Belföld

Belföldi hírek

Jövőbeni szerepük tisztázását várják a jegyzők

A jegyzők jövőbeni szerepük tisztázását várják az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban - összegezte a Keszthelyen pénteken zárult háromnapos jegyző-közigazgatási konferencián elhangzottakat Bálint József, a Köztisztviselők Szakmai Szervezetei Szövetségének elnöke.

A 19. országos konferenciát szervező szervezet elnöke elmondta: a tanácskozássorozat kezdetektől a kormányzat és az önkormányzatok közötti párbeszédre ad lehetőséget, idén is a jegyzőket és a polgármestereket érintő témakörökről szólt.
Bálint József hangsúlyozta: az önkormányzati rendszer teljesen átalakul, újraosztják az állami feladatköröket az önkormányzatok és az állam között, ez magával vonja a szervezeti keretek megváltoztatását is. A hatósági jogkörök például átkerülnek a 2013-tól létrejövő járásokhoz.
Az új struktúrában kialakuló önkormányzati hivataloknál nem biztos, hogy olyan típusú hivatalvezetőre lesz szükség, mint amilyen most a jegyző. "Törvénytervezeteket láttunk, de még minden cseppfolyós" - mondta a szakmai szervezet elnöke.
Bálint József azt mondta: "a jegyzők most dilemmában vannak, nem dőlt még el, hogy mi lesz a szerepkörük". Kíváncsian várják, hogy az egyes nyugat-európai országokban létező településmenedzsment jön-e létre, klasszikus jogi végzettségű vagy inkább közgazdasági, pénzügyi szakemberekre lesz szükség.
A keszthelyi konferencián mások mellett a közigazgatási tárca és a Belügyminisztérium képviselői is felszólaltak, de szót kaptak az önkormányzati szövetségek vezetői is. Utóbbiak egyetértettek abban, hogy szükség volt az önkormányzati rendszer megújítására, bár ennyire "radikális" változásokra nem számítottak, ugyanakkor alkotó módon állnak hozzá a szövetségek képviselői. A fő cél ugyanis az, hatékonyabban és gyorsabban működjön a rendszer - tette hozzá.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040746

  Ki van jelen

  Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME