Belföld

Belföldi hírek

Jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a demonstrációkat

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság szerint jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szeptember 29-től tervezett szakszervezeti demonstrációkat.    

A civil jogvédő szervezetek pénteken az MTI-hez eljutatott közleményükben azt írták, közösen tiltakoznak az ellen, hogy "a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát". A TASZ ezért jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.
A jogvédő szervezetek kiemelték: a gyülekezési jogról szóló törvény szerint a bejelentéshez kötött rendezvény csak abban az esetben tiltható be, ha megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.    
Mint kifejtették, a szakszervezetek tizenkét tüntetést jelentettek be szeptember 29. és október 9. közötti időpontokra különböző helyszínekre. Ezeket a rendőrség egyrészt a közlekedés súlyos akadályozásával, a Kossuth téri tüntetéssel kapcsolatban pedig az Országgyűlés zavartalan működésének veszélyeztetésével indokolva tiltotta be.
Miután a Kossuth térre bejelentett tüntetést a szakszervezetek október elsején, szombaton szeretnék tartani, "cinikusnak" nevezték, hogy az Országgyűlés működésének veszélyeztetésére hivatkozva hozott elutasító határozatot a rendőrség. A jogvédő szervezetek szerint ugyanis "a képviselők szombaton nem dolgoznak, legalábbis nem a Parlamentben".
Ha a képviselők bent lennének is, az sem lenne jogszerű tiltási ok, mivel "az elmúlt öt évben a legjelentősebb tüntetések éppen az ülésező parlament szeme láttára zajlottak a Kossuth téren" - tették hozzá.
"Hasonlóképpen védhetetlen" az október 2-án, vasárnap a budai Várban tartandó demonstrációt azzal az indokkal megtiltani, hogy az megnehezítené a látogatók mozgását, mivel, mint írták, a Magyar Gárda alakulását sem tiltották meg korábban.
A jogvédő szervezetek szerint a rendőrség a többi esetben is csak olyan indokokra hivatkozik, amelyek a közlekedés megnehezítését támasztják alá, ami a legtöbb gyülekezéssel szükségszerűen együtt jár. Mindeközben viszont az Andrássy út, a Lánchíd és több más fontos útvonal lezárásával járó többnapos Nemzeti Vágtát megrendezik - hangsúlyozta a két szervezet közös közleményében.
A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-én indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.
Csütörtökön Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján megtiltották a rendezvényt. Közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni.
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője bejelentette: a szakszervezetek bíróságon támadják meg a rendőrségi határozatot, amely megtiltja tüntetéssorozatukat. A megmozdulás szervezői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, azt hangoztatták: a rendőrség politikai nyomásra hozta meg döntését.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041297

  Ki van jelen

  Oldalainkat 20 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME