kamatokkal) és a mihamarabbi eurozónába kerülés reményével kecsegtetve, az akkori szocialista kormányzatokkal  összekacsintva  - magyar emberek millióit csábították a svájci frank alapú hitelfelvételekre, hogy később mint pókok, a hálójukba fogott áldozataik vérét szívhassák.   Fasiszta jelzővel sokkal inkább az  Ön bankjait  illethetnénk, mivel azok számos, a fasizmusra jellemző módszereket vetettek be magyar áldozataikkal szemben.  Lássunk néhány példát:  a finánctőke felől irányulnak,  gyengítik a nemzetállamot, a nemzetgazdaságot;   áldozataikkal szemben elfogadják az erőszak (mind gazdasági, mind fizikai) alkalmazását is,  áldozataiknál magasabb rendűnek tarják magukat (a törvény előtt), valamint áldozatukat pszichikailag tönkreteszik, előfordulhat, hogy ténykedésük halált is okozhat.   Tudja-e Ön, hogy a magyarországi svájci frank adósok soha fel nem vett (deviza alapú) hiteleket törlesztenek: mivel a bankok Magyarországra sohasem hoztak be svájci frankot (6 - 12 milliárd forintnak megfelelő értékű svájci frank alapú hitel lett folyósítva)? A jelenlegi kormányzat nem találja a Magyar Nemzeti Bankban ezen összegű deponált svájci frankot?

Tudja Ön, hogy a svájci frank adósok soha fel nem vett (deviza alapú) hiteleket törlesztenek, mivel a hitel folyósításakor felvett forinttartozás akár 2-3-szorosára is emelkedett a devizaárfolyam különbözet, az uzsorakamatterhek, valamint a legkülönfélébb  banki költségek  következtében úgy, hogy az adós folyamatosan évekig törlesztett?  Tudja Ön, hogy a vállalt havidíjak másfél-kétszeresét már rengetegen nem tudták tovább fizetni, így otthonaikat értéküknek jó esetben harmadáért elárverezték, ám még ezután is milliókkal tartoznak a bankoknak?   Tudja Ön, hogy életek, sorsok százezrei mentek tönkre, családok estek szét – gyermekek kerültek intézetbe, és számos esetben előfordult, hogy a kilátástalanság öngyilkosságba hajszolt embereket Magyarországon?  Volt már jelen kilakoltatáson, mikor családokat, idős embereket erőszakkal az utcára tesznek egyetlen jogosan megszerzett otthonukból? A jelenlegi magyar kormány akcióterve azt az akaratot fejezi ki, hogy végre megfékezze a magyar emberek teljeskörű kiszolgáltatottságát a bankokkal szemben. Aki ezt az akaratot fasisztának jellemzi, az saját magát jellemzi.  A mi álláspontunk szerint a kormány otthonvédelmi akciótervét szélesíteni kellene: egyenlő esélyeket kellene adni a rögzített árfolyamú devizahitel- törlesztés tekintetében minden olyan devizahitelesnek, aki 2009. év tavasza előtt – még alacsony árfolyamon vett fel devizahitelt. Annál is inkább, mivel az is elveszítheti otthonát, aki pl. gépkocsi hitelét nem tudja törleszteni, mivel gépkocsija reális értéke ma a hiteltartozásának a töredékét teszi ki, eladása után nem számottevően csökken az adóssága. A több milliós adósságát pedig ugyanúgy rövid időn belül az ingatlanára terhelik, mint az ingatlanalapú jelzáloghitelek esetén.  Tudjuk, professzor úr, hogy a világot jelenleg a pénzhatalom irányítja, ám egy ponton a gátlástalanságnak útját kell állni, ha kell a törvény erejével.   Hazánkban talán elérkezik a korrekt, a nemzetgazdaság fejlődését elősegítő és nem gátló bank(ok) ideje. A többi bank nyugodtan megfogadhatja az Ön tanácsát: húzzon   –  amíg teheti.  AMDP elnöksége
Kiadó: Antifasiszták Magyarországi Demokratikus Pártja

OS

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041326

  Ki van jelen

  Oldalainkat 168 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME