Belföld

Belföldi hírek

Cigány kulturális napok kezdődtek Pécsen

A cigányság történetével és roma művészek alkotásaival ismerteti meg az érdeklődőket, valamint több zenés-táncos rendezvényt is kínál a Cigány kulturális napok programsorozata, amelyet péntektől immár huszadik alkalommal tartanak a baranyai megyeszékhelyen.

Kosztics István, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke azt MTI-nek elmondta: a kétnapos rendezvény A cigányság történeti múltja és jelene Magyarországon című konferenciával indult a Rácz Aladár Közösségi Házban, ahol történészek, levéltárosok, a cigányság múltjának kutatói tartottak előadást a romákkal kapcsolatos sztereotípiákról, a szocializmusnak a romákra gyakorolt hatásáról.
Ezen kívül szó volt cigány mesékről és mesemondókról, a sajtóhírek alapján a cigányságról alkotott képről, és arról is, miként változott a cigányság megjelenése a 19. század művészetében.
Női ábrázolás a kortárs magyar képzőművészetben címmel kiállítás nyílt a közösségi házban, este pedig indiai ételkóstolóra várják az érdeklődőket.
Kosztics István közölte: szombaton cigány kézművesek regionális kiállítására kerül sor, amelyet egész napos kézműves bemutató és vásár kísér. Délelőtt országos konzultációt tartanak jogvédő szervezetekkel a diszkrimináció elleni összefogásról, délután pedig folklór együttesek, tánccsoportok bemutatóit láthatja a közönség. A Cigány kulturális napokat szombat este a Csőke Renáta Quartet koncertje zárja.
Az egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy a szervezet számára kiemelten fontos a cigányság hagyományainak ápolása és bemutatása, már csak azért is, mert egyre erősebb az előítélet a romákkal szemben. "Meg kell mutatnunk, hogy a cigányság értékeket hordozó nép is, s ennek a kultúrának számos vetülete van" - mondta.
Szavai szerint a cigányság kultúrája, művészete komoly fejlődésen ment keresztül és magukkal a cigányokkal is szeretnék elfogadtatni, hogy kultúrájuk gazdagabb, mint amit maguk vagy mások gondolnak róla. "Sok értékes ember van köztünk, akikre méltán lehetünk büszkék" - közölte. Megjegyezte, hogy Pécs tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programjain nagy sikerük volt roma együttesek koncertjeinek, a roma színházi fesztiválnak, az országos cigány író- és költőtalálkozónak.
Úgy vélte: a cigányság történetével kapcsolatos kutatások is rendkívül eredményesek, a Cigány kulturális napok hagyományos történeti konferenciáira meghívott szakemberek minden évben számos új adattal gazdagítják az eddigi ismereteket. "Ezért is döntöttünk úgy, hogy az előadásokat könyv formájában is megörökítjük. Most készül a harmadik kötet" - jegyezte meg Kosztics István.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040731

  Ki van jelen

  Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME